AA muhabirinin 2025 Yýlý Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nden yaptýðý derlemeye göre, tarýma ayrýlan kaynakta 2024 yýlý bütçesine göre 320 milyar liralýk artýþ gerçekleþti.
Bütçe teklifine göre, 2025 yýlý için tarýma yaklaþýk 706 milyar lira kaynak ayrýlmasý öngörüldü.
Bütçeden tarýmsal destek programlarý için ayrýlan tutar da 91,6 milyar liradan 135 milyar liraya yükseldi. Tarým sektörü yatýrýmlarý için bu yýlýn bütçesine 100,6 milyar lira ödenek konmuþtu. Gelecek yýl için ise yatýrým ödenekleri 166 milyar lira olarak öngörüldü.
Bütçe teklifine, tarýmsal kredi sübvansiyon desteði için 160 milyar lira, tarým sektörü vergi harcamalarý için 200 milyar lira, tarýmsal KÝT'lerin finansmaný, müdahale alýmlarý ve ihracat destekleri için 46 milyar lira ödenek konuldu.
Bu arada, Tarým ve Orman Bakanlýðýna 2025 yýlý için ayrýlan bütçe de 438,1 milyar lira olarak belirlendi. Tarým alanýndaki en büyük yatýrýmcý kuruluþ niteliðindeki Devlet Su Ýþleri Genel Müdürlüðüne 2025 yýlý için ayrýlan ödenek bu yýlýn bütçesine göre 74 milyar lira artarak 197,6 milyar liraya çýktý. Söz konusu ödeneðin 187,9 milyar lirasý Toprak ve Su Kaynaklarýnýn Kullanýmý ve Yönetimi Programý için kullanýlacak.
- "SULAMAYA CÝDDÝ BÜTÇE AYRILMASI ÖNEMLÝ BÝR GELÝÞME"
Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliði Genel Baþkaný Mehmet Ali Ünal, deðerlendirmesinde, tarýma ayrýlan bütçenin yatýrým ve destek kalemlerinde iyileþtirmeler olduðunu söyledi.
Ünal, tarýmda sulamaya ciddi bir bütçenin ayrýldýðýný ve bunun önemli bir geliþme olduðunu bildirdi.
Ýklim deðiþikliði sebebiyle güney ve iç bölgelerin kuraklýk tehditleriyle karþý karþýya olduðuna iþaret eden Ünal, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Sulama yatýrýmlarýna, baraj ve gölet gibi su rezervleri, açýk kanallarýn kapalýya dönüþtürülmesi, sulama sistemleri gibi alanlar giriyor. Bizim sulama randýmanýmýz yüzde 50-55 civarýnda ve bunun yüzde 75'e çýkarýlmasý isteniyor. Bu, sulama alanlarýnýn da artýrýlmasý anlamýna geliyor. Sulamada kapalý sisteme döndüðünüz anda 8,5 milyon hektar olan sulama kapasitesini belki de 10-12 milyon hektara çýkaracaksýnýz. Ýlave olarak 750 bin hektar sulama yatýrýmý var. 8,5 milyon hektarýn 7,1 milyonunu tamamlamýþ oluyoruz. Bu, en önemli konulardan biri, buradaki geliþme sevindirici."
- "YATIRIMLARLA TARIMDA ZAYIF KALMIÞ ALANLAR GÜÇLENDÝRÝLMELÝ"
Ünal, tarýmsal yatýrýmlarla sektördeki zayýf kalmýþ alanlarýn güçlendirilmesi gerektiðine dikkati çekerek, "Bütçede öngörülen tarýmsal yatýrýmlar, çiftçinin ürününün daha deðerli hale gelmesi için kullanýlmalý. Ürünün paketlenmesi, depolanmasý, ihracata gönderilmesi gibi kýrsal kalkýnma yatýrýmlarý yapýlmalý." dedi.
Tarým sektörünün ülkenin güvenliði kadar stratejik bir alan olduðuna iþaret eden Ünal, "Dünyada ve bölgede karýþýklýklar olduðunda siz vatandaþlarýnýzý beslemek zorundasýnýz. Dolayýsýyla tarým, stratejik bir sektör." diye konuþtu.