BIST 100 endeksi, önceki kapanýþa göre 194,21 puan artarken, toplam iþlem hacmi 88,1 milyar lira oldu.
Bankacýlýk endeksi yüzde 3,36, holding endeksi yüzde 2,07 deðer kazandý.
Sektör endeksleri arasýnda en çok kazandýran yüzde 3,82 ile finansal kiralama faktoring, en çok kaybettiren yüzde 0,59 ile menkul kýymet yatýrým ortaklýðý oldu.
Öte yandan Merkez Bankasý, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranýný deðiþtirmeyerek yüzde 50'de tuttu.
Merkez Bankasý rezervleri yaklaþýk 147,6 milyar dolarla rekor kýrarken, yurt dýþýnda yerleþik kiþiler, 21 Haziran haftasýnda 34,5 milyon dolarlýk Devlet Ýç Borçlanma Senedi (DÝBS) alarak tarihte ilk kez 13 hafta üst üste alým tarafýnda yer aldý.
ABD'de ise Gayri Safi Yurt Ýçi Hasýla (GSYH) yýlýn birinci çeyreðinde yýllýklandýrýlmýþ olarak yüzde 1,4 artarken, 2022'nin ikinci çeyreðinden bu yana en düþük büyüme oraný kaydedildi.
Ülkede, yýlýn ilk çeyreðine ait kiþisel tüketim harcamalarý fiyat endeksindeki artýþ yüzde 3,3'ten yüzde 3,4'e, gýda ve enerji harcamalarýnýn hesaplama dýþý tutulduðu çekirdek kiþisel tüketim harcamalarý fiyat endeksindeki artýþ da yüzde 3,6'dan yüzde 3,7'ye revize edildi.
ABD'de ilk kez iþsizlik maaþý baþvurusunda bulunanlarýn sayýsý, 22 Haziran ile biten haftada 233 bin ile beklentilerin altýnda kaldý.
Süregelen iþsizlik maaþý baþvuru sayýsý da 15 Haziran ile biten haftada 18 bin kiþi artarak 1 milyon 839 bine yükselirken, Kasým 2021'den bu yana en yüksek seviyeye ulaþýldý.
Ülkede, sanayi üretimine iliþkin bilgi vermesi açýsýndan önem taþýyan dayanýklý mal sipariþlerinin tutarýnda, mayýsta aylýk bazda azalýþ beklentilerinin aksine yüzde 0,1'lik artýþ yaþanýrken, bekleyen konut satýþlarý endeksi, mayýsta artýþ beklentilerinin aksine yüzde 2,1 azaldý.
Analistler, ABD'de bugün açýklanan verilerden karýþýk sinyaller geldiðini belirterek, yarýn açýklanacak olan ABD Merkez Bankasýnýn (Fed) enflasyon göstergesi olarak dikkate aldýðý kiþisel tüketim harcamalarý verilerinin bankanýn gelecekteki politikalarýna iliþkin ipucu verebileceðini kaydetti.
Yarýn yurt içinde dýþ ticaret dengesinin takip edileceðini söyleyen analistler, yurt dýþýnda ise ABD'de açýklanacak kiþisel tüketim harcamalarýnýn yaný sýra Japonya'da Tokyo Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) sanayi üretimi, iþsizlik oraný, Ýngiltere'de büyüme, ABD'de Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi ve Almanya'da iþsizlik oranýnýn öne çýkacaðýný kaydetti.
Analistler, teknik açýdan BIST 100 endeksinde 10.700 ve 10.800 puanýn direnç, 10.500 ve 10.400 seviyelerinin destek konumunda olduðunu kaydetti.