Büyük Sahra Çölü'ne dev Türk imzasý! Binlerce hektarlýk alanda hayata geçirildi
ABONE OL

Türkiye merkezli Dekinsan Grup bünyesinde faaliyet gösteren Sarl Dunaysýr Þirketi, Cezayir'in Büyük Sahra Çölü'nde bulunan Adrar kentinde 4 bin hektarlýk alanda tarým projesi hayata geçirdi.

Sarl Dunaysýr Þirketi, Cezayir'in güneyindeki Adrar kenti kýrsalýnda 4 bin hektarlýk alanda hayata geçirdiði tarým projesi kapsamýnda buðday baþta olmak üzere arpa, yonca ve mercimek üretimi yapacak.

BÜYÜK SAHRA ÇÖLÜ'NE DEV TÜRK ÝMZASI!

Adrar Valisi Behlül el-Arabi'nin ziyaret ettiði proje alanýnda, Türkiye'nin Cezayir Büyükelçisi Mahinur Özdemir Göktaþ ile büyükelçilik yetkilileri de incelemelerde bulundu.

Sarl Dunaysýr Þirketi Müdürü Hakký Keleþoðlu, AA muhabirine, geçen yýl test amaçlý yaptýklarý çölde tarým projesini 2023'ün ilk günleri itibariyle profesyonel olarak baþlattýklarýný söyledi.

Keleþoðlu, þu ana kadar 420 hektarlýk alanda ekim yaptýklarýna ve 60 bin aðaç diktiklerine dikkati çekerek, "Hedefimiz, 3 bin hektar alanda daha tarla tarýmý, 300 hektar alanda meyvecilik, 4 hektar alanda da profesyonel seralarda sebzecilik yapmak." dedi.

Buðday baþta olmak üzere arpa, yonca, mercimek ektiklerini ve çeþitli meyve aðaçlarý diktiklerini vurgulayan Keleþoðlu, "Tarýmýn yaný sýra hayvancýlýk da yapacaðýz. Ýlk etapta küçükbaþ hayvancýlýk ile baþlangýç yapýldý, önümüzdeki günlerde de büyükbaþ hayvanlarýn alýnmasý hedefleniyor." ifadesini kullandý.

Keleþoðlu, Türkiye ile Cezayir arasýndaki güçlü iliþkilere iþaret ederek, Adrar Valisi el-Arabi'nin ziyaretinden duyduðu memnuniyeti dile getirdi.

- ÇÖLDE TARIM YAPMAK

Çölde tarým yapmanýn zorluðuna vurgu yapan Keleþoðlu, çölde imkanlarýnýn kýsýtlý olduðunu söyledi.

Keleþoðlu, "Çölde tarým yapmak klasik tarým yapmaktan çok daha zor. Bunun için sabýrlý olmak ve gayret etmek gerekiyor. Çölde hem yaþamsal hem de teknik olanaklar kýsýtlý." ifadelerini kullandý.

Hedeflerinin sanayi zincirini hayata geçirmek olduðunu belirten Keleþoðlu, "Teknik donanýma sahip ekibimizle yola çýkarak iyi þekilde organize oluyoruz. Hedeflerimiz arasýnda entegre tesisler kurup mahsullerin iþlenerek paketlenmesine kadar olan sanayi zincirini hayata geçirmek var." dedi.

Keleþoðlu, Cezayir'in güneyindeki çölde tarým yapmanýn ayrýcalýðýný ise enerji ve iþ gücü maliyetinin düþüklüðü ve yer altý sularýna ulaþým kolaylýðý olarak deðerlendirdi.