BYSD Baþkaný Büyükhelvacýgil: 'Yaðlý tohum ihtiyacýmýz 3 milyon ton'
ABONE OL

Rusya'nýn Ukrayna'ya yönelik saldýrýsýnýn ardýndan her iki ülkeden de ham madde ithal eden yað sektöründe, ürünleri taþýyacak gemiler Türkiye'ye gelemedi. Bu da sektörde endiþeye neden oldu. Bitkisel Yað Sanayicileri Derneði (BYSD) Baþkaný Tahir Büyükhelvacýgil, "Ülkemizin ilk 10 ithalat kalemi içinde yaðlý tohum olarak 4'üncü sýradayýz. Gerçekten buna bir çözüm üretmek lazým. Hem pandemi süreci hem de savaþ bize gösterdi ki tarýmda kendimize yetebilecek hale gelmemiz lazým. O nedenle bu süreçte ister istemez savaþ etkiledi. Çünkü yýllarca bizim rekoltemiz, ürettiðimiz hasadýmýz, yaðlý tohumlarda nisan ayý sonuna kadar yetebilecek halde tedarikimizi kullanabiliyorduk. Ondan sonrasýný da hep ithal ediyorduk. Bu da bizim ihtiyacýmýz ülkemizde 3 milyon ton civarýnda. Nüfusumuzun geliþmesi, turizmin artmasý öyle olunca bu ihtiyaç 3 milyon ton iken, bunun 1,7 milyon tonunu karþýlayabiliyor, 1,3 milyon tonunu da ithal etmek zorunda kalýyoruz. Bunun da yüzde 55'ini Rusya'dan, yüzde 15'ini de Ukrayna'dan ithal ediyorduk. Savaþ nedeniyle bu aksadý. Halen limanlarda bekleyen sektörümüzün gemileri var' dedi.

GEMÝLER GELÝRSE RAHATLAYACAÐIZ

Sektördeki sorunu Ticaret Bakanlýðý'na baðlý Ýthalat Genel Müdürlüðü'ne bildirdiklerini ifade eden Büyükhelvacýgil, "Ýthalat Genel Müdürlüðü'ne ricada bulunduk. Çok hýzlý aksiyon aldýlar. Gereken limanlarý kontrol etmek ve süreci çabuklaþtýrmak adýna devletimiz tedbir aldý ve ilgileniyor. Tabi bu arada mühim olan ürünün raflarda bulunmasý. Biz 2 yýldýr bu pandemiyle birlikte sektörümüzün kýymetli temsilcilerine teþekkür ediyorum, devletimizin ilgili bakanlýklarýna teþekkür ediyorum, müthiþ bir birliktelik içinde hiçbir zaman raflarda ürünümüz boþ kalmadý. Tüketicilerimiz rafta mutlaka ayçiçeði yaðýný bulabildiler. Bundan sonra da bulmaya devam edecekler. Bu gemiler gelirse rahatlayacaðýz demektir" dedi.

HAM YAÐ TONU 2 BÝN DOLARA YÜKSELDÝ

Rusya ve Ukrayna'da yaþanan savaþ öncesi ham yað ton fiyatýnýn 1400 dolar civarýnda olduðunu ve þu an 2 bin dolara yükseldiðine dikkat çeken Büyükhelvacýgil, þunlarý söyledi

'Biz sezon baþýnda ham yað ton fiyatlarý 1330 dolar civarýnda iken, kasým- aralýk ayýnda, hatta ocak ayýnda en son savaþ öncesi 1400- 1460 dolar civarýnda iken bugün 2 bin dolarý geçen fiyatlarý duyuyoruz. Ama bir yandan da bu fiyatý duyduðumuzda bile satýþ gerçekleþmiyor. Satýþ gerçekleþse 'Swift' ile ilgili Rusya'nýn bankalarla olan problemi var. Arkasýndan tahmil- tahliye problemleri, ürünün nasýl geleceði problem var. Tek dileðimiz umarýz bu savaþ biter, insanlar müzakere masasýnda buna çözüm bulabilirler. Umarým çabuk çözülür diye düþünüyorum.'

UKRAYNA'DA EKÝM OLMAZSA SIKINTI YAÞANABÝLÝR

Savaþ nedeniyle Ukrayna'da bu yýl ekim olmazsa önümüzdeki yýl da sorun yaþanacaðýný belirten Büyükhelvacýgil, devletin önlem almasý gerektiðini, ayçiçeði ve türevleri aspir, kanola ve soya üretiminin desteklenmesi gerektiðini söyledi.

Büyükhelvacýgil, ürün ihtiyacýnýn Balkan ülkelerinden karþýlanabileceðini ifade ederek, 'Balkan ülkelerinde ürün var. Moldova, Bulgaristan ve Romanya'da biraz ürün var. Oralarda da bizimle eþ deðer miktarda ürün üretiyorlar. Onlarýn nüfus yapýlarý bize göre daha az. Devletimizin güçlü ve güzel iliþkileri var. Çünkü serbest piyasaya çýktýðýnýzda satýcýlar çekiniyor ve uzak duruyor. Sanki devletimizin bu arada devreye girip çok rahat ürün tedarik edebileceðini umuyorum. Ona yapacak kudrete sahibiz' dedi.

Ürün tedariki sorunu yaþanmaya devam ederse stokçularýn piyasaya çýkabileceðini ifade eden Büyükhelvacýgil, 'Mal bulamazsanýz, ister istemez stokçular olacaktýr, o bir gerçek. Ama mühim olan biz güzel bir ülkeyiz, güzel insanlarýmýz var. Buna fýrsat vermezler diye düþünüyorum' diye konuþtu.

Yaðlý tohum fiyatýnýn yükselmesine raðmen þu an bu artýþýn tüketiciye yansýtýlmadýðýný belirten Büyükhelvacýgil, 'Yaðlý tohumun ton fiyatý þu an 2 bin dolar civarýnda; ama iþlem oluþmadý. Tüketiciye fiyat olarak pek fazla bir þey hissettirmemeye çalýþýyoruz. Sektörümüze bir kez daha teþekkür ediyorum. Çok zarif ve kýymetli davranýyorlar. Fýrsatçýlýk diye sektörün asla hedefi yok. Çünkü biz yað sektörüyüz her zaman sorumluluðumuz var. Bu sorumluluðumuz bilincinde arza devam ediyoruz' ifadelerini kullandý.