Yabancý uzmanlar, Merkez Bankasý'nýn bugün yapacaðý toplantýda faize dokunmayacaðýný belirterek Türk Lirasý'nýn (TL) ikinci çeyrekten itibaren güçlenmesini beklediklerini söylediler. Uzmanlara göre seçimlerin geride kalmasý, Merkez Bankasý'nýn rezervindeki iyileþme, not artýrýmý beklentisi TL varlýklara destek veriyor.
CAZÝBESÝ ARTACAK
Akþam Gazetesi'nin haberine göre, Societe Generale Orta ve Doðu Avrupa, Ortadoðu, Afrika Stratejisti Marek Drimal, Merkez Bankasý Baþkaný Fatih Karahan'ýn, Washington'da yaptýðý açýklamadaki "En büyük önceliðimiz enflasyonla mücadele ve piyasa koþullarýna baðlý olarak mümkün olduðu kadar rezerv biriktirmek" ifadelerini anýmsatarak yýlýn ikinci çeyreðinde liranýn cazibesinin artabileceðini söyledi.
Turizm sezonunun hýz kazanmasýnýn ardýndan cari iþlemler hesabýndaki mevsimsel iyileþme ve Merkez Bankasý'nýn parasal sýkýlaþtýrmasýnýn etkisiyle de liranýn desteklenebileceðini vurgulayan Drimal "Liranýn, ikinci ve üçüncü çeyrekte güçlenmesini bekliyoruz" dedi. Drimal Merkez Bankasý'nýn bugünkü toplantýda politika faizini yüzde 50'de sabit býrakacaðý öngörüsünde bulundu.
DÖVÝZ BASKISI AZALIYOR
Natixis Orta ve Doðu Avrupa, Ortadoðu, Afrika Ekonomisti Inna Mufteeva ise TL'nin bir süre istikrara kavuþtuðunu, en azýndan deðer kaybý hýzýnýn yavaþladýðýný belirterek, dolayýsýyla dövizdeki pozitif trendin ileriki aylarda yurt içi fiyatlardan kaynaklanan baskýlarýn bir kýsmýný hafifletmesinin beklendiðini ifade etti. Mufteeva da bugünkü toplantýda faizlerin sabit býrakýlacaðý öngörüsünde bulundu.
BORSAYA YABANCI GÝRÝÞÝ ARTTI
Ekonomik program ve enflasyonla mücadelede kararlýlýkla ilgili mesajlar, yabancýlarýn TL varlýklara ilgisini artýrdý. Merkez Bankasý'nýn 500 baz puanlýk faiz artýrýmý sonrasýndaki 4 haftada borsaya 1.22 milyar dolarlýk güçlü bir yabancý giriþi oldu. 29 Mart-5 Nisan haftasýnda yerleþiklerin altýn dahil döviz hesaplarýnda 4.6 milyar dolarlýk bir düþüþ gerçekleþti.
REEL KESÝMÝN GÜVENÝ 9 AYIN ZÝRVESÝNDE
Merkez Bankasý tarafýndan açýklanan Ýktisadi Yönelim Anketi sonuçlarýna göre reel kesim güven endeksi, nisanda geçen aya göre 1.7 puan artarak 106.1 seviyesine çýktý. Veri dokuz ayýn zirvesi olarak kaydedildi. Ayný dönemde mevsimsellikten arýndýrýlmýþ reel kesim güven endeksi deðiþmeyerek 103.5 seviyesinde gerçekleþti. Endeksi oluþturan anket sorularýna ait yayýlma endeksleri incelendiðinde, sabit sermaye yatýrým harcamasý, gelecek üç aydaki üretim hacmi, genel gidiþat ve mevcut toplam sipariþ miktarýna iliþkin deðerlendirmeler endeksi artýþ yönünde etkiledi. Gelecek 12 ay sonu itibarýyla yýllýk ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 1 puan artarak yüzde 55.5 seviyesinde gerçekleþti.
SANAYÝDE KAPASÝTE ARTIYOR
Ýmalat sanayii genelinde kapasite kullaným oraný, nisanda geçen aya göre 0.5 puan arttý. Merkez Bankasý'ndan yapýlan açýklamaya göre sanayide kapasite kullaným oraný yüzde 76.7'e çýktý. Mevsimsel etkilerden arýndýrýlmýþ kapasite kullaným oraný ise geçen aya göre 0.2 puan azalarak yüzde 77'ye geriledi.