Büyük fýrsat kapýda! Türk iþ insanlarýný ülkesine davet etti
ABONE OL

Türkiye'de çeþitli temaslarda bulunmak üzere Ýstanbul'a gelen Bakan Sok, AA muhabirinin sorularýný yanýtladý ve deðerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'ye daveti dolayýsýyla Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan'a teþekkür eden Sok, bunun Aðustos 2023'te göreve baþlamasýndan bu yana Avrupa'ya gerçekleþtirdiði ilk resmi ziyaret olduðunu söyledi.

Kamboçyalý Bakan, bu ziyaretin bir anlamýnýn bulunduðunu belirterek, Türkiye ile 65. yýlýný kutladýklarý diplomatik iliþkilerin "çok olgun" olduðunu vurguladý.

Karþýlýklý ziyaretlerin önemine iþaret eden Sok, Türkiye'nin Punom Pen Büyükelçisi Ülkü Kocaefe'nin diplomatik iliþkilerin 65. yýlýný kutlamak için birçok etkinlik gerçekleþtirdiðini dile getirdi.

Eski Kamboçya Baþbakaný Hun Sen'in Ekim 2018'de Türkiye'ye çalýþma ziyaretini gerçekleþtirdiðini anlatan Sok, bu ziyarette Cumhurbaþkaný Recep Tayyip ile görüþtüðünü ve çok iddialý bir hedef belirlediklerini anýmsattý.

Sok, "Þu anda 1 milyar dolarlýk ticareti hedeflememiz gerekiyor. Biz, bundan biraz uzaktayýz. Bu, hem Kamboçya hem de Türkiye tarafýndaki herkesi, liderlerin verdiði kararlarý gerçekleþtirmek için çok çalýþmaya motive etmesi gereken bir neden. Bu, gerçekten benim dileðim." diye konuþtu.

- "TÜRKÝYE'DE ASEAN ÜLKELERÝNDE PAZARLANMASI GEREKEN MÜKEMMEL KALÝTEDE ÜRÜNLER VAR"

Türk iþ dünyasýyla yapacaðý görüþmelere deðinen Sok, Kamboçya ve ülkesindeki iþ fýrsatlarý hakkýnda yeterli bilgiye sahip olunmadýðýna dikkati çekti.

Bakan Sok, Türkiye ziyareti ve iþ yemeðinin kendisine iþ dünyasýndaki oyuncularla etkileþim kurma ve önemli mesajlar iletme fýrsatý vereceðini belirterek, "Onlarý (Kamboçya'ya) davet edeceðim. Lütfen iki üç gününüzü ayýrýp Kamboçya'ya gelin. Kamboçya'nýn gerçekliðini, fýrsatlarýný kendiniz göreceksiniz. Ýþ insanlarý bir yere gittiðinde fýrsatlarý seziyorlar. Onlarý oraya davet etmeye geldim." ifadelerini kullandý.

Ekonomilerinin birbirini tamamladýðýnýn düþünülebileceðine dikkati çeken Kamboçyalý Bakan, "Burada, Türkiye'de ASEAN ülkelerinde ve Kamboçya'da pazarlanmasý gereken mükemmel kalitede ürünler var. Türk üreticilere söylemek istediðim þey: Lütfen, Kamboçya'ya gelin. (Kamboçya'da) Çok liberal bir iþ rejimi var. Kamboçya'yý bölgenin ASEAN'a açýlan kapýsý olarak düþünmelisiniz." dedi.

Sok, Türk iþ dünyasýndan Kamboçya'nýn yalnýzca bir geçit olduðunu düþünmelerini istediðini belirterek, "Mekong bölgesinden bahsedersek pazarýnýz 250 milyon, ASEAN'ý da dahil edersek 630 milyon tüketici olacaktýr. Sadece 17 milyon Kamboçyalýyý deðil Kamboçya'yý kendi baðlamýnda düþünün. Eðer bölgeyi tercih ediyorsanýz Kamboçya'nýn sadece bir basamak olduðunu bilmelerini saðlamak önemlidir." deðerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin 2019'da "Yeniden Asya" giriþimini baþlattýðýný hatýrlatan Bakan, bu giriþimin iyi olduðunu iþ dünyasýna anlatmak istediðini söyledi.

- 4 MUTABAKAT ZAPTININ ÝMZALANMASI BEKLENÝYOR

Dýþiþleri Bakaný Fidan ile görüþmesinde hangi anlaþmalarýn imzalanacaðýnýn sorulmasý üzerine Bakan Sok, sonuçlandýrýlmaya hazýr 4 mutabakat zaptýnýn olduðunu, imza töreninin 29 Mayýs'ta yapýlmasýnýn planlandýðýný anlattý.

Bu anlaþmalardan ikisinin kolluk kuvvetlerinin eðitimiyle ve Ankara Üniversitesi ile Punom Pen Kraliyet Üniversitesi arasýndaki iþbirliðiyle ilgili olduðunu kaydeden Sok, "Türkiye'den, özellikle Ankara Üniversitesinden araþtýrmacýlarýn, akademisyenlerin deneyimlerinin paylaþýlmasý, Kamboçya'ya fayda saðlayacaktýr." dedi.

Bakan Sok, bir diðer mutabakat zaptýnýn medya ve iletiþim konusunda olduðuna iþaret ederek, "Burada yine Türkiye'nin sadece bölgesel deðil, ulusal düzeyde deðil, bölgesel ve uluslararasý alanda da ne kadar aktif olduðunu gözlemledik ve meslektaþlarýmýzdan öðrenmek istiyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.

- "BUGÜN VE YARIN MUTLAKA KEBAP YEMEK ÝSTERÝM"

Türk kültürüne dair bildiklerini paylaþan Sok, coðrafya ve tarihe ilgi duyduðunu, gençliðinde Osmanlý Devletiyle ilgili okumalar yaptýðýný dile getirdi.

Ýstanbul'un tarihten bu yana eþsiz bir yer olduðunu vurgulayan Bakan, þehrin bir ucunun Asya'ya, diðer ucunun Avrupa'ya uzandýðýný ifade etti.

Kamboçyalý Bakan, "Dolayýsýyla benim için Türkiye, bir kültür ülkesidir. Aslýna bakýlýrsa sanýrým Türkiye, 50 milyona yakýn ziyaretçiyle dünyada 4'üncü turizm destinasyonu." dedi.

Türkiye'nin Akdeniz kýyýsýna, güzel plajlara ve UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki çok sayýda tarihi varlýða sahip olduðuna dikkati çeken Bakan, ülkenin bir yandan kültürel diðer yandan farklý güzelliklere sahip bulunduðunu kaydetti.

Bakan Sok, Türk mutfaðýný deneyimlemeye henüz fýrsatýnýn olmadýðýný ancak akþam yemeðinde kebap yiyeceðini belirterek, "Tatlýdan pek hoþlanmam ama baklavanýn tadýna baktýðýmý biliyorum, bugün ve yarýn mutlaka kebap yemek isterim." ifadesini kullandý.

21-27 Mayýs tarihlerinde Kamboçya'nýn baþkenti Punom Pen'de "Türk Mutfaðý Haftasý" etkinliklerinin düzenlendiðini belirten Sok, Türkiye'nin Punom Pen Büyükelçisi Kocaefe'nin Türk mutfaðýný dünyaya tanýttýðýný söyledi.

- "BÝR DAHAKÝ SEFERE PUNOM PEN'DEN TÜRK HAVA YOLLARI UÇUÞLARIYLA GELMEK ÝSTÝYORUM"

Türkiye'yi yeniden ziyaret etmek istediðini kaydeden Bakan Sok, "Ama bir dahaki sefere Punom Pen'den Ýstanbul'a ya da Ankara'ya Türk Hava Yollarý uçuþlarýyla gelmek ve dönmek istiyorum. Bir dahaki sefere benimle röportaj yaptýðýnýzda Türk Hava Yollarý ile buradan Punom Pen'e uçacaksýnýz ve ben de UNESCO listesinde yer alan Angkor Vat Tapýnaðý'ný ziyaretinizde rehberiniz olacaðým." diye konuþtu.