BIST 100 endeksi günü yükseliþle açtý
ABONE OL

Açýlýþta BIST 100 endeksi, önceki kapanýþa göre 36,89 puan ve yüzde 0,34 artarak 10.909,45 puana çýktý.

Bankacýlýk endeksi yüzde 0,12 ve holding endeksi yüzde 0,21 artýþ kaydetti. Sektör endeksleri arasýnda en çok kazandýran yüzde 3,18 ile gýda içecek olurken, en çok kaybettiren yüzde 0,03 ile gayrimenkul yatýrým ortaklýðý ve kimya oldu.

Dün, alýcýlý bir seyir izleyen Borsa Ýstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,78 artýþla 10.872,56 puandan tamamladý.

Analistler, küresel pay piyasalarýnýn, dünya genelinde yoðunlaþan seçim takvimi ve makroekonomik verilerden alýnan sinyallerle karýþýk bir seyir izlediðini belirterek, bugün ABD'de açýklanacak istihdam raporu verilerinin yatýrýmcýlarýn odaðýnda bulunduðunu söyledi.

Bugün açýklanacak istihdam raporundaki verilerin iþ gücü piyasalarýnýn sýký olduðuna iliþkin endiþeleri rahatlatabileceði tahmin edilirken, tarým dýþý istihdamýn geçen ay 190 bin kiþi artmýþ olduðu öngörülüyor.

Mayýs ayý tarým dýþý istihdamýnýn 272 bin olduðunu hatýrlatan analistler, beklentiler dahilinde gerçekleþecek olasý verilerin iþ gücü piyasasýndaki soðumanýn yavaþ yavaþ baþladýðýna iþaret edebileceðini bildirdi.

Analistler, bu durumun Fed'in politika alanýný rahatlatabileceðini ifade ederek, bankanýn gelecek dönem atacaðý adýmlara yönelik fiyatlamalarýn daha da somutlaþabileceðini aktardý.

Banka yetkililerinin son dönemdeki açýklamalarýnda temkinli tavrýný koruduðunu belirten analistler, bugün açýklanacak istihdam raporunun Fed yetkililerinin de karar alma sürecini kolaylaþtýrabilecek önemde olduðunu ifade etti.

Analistler, tarým dýþý istihdam baþta olmak üzere veri setindeki kalemlerden alýnacak sinyallerin fiyatlamalar üzerindeki önemine deðinerek, söz konusu verilerin yayýnlanmasýyla piyasalarda oynaklýðýn artabileceði uyarýsýnda bulundu.

Bugün yurt içinde hazine nakit dengesi, yurt dýþýnda ise ABD'de istihdam raporundaki veriler baþta olmak üzere yoðun veri gündeminin takip edileceðini belirten analistler, teknik açýdan BIST 100 endeksinde 11.000 ve 11.100 puanýn direnç, 10.800 ve 10.700 seviyelerinin destek konumunda olduðunu kaydetti.