BRICS içindeki Çin ve Hindistan rekabetine Türkiye etkisi!
ABONE OL

Türkiye'nin muhtemel BRICS üyeliði, stratejik hamleleri, NATO içindeki rolü ve diðer küresel güçlerle iliþkileri için daha geniþ kapsamlý çýkarýmlar hakkýnda sorular gündeme getirdi.

Türkiye'nin BRICS üyeliðinin muhtemel sonuçlarý soru-cevap þeklinde yabancý basýnda detaylý þekilde ele alýndý.

TÜRKÝYE, BRICS ÝLE NEDEN ÝLGÝLENÝYOR?

Türkiye'nin BRICS ilgisi dýþ politikasýnda stratejik bir dönüm noktasýný yansýtýyor. Küresel ekonomik ve jeopolitik ortam hýzla evrildi ve BRICS gibi geliþmekte olan pazarlar ve Batý dýþý ittifaklar daha fazla etki kazandý. Türkiye, BRICS'i ekonomik ortaklýklarýný çeþitlendirmek ve geleneksel Batýlý müttefiklerine olan baðýmlýlýðýný azaltmak için bir fýrsat olarak görüyor. Ayrýca, küresel iliþkilerdeki artan çok kutupluluk, Türkiye'yi etkisini gösterebileceði ve diðer büyük geliþmekte olan ekonomilerle uyum saðlayabileceði yeni platformlar aramaya teþvik ediyor. Türkiye, BRICS'e katýlarak stratejik özerkliðini artýrmayý ve küresel ekonomik politikalarýn þekillendirilmesinde masada bir yer edinmeyi amaçlýyor.

- TÜRKÝYE'NÝN BRICS'E KATILIMI DÝÐER NATO ÜYELERÝNÝ NASIL ETKÝLEYEBÝLÝR?

Türkiye'nin BRICS üyeliði uzun süredir üyesi olduðu NATO içinde karmaþýk bir dinamik sunuyor. Türkiye'nin BRICS ilgisi savunma tedariki, bölgesel güvenlik ve siyasi uyum gibi temel konularda diðer üyelerle sýklýkla kenara itilmiþ veya ters düþmüþ hissettiði NATO içindeki iliþkilerinin mevcut durumundan duyduðu memnuniyetsizliði de yansýtmaktadýr. Ayný zamanda NATO'nun Türkiye'nin endiþelerini ele almasý ve büyüyen küresel zorluklar karþýsýnda ittifaký bir arada tutmak için daha yakýn çalýþmasý için bir uyarý da görebilir.

- TÜRKÝYE'NÝN BRICS'E KATILIM KONUSUNDAKÝ STRATEJÝK HESAPLAMALARI VE BEKLENTÝLERÝ NELERDÝR?

Türkiye'nin BRICS'e katýlma konusundaki stratejik hesaplamalarý birkaç temel faktör tarafýndan yönlendiriliyor. Birincisi, Türkiye BRICS'i özellikle büyümesi için giderek daha önemli hale gelen Batý dýþý pazarlarda ekonomik etkisini geniþletmek için bir platform olarak görüyor. BRICS ile uyum saðlayarak Türkiye yeni ticaret fýrsatlarýndan yararlanmayý, alternatif yatýrým kaynaklarýna eriþmeyi ve küresel tedarik zincirlerindeki rolünü geliþtirmeyi umuyor.

Ýkinci olarak, Türkiye, BRICS üyeliðinin jeopolitik konumunu güçlendireceðini ve Çin, Hindistan ve Rusya gibi büyük küresel oyuncularla karþýlýklý çýkar konularýnda daha doðrudan etkileþime girmesine olanak tanýyacaðýný umuyor. Buna enerji güvenliði, altyapý geliþtirme ve bölgesel istikrar gibi Türkiye'nin lider bir rol oynamayý aradýðý alanlar dahil olabilir.

Ayrýca Türkiye, BRICS'i, geliþmekte olan ekonomilerin çýkarlarýný daha iyi temsil eden daha adil bir küresel yönetim sistemini savunmanýn bir yolu olarak görüyor. Bu, Türkiye'nin Doðu ile Batý arasýnda bir köprü olma ve küresel meseleleri etkilemek için benzersiz jeopolitik konumundan yararlanma þeklindeki daha geniþ dýþ politika hedefi ile örtüþüyor. Sonuç olarak Türkiye, BRICS üyeliðinin stratejik özerkliðini artýracaðýný ve daha dengeli ve çeþitlendirilmiþ bir dýþ politika izlemesine olanak tanýyacaðýný düþünüyor.

- TÜRKÝYE'NÝN BRICS'E KATILIMI, ÖRGÜTÜN KURUCU ÜYELERÝ ÇÝN VE HÝNDÝSTAN'A NASIL BÝR MESAJ VERÝYOR?

Türkiye'nin BRICS üyeliði, kurucu üyeler Çin ve Hindistan'a nüanslý bir mesaj gönderiyor. Çin için Türkiye'nin BRICS'e giriþi, özellikle Türkiye'nin Asya ve Avrupa arasýnda bir geçit olarak önemli bir rol oynadýðý Kuþak-Yol Projesi gibi giriþimler aracýlýðýyla ekonomik ve stratejik baðlarý derinleþtirme fýrsatý olarak görülebilir. Çin, Türkiye'nin dahil edilmesini BRICS'in küresel ekonomik yönetimdeki kolektif etkisini güçlendirmenin bir yolu ve Batý'nýn ekonomik hakimiyetine karþý koymada potansiyel bir müttefik olarak görebilir.

Öte yandan Hindistan, Türkiye'nin katýlýmý konusunda karýþýk duygulara sahip olabilir. Hindistan, ticaret ve enerji gibi alanlarda Türkiye ile artan iþ birliðinden faydalanabilirken, Türkiye'nin Pakistan ile yakýn baðlarý ve Müslüman dünyasýndaki iddialý rolü konusunda da temkinli olabilir. Çin ve Hindistan arasýndaki BRICS içindeki potansiyel rekabet, Türkiye'nin özellikle sýnýr anlaþmazlýklarý veya bölgesel nüfuz gibi tartýþmalý konularda diðerine göre daha yakýn bir þekilde hizalanmasý durumunda daha da kötüleþebilir. Ancak, hem Çin hem de Hindistan'ýn Türkiye'nin katýlýmýnýn stratejik faydalarýný iç rekabetin risklerine karþý tartmasý ve daha geniþ jeopolitik hedeflerini ilerletmek için Türkiye'nin üyeliðinden yararlanýrken ortaya çýkan gerginlikleri yönetmeye çalýþmasý muhtemeldir.

- TÜRKÝYE'NÝN AB'YE ÜYELÝK SÜRECÝNÝN SEKTEYE UÐRAMASI BRICS ÝLGÝSÝNÝ ETKÝLEDÝ MÝ?

Türkiye'nin AB üyeliði yolundaki uzun süredir devam eden hayal kýrýklýklarý, þüphesiz BRICS üyeliðini sürdürme kararýný etkilemiþtir. Onlarca yýl süren müzakereler ve karþýlanmayan beklentilerden sonra, Türkiye AB katýlým sürecinden giderek daha fazla hayal kýrýklýðýna uðramýþtýr. Büyüyen ekonomik nüfuzuyla BRICS, Türkiye için çekici bir alternatif sunmaktadýr. BRICS'e katýlarak Türkiye, ittifaklarýný çeþitlendirebilir, Batý kurumlarýna olan baðýmlýlýðýný azaltabilir ve çok kutuplu bir dünyada kilit bir oyuncu olarak kendini gösterebilir.

- TÜRKÝYE'NÝN BRICS ÜYELÝÐÝNÝN AB VE ABD ÝLE ÝLÝÞKÝLERÝ AÇISINDAN ETKÝLERÝ NELERDÝR?

Türkiye'nin BRICS üyeliði, Avrupa Birliði (AB) ve Amerika Birleþik Devletleri ile iliþkileri açýsýndan önemli sonuçlar doðuruyor. Hem AB hem de ABD için zorluk, Türkiye ile bu geliþen iliþkiyi yönetmek, Türkiye'nin daha çeþitlendirilmiþ bir dýþ politika arayýþýný kabul ederken yapýcý etkileþimi sürdürmenin yollarýný bulmak olacaktýr.

- TÜRKÝYE'NÝN BRICS'E DAHÝL OLMASI, ÖZELLÝKLE ORTADOÐU VE ORTA ASYA'DAKÝ BÖLGESEL LÝDERLÝK ROLÜNÜ NASIL ETKÝLEYEBÝLÝR?

Türkiye'nin BRICS'e dahil edilmesi, hem Orta Doðu'da hem de Orta Asya'da bölgesel liderlik rolünü önemli ölçüde güçlendirebilir. BRICS üyesi olarak Türkiye, küresel ekonomik politikalarý þekillendirmek için güçlü bir platforma eriþim kazanacak ve bu etkiyi kendisini önemli bir bölgesel güç olarak göstermek için kullanabilir. Orta Doðu'da Türkiye'nin BRICS üyeliði, çatýþmalarý arabuluculuk etme, ekonomik entegrasyonu teþvik etme ve Müslüman çoðunluklu ülkelerin çýkarlarýný savunma yeteneðini artýrabilir. Bu, Türkiye'nin Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý (ÝÝT) ve diðer bölgesel organlar içindeki liderlik kimlik bilgilerini güçlendirebilir.