Brüksel'de Türkiye'ye yatýrým çaðrýsý: Kapýlarýmýz sonuna kadar açýk
ABONE OL

Kacýr, Brüksel Büyükelçiliði ve Cumhurbaþkanlýðý Yatýrým Ofisi'nin, TOBB Brüksel Temsilciliði'nde ortaklaþa düzenlediði Türkiye Yüzyýlý Yatýrým Resepsiyonu'nda konuþtu.

Brüksel temaslarý çerçevesinde AB Komisyonu'nun Yenilik, Araþtýrma, Kültür, Eðitim ve Gençlikten Sorumlu Üyesi Iliana Ivanova, Komþuluk ve Geniþlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi ve Ýç Pazardan Sorumlu Üyesi Thierry Breton ile ayrý ayrý görüþmeler yaptýðýný belirten Kacýr, "AB Komisyonu'nun 3 üyesiyle yaptýðýmýz görüþmelerde mevkidaþlarýmýz Türkiye'nin Gümrük Birliði'ndeki vazgeçilmez rolünü yinelediler." ifadelerini kullandý.

Kacýr, bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarýnda güçlü iþbirliðini daha da geliþtirecek mekanizmalarý da ele aldýklarýna iþaret ederek, "Her iki taraf da Türk þirketlerinin AB deðer zincirlerinin bir parçasý olduðu ve Türkiye'nin AB ekonomisinin rekabet gücüne katkýda bulunduðu konusunda hemfikir." diye konuþtu.

- "TÜRKÝYE, ÜRETÝMÝN VE ÝNOVASYONUN MERKEZÝ HALÝNE DÖNÜÞTÜ"

Bu baþarýnýn Türkiye'nin güçlü araþtýrma ve inovasyon ekosistemi, geliþmiþ sanayi bölgeleri, canlý giriþimcilik kültürü ve yüksek vasýflý iþ gücü sonucunda olduðuna iþaret eden Kacýr, "Türkiye, son 21 yýlda üretimin ve inovasyonun merkezi haline dönüþtü." deðerlendirmesini yaptý.

- "ÝHRACATIMIZIN 240 MÝLYAR DOLARI SANAYÝ ÜRÜNLERÝNDEN GELÝYOR"

Kacýr, küresel tedarik zincirlerinde yaþanan zorluklara ve 6 Þubat'ta 14 milyon insanýn yaþadýðý illeri etkileyen depremlere raðmen Türkiye ekonomisinin üst üste 12 çeyrek boyunca istikrarlý þekilde büyüdüðünü belirterek, "Dünya ekonomisi son 3 yýlda yüzde 7 büyürken, bizim ekonomimiz yüzde 20 büyüdü. Geçen yýl 254 milyar dolarlýk ihracat gerçekleþtirerek tarihi bir noktaya ulaþtýk. Toplam ihracatýmýzýn 240 milyar dolarý sanayi ürünlerinden geliyor. Ýmalat sektörümüz büyümemizin ve geliþmemizin motoru olmayý sürdürüyor." diye konuþtu.

Yerli ve milli elektrikli otomobil Togg'un artýk yollarda olduðunu anýmsatan Kacýr, bugüne kadar 10 binin üzerinde aracýn sahiplerine teslim edildiðini ifade etti.

Bakan Kacýr, Türkiye'deki giriþimci ekosisteminin Avrupa'nýn yýldýzý olarak tanýmlandýðýný, bunu Türkiye'nin potansiyeline inanan ve güvenen yatýrýmcýlarla birlikte baþardýklarýný vurguladý.

- YATIRIM ORTAMINDA ÝYÝLEÞME

Türkiye'de 2002 sonrasýndaki siyasi istikrarýn ve yatýrým ortamýný iyileþtirmeye yönelik sürekli reformlarýn doðrudan yabancý yatýrým performansýný artýrdýðýna iþaret eden Kacýr, Türkiye'nin doðrudan yabancý yatýrým için rekabet eden diðer bölge ülkelerinden de olumlu yönde ayrýþtýðýný söyledi.

Bakan Kacýr, "2002 yýlýnda Türkiye'deki uluslararasý þirket sayýsý 5 bin 600 civarýndayken, bugün ülkemizde 80 binin üzerinde uluslararasý þirket faaliyet gösteriyor. Ayrýca, kazanýlan ivme sayesinde 1990'lý yýllarda yüzde 0,2 olan küresel doðrudan yabancý yatýrým payýmýz, 2003 sonrasý dönemde yüzde 1 civarýna yükseldi." dedi.

Teknoparklarda ve AR-GE merkezlerinde faaliyet gösteren 700'e yakýn uluslararasý þirketin Türkiye'nin inovasyon ekosisteminin kalbinde yer aldýðýna dikkati çeken Kacýr, "Cumhuriyetimizin ikinci yüzyýlý olan Türkiye Yüzyýlý'nda bilgiye dayalý, dijital ekonomiyi büyütecek, yenilikçi ve giriþimci insan kaynaðýmýzý güçlendireceðiz." diye konuþtu.

- YENÝLÝKÇÝ TEKNOLOJÝ MERKEZÝ OLACAÐIZ

Kacýr, "Türkiye'yi batarya teknolojileri, çip üretimi, uzay teknolojileri, biyoteknoloji, hiper ölçekli veri merkezleri, güneþ, rüzgar ve hidrojen enerji sistemleri gibi yenilikçi ve çýðýr açýcý teknolojilerin merkezi olarak konumlandýracaðýz." ifadesini kullandý.

Gelecek dönemde yatýrým teþvik sistemini revize etmeyi planladýklarýna iþaret eden Kacýr, bunun büyük ölçekli yatýrýmlarla arzý güvence altýna almayý ve yüksek teknoloji yatýrýmlarý artýrmayý saðlayacaðýný, cari açýðýn azaltýlmasý ve fiyat istikrarý saðlanmasýna da katký vereceðini anlattý.

"Yeþil ve dijital dönüþümü hýzlandýrmaya devam edeceðiz. Türkiye ekonomisinin rekabetçiliðini saðlayacak adýmlar atacaðýz." diyen Kacýr, Avrupa Yeþil Mutabakatýna iliþkin geliþmeleri baþýndan bu yana yakýndan takip ettiklerini, bu dönüþüme uyum sürecinin sorunsuz geçmesini saðlamak ve sanayinin rekabetçiliðini korumak amacýyla 2 yýl önce eylem planý hazýrladýklarýný belirtti.

Yeþil büyüme teknoloji yol haritasýyla karbon yoðun sektörlerin çevresel çözümlerle büyümesini hedeflediklerini, Türk sanayisini karbondan arýndýrmak için uluslararasý finans kuruluþlarýyla projeler baþlattýklarýný söyleyen Kacýr, planlý sanayileþmenin kalbi olan organize sanayi bölgelerini çevresel açýdan dönüþtürmeyi amaçlayan bir projeyi de hayata geçirdiklerini anlattý.

- YENÝLENEBÝLÝR ENERJÝ VURGUSU

Bakan Kacýr, "Sanayimizin yeþil enerjiye eriþimini kolaylaþtýracak adýmlar da atýyoruz. Yenilenebilir enerji yatýrýmlarýna saðladýðýmýz teþviklerle bugün toplam kurulu güç kapasitemizin yüzde 55'ini yenilenebilir enerji kaynaklarý oluþturmaktadýr." dedi.

Yeþil büyümeye giden sürecin Türkiye ve AB'nin gelecekte daha da yakýn çalýþmasý için önemli fýrsatlar sunduðuna dikkati çeken Kacýr, dijitalleþme ve inovasyon için de benzer bir fýrsat penceresin bulunduðu ifade etti.

Kacýr, 7,5 milyar avroluk Dijital Avrupa Programý'nýn baþta KOBÝ'ler olmak üzere ekonomideki bütün paydaþlarýn dijital ve yeþil dönüþümüne katký saðlamakla birlikte insan sermayesinin dijital yetkinliklerini de artýracaðýna iþaret etti.

Türkiye'nin genç, yetenekli ve rekabetçi iþ gücü, yüksek teknolojili yatýrýmlarý çekmek için tasarlanmýþ teþvikleri ile güçlü ve dirençli bir yatýrým ortaðý olduðunu, çok uluslu þirketlerin faaliyetlerini de Türkiye'ye yoðunlaþtýrdýðýný dile getiren Kacýr, þöyle devam etti:

"Türkiye'nin 3 kýtayý birbirine baðlayan stratejik konumu, Doðu Asya merkezli üretim aðlarýna alternatif arayýþlarýnda merkezi bir güç olma rolünü daha da güçlendiriyor. Sadece iki hafta önce, bir günde hem Toyota'nýn hem de Ford'un elektrikli ve hibrit araç üretimi yatýrýmlarýnýn açýlýþ törenlerine katýlma fýrsatým oldu. Her ikisi de üretiminin yüzde 80'inden fazlasýný ihraç ediyor. Bizim için doðrudan yabancý yatýrým sadece ekonomik büyümeyi saðlamanýn bir yolu deðil. Ülkemize yatýrým yapanlarý, Türkiye'nin potansiyeline, gücüne ve geleceðine güvenen yatýrýmcýlar olmanýn yaný sýra Türkiye Yüzyýlý vizyonunu bütün dünyayla paylaþan elçiler olarak görüyoruz. Bu konuda Avrupalý yatýrýmcýlara kapýlarýmýz sonuna kadar açýk."

Türkiye'ye gelen yabancý sermayenin neredeyse 3'te 2'sinin Avrupa'dan olduðunu anýmsatan Kacýr, sözlerini, "Ýhracat hacmimizin yüzde 40'ýný AB ülkeleri oluþturuyor. Ýlk 10 ihracat noktamýzdan 5'i AB üyesi ülkeler. Türkiye'nin baþarý hikayesinde Avrupalý yatýrýmcýlarýn önemli bir rol oynadýðý açýktýr. Türkiye, Avrupa deðer zincirine güçlü bir þekilde baðlýdýr. Türkiye Yüzyýlý'nda yeni baþarý öyküleri yazmak için sizlerle yakýn iþbirliði içinde çalýþmaya devam etmeye hazýrýz." diye tamamladý.

Programa, Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcý, Türkiye'nin NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Levent Gümrükçü, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araþtýrma Kurumu (TÜBÝTAK) Baþkaný Prof. Dr. Hasan Mandal, Cumhurbaþkanlýðý Yatýrým Ofisi Baþkan Yardýmcýsý Zeynel Kýlýnç ile iþ dünyasý ve sivil toplum kuruluþlarý temsilcileri ve AB kurumlarýndan çok sayýda yetkili katýldý.