Manisa Polisevi'nde düzenlenen etkinlikte kentte görev yapan gazetecilerle bir araya gelen Özkan, basýn mensuplarýnýn sorularýný yanýtladý.
Özkan, BYD'nin kentteki yatýrýmýna iliþkin soru üzerine sürecin devam ettiðini belirterek, "Elbette ki böyle büyük bir yatýrýmla ilgili hem hukuki olarak hem teknik olarak hem beþeri olarak teveccüh olacaktýr. Hem de iyileþtirmeye açýk alanlar olacaktýr. O alanlarýn da düzeltilmesi yönünde süreç devam ediyor. Yatýrým süreci baþlamýþtýr, yatýrýmcýlarýmýz ve hükümetimiz de onu devam ettirme kararlýlýðýnda. Herhangi bir týkanma yok." diye konuþtu.
Bu yatýrýmýn Türkiye'nin stratejik hedeflerini içerdiðini kaydeden Vali Özkan, "Çevreyle ilgili hassasiyetler bazý arkadaþlarda doðal olarak olabilir. Biz bunu saygýyla karþýlýyoruz. Ama bunlarýn analizi yapýlýyor. Koruma-kullanma dengesi dediðimiz, sürdürülebilir yatýrým mý deðil mi ya da yapmadýðýmýz zaman ne oluyor, yaptýðýmýz zaman ne oluyor? Getirisi, götürüsü nedir, bütün bunlarý bilimsel olarak analizi yapýlmýþ." ifadelerini kullandý.
Özkan yatýrýmýn önünde ekonomik ya da hukuki bir engelin olmadýðýný düþündüklerini, Manisa kamuoyunun da bunu istediðini belirterek, "Memleketimizin kalkýnmasý açýsýndan çok önemli bir parametre olarak algýlanýyor. Bizler de merkezi idare ve belediyeyle bu yatýrýmýn yapýlmasýn yönünde talepkar ve yardýmcýyýz." dedi.
Çinli BYD firmasý ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý arasýnda, Türkiye'de yatýrýma yönelik anlaþma, temmuz ayýnda Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn öncülüðünde imzalanmýþtý. Türkiye'de yaklaþýk 1 milyar dolarlýk yatýrým kararý alan dünyanýn önde gelen otomotiv firmasý BYD'nin, Manisa'da inþa edeceði fabrika için Çevresel Etki Deðerlendirmesi (ÇED) süreci baþlatýlmýþtý.