Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasý tarafýndan açýklanan ödemeler dengesi verilerine göre, Nisan 2024'te cari iþlemler hesabý 5 milyar 285 milyon dolar açýk verdi.
Ödemeler dengesi tanýmlý dýþ ticaret açýðý, nisanda 7 milyar 649 milyon dolar oldu. Bu dönemde hizmetler dengesi kaynaklý giriþler 3 milyar 110 milyon dolar, seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler de 2 milyar 548 milyon dolar olarak gerçekleþti.
Birincil gelir dengesi kaleminde 1 milyar 355 milyon dolar, ikincil gelir dengesi kaleminde ise 609 milyon dolarlýk net çýkýþ kaydedildi.
Nisanda yýllýklandýrýlmýþ cari açýk ise 31 milyar 462 milyon dolar oldu.
Ticaret Bakaný Ömer Bolat, "Yýl sonu cari iþlemler açýðýnýn Orta Vadeli Program (OVP) hedefinin (34,7 milyar dolar) çok altýnda gerçekleþeceðini öngörüyoruz. Dýþ ticaret dengesindeki olumlu geliþmeler, hem ekonomik büyümeyi daha dengeli bir yapýya dönüþtürmekte, hem de cari iþlemler hesabýndaki iyileþme ile makroekonomik istikrarý güçlendirmektedir" dedi.
Bakan Bolat, sosyal medya hesabýndan yaptýðý açýklamada, 2024 yýlý Nisan ayýnda negatif takvim etkisi nedeniyle cari iþlemler açýðýnýn yüzde 3,9 oranýnda artýþla 5,3 milyar dolar olarak gerçekleþtiðini belirterek, "Bu rakam, tahminlerin altýnda kaldýðýný göstermektedir. Cari iþlemler açýðý 2024 yýlý Ocak-Nisan döneminde ise bir önceki yýlýn ayný dönemine kýyasla yüzde 45,7 oranýnda azalýþla 16,1 milyar dolar olarak kaydedilmiþtir. Böylelikle zirve noktasý olan 2023 yýlý Mayýs ayýnda 57 milyar dolar olarak gerçekleþen yýllýklandýrýlmýþ cari iþlemler açýðý, sonraki aylarda 25,6 milyar dolar azalarak 2024 Nisan ayý itibarýyla 31,5 milyar dolara gerilemiþtir. Ayný dönemde yýllýklandýrýlmýþ dýþ ticaret açýðý ise 29,2 milyar dolar gerilemiþtir. Böylelikle 2023 Mayýs ayýna göre, yýllýklandýrýlmýþ cari iþlemler açýðý dýþ ticarette uygulanan politikalarýn etkisi ile yüzde 44,8 oranýnda düþmüþtür" ifadelerini kullandý.
'HÝZMET GELÝRLERÝ REKORUNU YENÝLEDÝ'
2024 Nisan ayýnda yýllýklandýrýlmýþ bazda ihracatýn yüzde 2,5'lik artýþ ile 257,6 milyar dolara yükseldiðini hatýrlatan Bolat, "Ayný ayda ithalatýmýz ise yýllýklandýrýlmýþ bazda yüzde 5,7'lik azalýþla 350,7 milyar dolara gerilemiþtir. Yýllýklandýrýlmýþ dýþ ticaret açýðý yüzde 22,7 oranýnda azalarak 93 milyar olurken, ihracatýn ithalatý karþýlama oraný yüzde 5,8 artarak yüzde 73,5 olmuþtur. Dýþ ticaret açýðýndaki gerilemeye hizmet ihracatýmýzdaki artýþ da eþlik etmektedir. Hizmet gelirleri nisan ayýnda yýllýklandýrýlmýþ bazda 103,8 milyar dolar ile rekorunu yenilemiþtir. Hizmetlerin altýnda yer alan seyahat gelirleri ise 50,4 milyar dolara yükselmiþtir. Mal ve hizmet ihracatýný artýrmaya yönelik destekler ve ithalatý düþürmeye yönelik tedbirlerin uygulamadaki sonuçlarý ile cari iþlemler açýðýnda önemli bir gerileme kaydedilmiþtir" deðerlendirmesinde bulundu.
'DÖVÝZ YETERLÝLÝÐÝMÝZ ARTMAKTA'
Nisan ayýnda yýllýklandýrýlmýþ cari iþlemler açýðýnda takvim etkisiyle gözlenen sýnýrlý artýþýn geçici olduðunu, mayýs ayýnda önemli ölçüde daralmasýnýn beklendiðini vurgulayan Bolat, þunlarý kaydetti:
"Ticaret Bakanlýðýmýzca açýklanan mayýs ayý dýþ ticaret verilerinde, ihracatýmýz yüzde 11,4 artýþla 24,1 milyar dolar gerçekleþerek, Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylýk ihracatýna ulaþýlmýþtýr. Ýthalatýmýz yüzde 10,3 gerileyerek, dýþ ticaret açýðýmýz 12,5 milyar dolardan 6,5 milyar dolara düþmüþtür. Bu tablo yýllýklandýrýlmýþ cari iþlemler açýðýnýn, mayýs ayýnda 25 milyar dolar civarýna kadar inebileceðini göstermektedir. Bu çerçevede yýl sonu cari iþlemler açýðýnýn OVP hedefinin (34,7 milyar dolar) çok altýnda gerçekleþeceðini öngörüyoruz. Dýþ ticaret dengesindeki olumlu geliþmeler, hem ekonomik büyümeyi daha dengeli bir yapýya dönüþtürmekte, hem de cari iþlemler hesabýndaki iyileþme ile makroekonomik istikrarý güçlendirmektedir. Böylece döviz yeterliliðimiz artmakta, döviz kurundaki dengeleme, fiyatlarýn da döviz kuru yapýþkanlýðý ile kontrolsüz yükseliþini frenleme etkisini saðlamaktadýr. Dýþ ticaret ve cari iþlemler dengesindeki dengeleme ve istikrar süreci 'yatýrým-üretim-istihdam' hedeflerinde güçlü bir büyüme ve halkýmýzýn refah artýþýný beraberinde getirecektir. Ýhracattaki artýþ ve ithalattaki azalýþ eðiliminin 2024 yýlý boyunca devam etmesi beklenmekte olup, dýþ ticaretin cari iþlemler dengesine ve ekonomik büyümeye pozitif katký saðlamasý öngörülmektedir. Ticaret Bakanlýðý olarak, dünya mal ve hizmet ihracatýndaki payýmýzý artýrmak amacýyla üretici ve ihracatçýlarýmýzla yakýn iþ birliði içerisinde çalýþmalarýmýza kararlýlýkla devam ediyoruz."