Çekya ziyareti sonrasý açýklama yapan Bakan Bolat: 10 milyar dolarlýk dýþ ticaret hacmine ulaþýlmasý taahhüdünde bulunduk
ABONE OL

Türkiye ile Çekya arasýnda Ekonomik ve Ticaret Ortak Komitesi (ETOK/JETCO) ikinci dönem toplantýsý baþkent Prag'da gerçekleþtirildi.

Toplantýya Ticaret Bakaný Ömer Bolat, Çekya Sanayi ve Ticaret Bakaný Jozef Sikela, Türkiye'nin Prag Büyükelçisi Egemen Baðýþ, Çekya'nýn Ankara Büyükelçisi Pavel Vacek ve iki ülkenin yetkilileri katýldý. Heyetler arasý görüþme sonrasýnda iki ülke bakanlarý Türkiye-Çekya JETCO anlaþmasýný imzaladý.

Bakan Bolat, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, baþkent Prag'da Türkiye ile Çekya arasýnda kurulan JETCO mekanizmasýnýn ikinci toplantýsý için Çekya Ticaret ve Sanayi Bakaný Jozef Sikela'nýn misafiri olarak heyetiyle birlikte burada bulunduklarýný söyledi.

Ziyaret kapsamýnda gerçekleþtirilen programlardan bahseden Bolat, iki ülkenin ticaret bakanlarý, resmi heyetleri ve büyükelçileri olarak JETCO toplantýsýnda ülkeler arasýndaki konularý ilgilendiren meselelerde görüþ alýþveriþinde bulunduklarýný anlattý.

Bolat, "Fikir alýþveriþinde bulunduk ve hazýrlanan Türkiye-Çekya ETOK anlaþmasýný, Çekya Ticaret ve Sanayi Bakaný ile birlikte imzaladýk. Þimdi iki ülke arasýnda siyasi alanda son derece yapýcý ve dostça iliþkiler söz konusu. Askeri alanda ve savunma alanýnda her iki ülke NATO üyesi ve birbirlerini destekliyor." diye konuþtu.

- "YENÝLENEBÝLÝR ENERJÝ NOKTASINDA ÝÞBÝRLÝÐÝ ÝÇÝN ÖNEMLÝ FIRSATLAR VAR"

Bakan Bolat, Türkiye ile Çekya arasýndaki dýþ ticaret hacminin 2002'den bu yana 13 katýna çýktýðýný belirterek, bu rakamýn 450 milyon dolardan 5,8 milyar dolara yükseldiðini söyledi.

Bu ticarette Türkiye'nin yaklaþýk 2 milyar dolarlýk hacme sahip olduðunu, Çekya'nýn Türkiye'ye ihracatýnýn ise 3,8 milyar dolara ulaþtýðýný dile getiren Bolat, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Çek þirketlerinin Türkiye'de 660 milyon dolarlýk yatýrýmý söz konusu. Buna karþýlýk bizim yatýrýmcýlarýmýzýn da Çekya'da 40 milyon dolarlýk yatýrýmlarý söz konusu. Son yýllarda Çekya'ya gelen Türk iþ insanlarý da burada þirketler kuruyor, ticaret ve yatýrým yapýyor. Çekya; otomotiv, enerji, porselen, kristal ve makine sektöründe tecrübeli ve güçlü bir ekonomiye sahip. Türkiye'de hidrolik barajlar ve santraller noktasýnda çok sayýda yatýrýmlarý var veya mevcut bizim hidrolik santrallerimizde Çek türbinlerinin ve makinelerinin kullanýlmýþlýðý var."

Bakan Bolat, yenilenebilir enerji noktasýnda iþbirliði için önemli fýrsatlar olduðuna dikkati çekerek, "Çünkü yenilenebilir enerji Türkiye'de hýzla yükseliyor. Þu anda toplam enerji üretimimizin yüzde 42'sini yenilenebilir kaynaklar, su, rüzgar ve güneþten elde ediyoruz ama almamýz gereken daha çok mesafe var. Çünkü 2053'e kadar karbonsuz bir ekonomiye ulaþma hedefimiz var." ifadelerini kullandý.

- "3-4 YILDA 10 MÝLYAR DOLARLIK DIÞ TÝCARET HACMÝNE ULAÞMAYI HEDEFLÝYORUZ"

Ticaret Bakaný Bolat, ülkeler arasýnda turizmde de iyiye gidiþin devam ettiðini belirterek, yýllýk yaklaþýk 100 bine yakýn Türk vatandaþý Çekya'yý ziyaret ederken, Çek tarafýndan Türkiye'ye gelen turist sayýsýnýn 400 bin civarýnda olduðunu bildirdi.

Bu rakamlarýn artmasý için büyük fýrsatlar bulunduðunu, Türkiye'nin hizmetler sektöründe çok baþarýlý ve rekabetçi bir ekonomiye sahip olduðunu anlatan Bolat, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Turizm, lojistik, saðlýk turizmi, eðitim turizmi ve kültür turizmi alanýnda büyük fýrsatlar var. Bunun yanýnda Çekya tabii otomotiv sektöründe güçlü bir ekonomiye ve sanayiye sahip. Ýhracatçý, rekabetçi bir sektörü var. Türkiye de bu alanda Avrupa'da üçüncü büyük ülke. 1,5 milyon adet yýllýk otomotiv üretimimiz var. Ýki ülkenin birbiriyle hem rekabetçi hem tamamlayýcý sektörleri var. Ýki ülkenin ticaret bakanlarý olarak Türkiye ve Çekya'nýn önümüzdeki 3-4 yýl içinde 10 milyar dolarlýk bir dýþ ticaret hacmine ulaþmasý taahhüdünde bulunduk. Özel sektörle birlikte bunu gerçekleþtireceðiz. Türkiye ile Çekya'daki iþ insanlarý arasýndaki temaslarý daha sýk yapacaðýz. Uluslararasý fuarlara katýlýmý ve iþ forumu toplantýlarýný sýklaþtýracaðýz."

- "AB VE GÜMRÜK BÝRLÝÐÝ'NDE ÇEKYA'NIN DESTEÐÝNÝ BEKLÝYORUZ"

Bakan Bolat, Avrupa Birliði ile iliþkiler noktasýnda Çekya'nýn desteðini beklediklerinin altýný çizerek, "Gümrük Birliði'nin modernleþtirilmesi, hizmetler sektörünün kapsam altýna alýnmasý ve Avrupa Birliði'ne kara yoluyla ihracatýmýzda transit kotalarýnýn artýrýlmasý ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaþlarýna vize kolaylýðý saðlanmasý konularýnda Çek hükümetinden destek talebimizi ilettik." diye konuþtu.

Çekya'nýn Türkiye'nin güçlenen ve istikrarlý ekonomisinin devamýný istediðini aktaran Bolat, bu ülkenin Türkiye'de daha fazla iþ ve yatýrým yapmak istediðini söyledi.

Bolat, Avrupa Birliði iliþkilerinde Çekya'nýn desteðine sahip olunduðunu sözlerine ekledi.

  • Ömer Bolat
  • çekya
  • dýþ ticaret hacmi