Borsa yükseliþ trendini sürdürüyor
ABONE OL

Açýlýþta BIST 100 endeksi, önceki kapanýþa göre 35,13 puan ve yüzde 0,32 artarak 10.930,39 puana çýktý.

Bankacýlýk endeksi yüzde 0,26 ve holding endeksi yüzde 0,15 deðer kazandý. Sektör endeksleri arasýnda en çok kazandýran yüzde 0,93 ile biliþim, en çok kaybettiren yüzde 0,46 ile tekstil deri ortaklýðý oldu.

Dün alýcýlý bir seyir izleyen Borsa Ýstanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanýþa göre yüzde 1,45 artýþla 10.895,25 puandan tamamlayarak tüm zamanlarýn en yüksek kapanýþýný gerçekleþtirirken, gördüðü en yüksek seviye rekorunu da 11.088,01 puana taþýdý.

Analistler küresel pay piyasalarýnda, ABD Merkez Bankasý (Fed) yetkililerinin "temkinli" sözle yönlendirmelerinin ardýndan karýþýk bir seyir izlendiðini ifade ederek, bugün de banka yetkililerinin devam etmesi beklenen açýklamalarýnýn yaný sýra Avrupa Merkez Bankasý (ECB) Baþkaný Christine Lagarde'ýn yapacaðý konuþmanýn yatýrýmcýlarýn odaðýna yerleþtiðini söyledi.

Yurt içinde ise dün, gündeme iliþkin deðerlendirmelerde bulunan Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek, enflasyonu düþürmeye kararlý olduklarýný belirterek, "Gelecek sene enflasyonu yüzde 14'e, bir sonraki sene de tek haneye düþürmek için maliye, para ve gelirler politikasýnda geri adým atmayacaðýz." dedi.

Analistler, küresel pay piyasalarýnda ABD Merkez Bankasýnýn (Fed) bu yýl faiz indirimine gideceðine yönelik iyimserliðin varlýðýný korumasýyla pozitif bir seyir izlendiðini belirterek, bugün yoðun veri gündeminin yaný sýra yapay zeka teknolojisi alanýnda öne çýkan þirketlerin baþýnda gelen Nvidia'nýn açýklamasý beklenen finansal sonuçlarýnýn yatýrýmcýlarýn odaðýna yerleþtiðini söyledi.

Yurt içinde ise, dün Yapý ve Kredi Bankasý'nýn uluslararasý bir müþteriye satýlabileceðine iliþkin haber akýþý BIST 100 endeksindeki yükseliþte etkili olurken, bankanýn hisse fiyatý yüzde 9,97 artýþla 37,96 lira ile tavan fiyattan iþlem gördü. Koç Holding hisseleri de yüzde 7,3 yükselirken, þirketin piyasa deðeri 20 milyar dolarý aþtý.

Bugün de Koç Holding yaptýðý açýklamada, Yapý ve Kredi Bankasý AÞ'de sahip olduðu paylarýn satýþý konusunda kamuya açýklama yapýlmasýný gerektirecek nitelikte bir geliþme bulunmadýðýný hatýrlatarak, þirket tarafýndan yapýlan açýklamalar dýþýndaki bilgilere itibar edilmemesi gerektiðini bildirdi.

Analistler, bugün yurt içinde veri gündeminin sakin olduðunu, yurt dýþýnda ise ABD'de 2. el konut satýþlarý ve Fed Federal Açýk Piyasa Komitesinin (FOMC) toplantý tutanaklarýnýn yaný sýra Nvidia bilançosunun takip edileceðini ifade ederek, teknik açýdan BIST 100 endeksinde 11.100 ve 11.200 seviyelerinin direnç, 10.700 ve 10.600 puanýn ise destek konumunda olduðunu kaydetti.