Bitcoin fiyatýnda oynaklýða neden olmuþtu: SEC'in X hesabýnýn hacklenmesi olayýyla ilgili 1 kiþi gözaltýna alýndý
ABONE OL

ABD Adalet Bakanlýðýndan yapýlan açýklamada, hackerlarýn Ocak 2024'te SEC'in X hesabýndan sahte bir mesaj paylaþarak Bitcoin'in fiyatýnýn 1000 dolar artmasýna neden olduðu anýmsatýldý.

Açýklamada, SEC'in X hesabýnýn yetkisiz bir þekilde ele geçirilmesiyle baðlantýlý olarak 25 yaþýndaki Eric Council'ýn Alabama eyaletinin Athens þehrinde FBI tarafýndan gözaltýna alýndýðý belirtilerek, hazýrlanan iddianamede Council'ýn aðýr kimlik hýrsýzlýðý ve eriþim cihazý dolandýrýcýlýðý yapmakla suçlandýðý ifade edildi.

Yetkisiz gönderiden kýsa bir süre sonra SEC'in hesabýnýn kontrolünü yeniden aldýðýný bildirdiði hatýrlatýlan açýklamada, bunun ardýndan Bitcoin'in fiyatýnýn 2 bin dolardan fazla düþtüðü belirtildi.

KURBANIN TELEFON HATTINA BAÐLI BÝR SIM KART ELDE ETTÝ

Ýddianameye göre, Council, suç ortaklarýndan kurbanýn adýný ve fotoðrafýný içeren bir kimlik kartý þablonu aldý. Bu bilgilerle sahte bir kimlik oluþturan Council, kurbanýn telefon hattýna baðlý bir SIM kart elde etti.

Council, daha sonra nakit olarak Huntsville þehrinde yeni bir cep telefonu satýn alýrken, telefon ve SIM kartý SEC'in X hesabýna eriþim kodlarýný elde etmek için kullandý. Council, bu kodlarý komplo üyeleriyle paylaþýrken, onlar da SEC hesabýndan sahte paylaþýmda bulundu.

Baþarýlý þekilde SIM deðiþtirme iþlemini gerçekleþtirdiði için Bitcoin ödemesi alan Council, iþlemde kullandýðý telefonu nakit karþýlýðý iade etmek için Birmingham þehrine gitti.

Council'in internette "SECGOV hack", "telegram SIM takasý", "FBI tarafýndan soruþturulduðumdan nasýl emin olabilirim?" ve "Sizinle iletiþime geçilmemiþ olsa bile FBI veya kolluk kuvvetleri tarafýndan arandýðýnýza dair iþaretler nelerdir?" gibi aramalar yapmasý dikkati çekti.

YETKÝSÝZ PAYLAÞIM YAPILDI

SEC'in sosyal medya hesabýndan, spot Bitcoin Borsa Yatýrým Fonlarýna (ETF) onay verildiðine dair 9 Ocak'ta paylaþým yapýlmýþtý.

Daha sonra SEC Baþkaný Gary Gensler, Komisyonun X hesabýnýn ele geçirildiðini, buradan yetkisiz paylaþýmda bulunulduðunu bildirmiþti.

Gensler, SEC'in spot Bitcoin borsasýnda iþlem gören ürünlerin listelenmesini ve ticaretini henüz onaylamadýðýný kaydetmiþti.

Bir SEC sözcüsü, kurumun X hesabýna yetkisiz eriþimin sonlandýrýldýðýný, SEC'in konuyu araþtýrmak, yetkisiz eriþim ve ilgili suistimallerle ilgili sonraki adýmlarý belirlemek için kolluk kuvvetleri ve hükümetteki ortaklarýyla birlikte çalýþacaðýný ifade etmiþti.

X'ten yapýlan açýklamada da ön araþtýrmanýn tamamlandýðý ve SEC'in hesabýnýn ele geçirildiðinin doðrulanabileceði belirtilmiþti.

SEC'in spot Bitcoin ETF'lere onay verdiðine dair yetkisiz paylaþýmýn ardýndan Bitcoin'in fiyatýnda oynaklýk yaþanmýþtý.

Hack saldýrýsýndan bir gün sonra SEC, ABD'de Bitcoin ETF'lerinin oluþturulmasýna izin veren kural deðiþikliklerini onaylamýþtý.