Buğdaya prim, gübreye indirim 
ABONE OL

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğinin  en önemli tarımsal girdilerden kimyevi gübrede yüzde 15’lere varan indirim sağlayacağını bildirdi.  Bakan Pakdemirli, buğday ve arpa için de prim desteğinin yüzde 100 artırılacağını söyledi. 

Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında tarımın en önemli girdisinin gübre olduğuna işaret eden Pakdemirli, “Çiftçi, tarlasına yeterli gübre atamazsa hasatta yeterli verimi alamaz. Son zamanlarda dünyadaki ekonomik dalgalanmalar, kur üzerinden ekonomimize yapılan finansal saldırılar malum. Çiftçimizin ekmeğine göz diken maksatlı kesimlerin bu durumu fırsata çevirme çabalarıyla kimyevi gübre fiyatında artış yaşandı” dedi. Pakdemirli, bu artışların bir kısmının maliyet artışına, diğer kısmının ise kasıtlı ve spekülatif sebeplere dayalı olduğuna dikkati çekerek,Tarım Kredi’nin üreticinin girdilerini kolaylaştıracağını, Toprak Mahsulleri Ofisinin de üreticinin elde ettiği ürüne alım garantisi vereceğini söyledi. Böylece, bakanlık ve çiftçinin, üretimin her aşamasında koordineli çalışacağını vurgulayan Pakdemirli, şöyle devam etti:      

SIKI TAKİP 

 “Tarım Kredi, en önemli tarımsal girdilerden kimyevi gübrede cinslerine göre  değişmekle beraber yüzde 15’lere varan indirim sağlayacak. Örneğin, DAP gübrenin tonu 3 bin 250 liradan 2 bin 900 liraya düştü. Yapılan indirimin piyasaya yansımasıyla tüm sektörün benzer hassasiyeti göstermesini bekliyoruz.”         

Uzun yıllardır artmayan buğday ve arpa prim desteklerini artıracaklarını ifade eden Pakdemirli, “Arpa ve buğdayda 5 kuruş olan prim desteğini yüzde 100 artırarak önümüzdeki yıl 10 kuruş olarak ödeyeceğiz. TMO üzerinden, çiftçimizin önümüzdeki hasat döneminde hiçbir şekilde mağdur edilmesine izin vermeyeceğiz” diye konuştu. Bazı tarımsal ürünlerin fiyatlarındaki artışa yönelik soru üzerine Pakdemirli, “Marketleri ciddi takip ediyoruz. Fiyat hareketlerini, oluşumları takip ediyoruz. Bu takibi hem Ticaret Bakanlığı hem de arz güvenliği açısından biz yapıyoruz. Zaman zaman domates olsun diğer ürünler olsun tüm ürünlerde takibimiz devam ediyor ve edecek. Vatandaşlarımız müsterih olsun” dedi.

130 MİLYON LİRALIK KAYNAK

Tarım Kredi Genel Müdürü Fahrettin Poyraz da Türkiye’de yıllık kimyasal gübre kullanımının yaklaşık 6 milyon ton civarında olduğunu belirterek, Tarım Kredi’nin bunun 2 milyon tonunu üreterek piyasaya arz ettiğini bildirdi. Poyraz, gübre fiyatlarında yapılan asgari indirimin yüzde 11.5 olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:“Bu söylediğim taban fiyat. Bunun içinde nakliyesine, mesafesine göre illerde biraz farklılık oluşabilir ama piyasa fiyatlarının ciddi anlamda altına düştüğümüzü söyleyelim. Öte yandan maliyet olarak da bu indirimlerle yaklaşık 130 milyon lira çiftçimize doğrudan bir kaynak aktarmış olacağız.”