ABD, Kanada, Ýngiltere, Portekiz, Ýsveç ve Suudi Arabistan'dan 7 danýþmanýn yer aldýðý Suudi Arabistan Ulusal Özelleþtirme ve Kamu Özel Sektör Ýþ Birliði Merkezi Danýþma Kurulunda (The National Center for Privatization and PPP Advisory Board - NCP) yer alan KÖÝ Yönetim Kurulu Baþkaný Eyüp Vural Aydýn, Suudi Arabistan'da Vizyon 2030 Planý kapsamýnda gerçekleþtirilecek projelere danýþmanlýk ederek ülkenin yatýrým planýndaki projeler için yatýrýmcýlara tavsiyelerde bulunacak.
Aydýn, AA muhabirine, "Suudi Arabistan'ýn Vizyon 2030 projesi 500 milyar dolar ile 1 trilyon dolar arasý yatýrým potansiyeli barýndýrýyor. Suudi Arabistan bu yatýrým ile aslýnda her alanda topyekun bir dönüþüm geçiriyor. Bu ekonomik planý sadece Neom gibi ikonik projelerden ibaret olarak düþünmemek lazým. Ülke, saðlýk, eðitim, turizm, yerel yönetimler, dýþ ticaret gibi her alanda bir dönüþüm geçiriyor. Suudi Arabistan, saðlýk, hava yollarý, turizm gibi alanlarda merkez olmak yani bir nevi Arabistan Yarýmadasý'nýn incisi olmak istiyor." dedi.
Vizyon 2030 projesi kapsamýnda "Ýkonik kamu projeleri", "Temel kamu ihtiyaçlarý için gerçekleþtirilecek projeler" ve "Altyapý ihtiyaçlarý için gerçekleþtirilecek projeler" olmak üzere temelde 3 ayakta yatýrým ihtiyacý bulunduðuna deðinen Aydýn, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Peki 500 milyar ila 1 trilyon dolar arasýndaki bu kadar yatýrýmý kim yapacak? Burada iki sorun karþýmýza çýkýyor. Birincisi finansman, ikincisi projeyi gerçekleþtirecek taraf. Doðal olarak Amerikalý, Kanadalý, Avrupalý uluslararasý þirketler buradan milyarlarca dolarlýk iþler alýyor. Bu þirketler aldýklarý iþleri zamanýnda tamamlamak istiyorlar ki yeni iþler alabilsinler. Bu iþleri çok iyi yapabilen þirketlere ihtiyaçlarý var. Bizim Türk þirketlerinin bu alanda müthiþ bir boþluðu doldurduðunu düþünüyorum. KÖÝ projelerinde ciddi deneyimliyiz. Ýstanbul Havalimaný, Avrasya Tüneli, Çanakkale ve Yavuz Sultan Selim köprüleri ve Kuzey Marmara Otoyolu, çok önemli global referanslar."
- "TÜRK ÞÝRKETLERÝMÝZE DÝYORUZ KÝ SUUDÝ ARABÝSTAN PAZARINA GELÝN"
1 milyar dolarlýk bir iþin alýnabilmesi için 200 milyon dolar minimum öz sermaye koyulmasý gerektiðinin altýný çizen Aydýn, Türk þirketinin 200 milyon dolarý koyacak gücü olmasa dahi 1 milyar dolarlýk inþaatý bitirme gücü olduðunu kaydetti.
Türk firmalara seslenen Aydýn, "O yüzden bu anlamda bizim þirketlerimiz için müthiþ bir alan var. Biz bu fýrsatý gördüðümüz için Türk þirketlerimize diyoruz ki Suudi Arabistan pazarýna gelin, pazarý bir görün, kamuyla tanýþýn, buradaki ihalelere baþvurun. Tek baþýnýza baþvuramýyorsanýz uluslararasý þirketlerle ortaklýklar yapýn." ifadelerini kullandý.
- SUUDÝ BAKANLIKLAR TÜRK ÞÝRKETLERÝNE SUNUM GERÇEKLEÞTÝRECEK
Tüm bu projelere Türk þirketlerinin katýlýmýný saðlamak amacýyla onlarý yarýn Riyad'a götüreceklerini aktaran Aydýn, "NCP ile özel toplantýlar yapýyoruz. NCP bize Suudi Arabistan'ýn Yatýrým Bakanlýðý, Çevre, Su ve Tarým Bakanlýðý, Ulaþtýrma Bakanlýðý ve Saðlýk Bakanlýðýndan üst düzey yetkililer ile toplantý imkaný saðlayacak. Bakanlýklarýn üst düzey yetkilileri, bizim þirketlerimize bu dört alanda gerçekleþtirilecek projeleri net bir biçimde anlatacaklar ve þirketlerimizle karþýlýklý deðerlendirmeler ve ikili görüþmeler yapacaklar." dedi.
"Riyad Bank", "AlJazira Bank", "Saudi National Bank" ve "ANB Bank" bankalarýyla da Türk þirketlerini görüþtüreceklerini belirten Aydýn, ayný zamanda ilk kez ülkede iþ almýþ Kanada, Amerika ve Ýngiltere menþeli küresel þirketlerle ileride Türk þirketleriyle doðacak ortaklýklarýn zeminini oluþturmak adýna ikili görüþmeler ve fikir alýþveriþinin yapýlacak organizasyonlar düzenleyeceklerini anlattý.
Aydýn, Türk þirketleri için bölgede 300 milyar dolarlýk yatýrým potansiyeli olduðuna dikkati çekerek sözlerini þöyle tamamladý:
"Bizim Türkiye'deki þirketlerimize Suudi Arabistan'da 2030'a kadar net olarak 300 milyar dolarlýk iþ var. Burada stadyumlar, kýþ oyunlarý, toplu konutlar yapýlacak. Yani çivisinden tutun iþ makinesine kadar satýlacak birçok iþ var burada. Sadece inþaat sektöründe deðil, hizmet sektöründe de Türk þirketlerimiz için burada çok büyük potansiyel var. Bizim de ülke olarak yabancý paraya ihtiyacýmýz var ve dünyanýn birçok þirketinin pastadan pay almaya çalýþtýðý bu projelerden Türk þirketlerinin iþ almasý hayati önem taþýyor."
- VÝZYON 2030 PLANI
Suudi hükümeti tarafýndan 25 Nisan 2016'da duyurulan Vizyon 2030 Planý, "Neom" gibi mega þehir projelerinden altyapý çalýþmalarýna, Suudi Arabistan'da gerçekleþecek Dünya Kupasý ve 2029 Asya Kýþ Oyunlarý gibi küresel etkinliklerden doðan projelerin yapýmýndan saðlýk, eðitim ve kamu hizmetlerinin inþasýna kadar büyük çalýþmalarý içeriyor.
500 milyar ila 1 trilyon dolarlýk yatýrýmla gerçekleþtirilecek ekonomik kalkýnma planýyla Suudi Arabistan'da, sosyal, kültürel ve ekonomik olarak büyük bir dönüþüm saðlanmasý ve jeopolitik olarak bölgenin bir cazibe merkezi haline getirilmesi hedefleniyor. 2018'de kurulan Suudi Arabistan Ulusal Özelleþtirme ve Kamu Özel Sektör Ýþ Birliði Araþtýrma Merkezi ise yerel ve uluslararasý özel sektör potansiyelini Suudi Arabistan'a çekerek kamu altyapýsýný, hizmetlerini geliþtirmek ve sürdürülebilir kalkýnmaya katký saðlamak amacýyla faaliyetlerini sürdürüyor.