2010'da yapýmýna baþlanan, inþaat devam ettiði sýrada 14 kral dairesi 4 lobisi bulunduðu, bir katýnýn 10 bin 500 metrekare olduðu söylenen Caprice Gold projesi iflas masasý tarafýndan satýþa çýkarýldý. Proje 2014 yýlýnda kaderine terk edildi. Fadýl Akgündüz dolandýrýcýlýk suçlamasýyla Aralýk 2015'te tutuklandý. Akgündüz ve akrabalarýnýn da aralarýnda bulunduðu 10 sanýk hakkýnda baþlatýlan dolandýrýcýlýk soruþturmasý davasýnda ise 28 Nisan 2023'te karar çýktý. Devremülk satýþý yapýlan 614 kiþiyi dolandýrdýðý iddiasýyla Fadýl Akgündüz 2 bin 504 yýl hapis cezasý ve 12 milyon 20 bin lira para cezasýna çarptýrýldý. Proje, arkasýnda 28 bin 130 maðdur býraktý. Maðdurlar ise haklarýný aramak için Caprice Gold Maðdurlarý Derneði'ni kurarak 2013 yýlýndan itibaren hukuk mücadelesi baþlattý.
27 KATLI, 150 BÝN METREKARE KAPALI ALANA SAHÝP
Bayrampaþa'da bulunan ve 2010 yýlýnda yapýmýna baþlanan Caprice Gold Oteli inþaatý, 2014 yýlýnda kaderine terk edildi. 7 yýldýzlý otel ve devre mülke sahip olma hayaliyle para ödeyen 28 bin 130 kiþi maðdur oldu. Kamuoyunda 'Jet Fadýl' olarak bilinen Fadýl Akgündüz aleyhinde açýlan davalarda 2 bin 504 yýl hapis ve 12 milyon 20 bin lira adli para cezasýna çarptýrýldý. Devremülklerine kavuþamayan maðdurlar ise, yýllar içinde bir araya gelerek Caprice Gold Maðdurlarý Derneði'ni kurdu. Dernek çatýsý altýnda haklarýný arayan maðdurlarýn kimi vefat etti kimileri ise hukuk mücadelesine devam etti. Son olarak projenin tüm yetkileri maðdurlarýn yer aldýðý Ýflas Masasý'na geçti. 30 dönüm arazi üzerinde inþaa edilen 27 katlý, 150 bin metrekare kapalý alana sahip Caprice Gold Otel ve Devremülk projesi 350 milyon dolardan satýþa çýkarýldý.
'28 BÝN 130 MAÐDUR VAR'
Caprice Gold Maðdurlarý Derneði Baþkaný Talip Metehanoðlu, "Binamýzýn konumundan bahsedeyim, 27 katlý, 30 dönüm, 150 bin metrekare kapalý alan, satmaya hiçbir engel yok. Bütün sorumluluk, yetki bizde iflas masasýnda. Acil olarak satýlmasýný bekliyoruz, müracaat edilmesini bekliyoruz. 28 bin 130 maðdur var; ama buranýn yönetim planý var. Onlar tamamen yetkilerini bizlere devrettiler. Yüzde 83'ü iflasa düþmüþ oldu. Ýflasa alan, tamamen hakimi olmuþ oluyor. Hepsinin sahibi olmuþ oluyor. Onun için alan için hiçbir sorun olmayacak. Hiçbir problem olmayacak. Biz de yardýmcý olacaðýz. Herkesin verdiði ücret ayrý, alacaðý da ayrý. Ýflas Masasý onlarýn ücretlerini yatýrmýþ olacak, müracaat edenin parasýný yatýrmýþ olacak." diye konuþtu.
'350 MÝLYON DOLAR ÝSTÝYORUZ'
Metehanoðlu binanýn satýlmasýný beklediklerini dile getirerek "Özellikle Cumhurbaþkanýmýzdan, devleti yönetenlerden, bakanlardan özellikle istirham ediyoruz. Bir an evvel bizimle ilgilensinler. Gerekli ne varsa, yurt olarak düþünürlerse yardýmcý oluruz, hastane olarak düþünürlerse yardýmcý oluruz. Maðdurlar olarak biz elimizden gelen her þeyi yapmaya hazýrýz. 28 bin maðduru var ama müracaat eden bize 3 bin kiþi. Þu anda 8-9 milyar alacak çýkmýþ oldu. 350 milyon dolar istiyoruz. Bu para talebe göre olacak. Þu anda mevcut 9,5 milyar olursa o þekilde kesinleþtirmiþ olacaðýz. Belediye baþkanýyla görüþtük, herhangi bir sorun olmayacak. 'Gerekli yardýmlarý maðdurlara yaparýz' dedi. 3 tane ruhsatý var, rezidans ruhsatlý, otel ruhsatlý. Dardayýz, bunalýmdayýz, sýkýntýdayýz. Bir an evvel yetkililerden haber bekliyoruz" ifadelerini kullandý.
'OTEL HASTANE VE YURT YAPILABÝLÝR'
Binanýn hastane ve otel þeklinde deðerlendirilebileceðini belirten Metehanoðlu, "Hastane olarak düþünüldü, gelip bakýldý olabilecek konumda. Yurt olarak düþünüldü, gelip bakýldý olabilecek konumda. Her þeye uygun burasý. 30 dönüm 3 tane baðýmsýz bölüm 3 giriþli üç konumda, üç ayrý bina istenilen þekilde dizayn olabilir. Dünyanýn sonu olarak bildiðimiz 10'luk depreme dayanýklý dediler. Her þeye uygun. Bakanlýk bütçesi bir þey dahilinde konuluyor. Onlar, 'Biz aldýk demekle alýnmýyor; sattýk demekle satýlmýyor. Onu bir programa koymak lazým, bütçe oluþturmamýz lazým' diyorlar. Otel yapýlabilir, hastane yapýlabilir, yurt yapýlabilir. Bunlarýn hepsine uygun burasý. Bayrampaþa Ýstanbul'un ortasý ve 30 dönüm yer. En üst seviye ruhsat verilmiþ buraya" þeklinde konuþtu.
CAPRICE GOLD PROJESÝ
Caprice Gold 2010 yýlýnda inþaata baþlandýðýnda bin 300 odalý ve 3 bin 300 yataklý otel olarak tanýtýlmýþtý. Projenin tanýtýmý o dönemde, '14 adet kral dairesi ve 234 adet özel saray salonu bulunuyor' diyerek yapýlmýþtý. 5 katlý otoparkýn yer aldýðý projede, biri bayanlara özel olmak üzere 4 lobi, 24'ü kapalý 11'i açýk olmak üzere toplam 35 havuz ile 7 kaplýca da hizmet vermesi planlanmýþtý. Caprice Gold'un otelin yaný sýra toplantý ve konferans salonlarý, çeþitli lokantalarýyla 15 bin kiþilik bir kullaným alanýndan oluþtuðu söylenmiþ ve 2012 yýlýnda proje kapsamýnda 7 bin 900 devremülk satýlmýþtý.
FADIL AKGÜNDÜZ'E 2 BÝN 504 YIL HAPÝS, 12 MÝLYON 20 BÝN LÝRA PARA CEZASI
Bayrampaþa"daki Caprice Gold ve Maldivler'deki Caprice Maldivler adlý gayrimenkul projelerinde, devre mülk satýþý yapýlan 614 kiþiyi dolandýrdýklarý iddiasýyla yargýlanan Fadýl Akgündüz ve akrabalarýnýn da aralarýnda bulunduðu 10 sanýðýn yargýlandýðý davada 28 Nisan 2023'te karar çýktý. Mahkeme heyeti, 2015'te tutuklanan sanýklardan Fadýl Akgündüz'ü toplam 601 kiþiye karþý "Tacir veya þirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandýrýcýlýðý" suçundan 2 bin 504 yýl 2 ay hapis cezasýna ve 12 milyon 20 bin lira adli para cezasýna çarptýrdý. Heyet, sanýklardan Mehmet Salih Obut'u ayný suçtan 2 bin 450 yýl hapsine ve 11 milyon 760 bin lira para cezasýna mahkum ederken, sanýklar Avniye Obut ve Ýbrahim Obut'a ayný suçtan 2 bin 445'er yýl 10'ar ay hapis ve 11 milyon 740 bin lira adli para cezasý verdi. Para cezalarýnýn 24 taksitte ödenmesine hükmeden heyet, Fadýl Akgündüz ve Mehmet Salih Obut'un tutukluluk halinin, Avniye Obut ve Ýbrahim Obut'un hükmen tutuklamaya yönelik yakalama emrinin devamýna karar verdi. 6 sanýðýn ise beraatine karar verildi.