ÇEVREFEST'te konuþan Bakan Özhaseki: Depozito Yönetim Sistemi'ne geçiyoruz
ABONE OL

Özhaseki, 5 Haziran Çevre Günü etkinlikleri kapsamýnda Baþkent Millet Bahçesi'nde düzenlenen ÇEVREFEST programýna katýldý.

Programda konuþan Özhaseki, çevrenin yükselen bir deðer ve vicdanlý insanlarýn üzerinde hassasiyetle durduðu bir konu olduðunu söyledi.

Geçmiþte çevreyi korumanýn çok daha kolay olduðunu belirten Özhaseki, Sanayi Devrimi ile üretimin ve tüketimin artmasýnýn sonucu olarak çokça kirletilen çevreyle karþý karþýya kalýndýðýný ifade etti.

Özhaseki, bu durumun çevrenin dengesini bozduðunu vurgulayarak, atmosfer sýcaklýðýnýn 1,1 derece arttýðýný, bilim adamlarýnýn öngörülerine göre, bunun 2 dereceyi bulmasý halinde gýda krizi ve göç olaylarýnýn yaþanacaðýný, 3 dereceyi bulmasý halinde ise dünyanýn yaþanamaz bir hal alacaðýný kaydetti.

- "DÜNYAMIZ ÇOK BOYUTLU ÇEVRE TEHDÝTLERÝYLE KARÞI KARÞIYA"

Dünya Bankasý verilerine göre, insanlarýn günlük 2,1 milyar ton katý atýðý çevreye attýðýný, her yýl 8 milyon ton atýðýn okyanuslara karýþtýðýný aktaran Özhaseki, Birleþmiþ Milletler (BM) Gýda Tarým Örgütü'nün verilerine göre de bir kýsým insanlar açlýkla mücadele ederken, diðer insanlarýn ise beðenmediði 1,3 milyar ton gýdayý dýþarýya attýðýný dile getirdi.

Özhaseki, bazý ülkelerde temiz suya eriþim sorunu yaþandýðýna, buna karþýn bazý insanlarýn suyu israf ettiðine dikkati çekerek "Bu tüketim çýlgýnlýðý, dünyamýzýn daha doðrusu ortak evimizin bütün deðerlerini ve dengesini bozuyor. Bu deðerler bozulunca da bu dengeler karýþýnca da haliyle birçok felaket ardý arkasýna geliyor. Ýþte dünyamýz böylesine çok boyutlu çevre tehditleriyle karþý karþýya." diye konuþtu.

Sezai Karakoç'un "Tabiatýn israfý, insanlýðýn israfýdýr" sözünü anýmsatan Özhaseki, "Dünyada olan biten her þeyden 'Bize ne' diyemeyiz. Çünkü Muson Asyasý'nda meydana gelen, ortaya atýlan bir atýk, veya Pasifik kýyýlarýnda suya salýnan bir kirlilik veya Kuzey Afrika'da karbon salýnýmýyla atmosferi kirlettiðimiz bir ortam, birbirinden baðýmsýz deðil ve ortak evimiz dünyayý kirletmeye devam ediyor." dedi.

- "KALKINMAMIZI SAÐLAYACAÐIZ, HÝÇBÝR ÞEKÝLDE ÇEVREYÝ KÝRLETMEYECEÐÝZ"

Özhaseki, bugün maalesef en çok konuþan, en güçlü gözüken ve medeni olduðunu iddia eden ülkelerin dünyayý kirletmeye devam ettiðini bildirerek, "Yani ABD, Hindistan, Rusya, Çin gibi ülkeler bu kirlilikte en büyük paya sahip ülkeler. Ülkemizin ciddi bir sorumluluðu olmamasýna raðmen nihayetinde çevrenin bize bir emanet olduðu düþüncesiyle hem kirletmemeye gayret ediyoruz hem de bir taraftan kalkýnmamýzý saðlamaya çalýþýyoruz. Kalkýnmamýzý saðlayacaðýz ama hiçbir þekilde çevreyi de kirletmeyeceðiz. Bu düþünceden hareket ediyoruz." ifadelerini kullandý.

22 yýllýk AK Parti hükümetleri döneminde kendisinden önceki her mevkidaþýnýn bu konuda gayret gösterdiðini kaydeden Özhaseki, bu süreçte yapýlan faaliyetleri anlattý.

Özhaseki, belediyelere çevre noktasýnda çok maddi destek saðladýklarýný belirterek "Atýk su arýtma tesisleri 2002 baþýnda tüm Türkiye'de sadece 145 iken bugün bu sayý tam 1213'e çýktý. Belediye nüfusunun da yüzde 90'dan fazlasýnýn þu anda dýþarýya verdikleri kirlilikleri atýk su arýtma tesisine alýp temizleyerek dýþarýya vermeye devam ediyoruz." dedi.

Katý atýk düzenli depolama tesis sayýsýnýn 15'ten 94'e çýktýðýný söyleyen Özhaseki, 1390 belediyeden 1248'inin bu tesise sahip olduðunu bildirdi.

Özhaseki, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn öncülüðünde baþlatýlan 500 Millet Bahçesi projesinden yarýsýnýn tamamlandýðýný, diðer yarýsýnýn da peyzaj çalýþmalarýnýn sürdüðünü dile getirdi.

- "SIFIR ATIK PROJESÝYLE 185 MÝLYAR LÝRA KAYNAK ELDE ETTÝK"

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn eþi Emine Erdoðan'ýn riyasetinde 7 yýl önce baþlatýlan Sýfýr Atýk projesine iliþkin konuþan Özhaseki, "Öncelikle dýþarý attýðýmýz atýklarý ayrýþtýrarak vereceðiz. Sonra da bunlarýn her birisini bir deðer olarak dýþarýda kullanacaðýz. Organik atýklarý da gübre haline getirip tabiatta hiç zarar vermeyen sýfýr atýk sloganýna uygun bir hale dönüþtürmüþ olacaðýz. Bu tuttu, devam ediyor. Þimdi geldiðimiz noktada 2023 yýlýnda bu oran yüzde 35'lere çýktý. Artýrarak devam edeceðiz." diye konuþtu.

Bu projenin sadece Türkiye'nin baþlattýðý bir çevre hareketi olmaktan çýktýðýný ve dünyada Türkiye'nin önemli bir markasý haline geldiðini kaydeden Özhaseki, "Bu vesileyle yaptýðýmýz çalýþmalarda tam 185 milyar lira geri dönüþümden kaynak elde ettik. Bu yaptýðýmýz çalýþmalarla 498 milyon aðacý kesilmekten kurtardýk. Ayrýca 127 milyon varil petrolden de tasarruf ettik." dedi.

ÇEVREFEST'in 4 gün süreceðini bildiren Özhaseki, festivalin, katýlan birçok öðrencinin çevre bilinci ve farkýndalýðýnýn geliþimine katkýda bulunacaðýný söyledi.

Önümüzdeki hafta Türkiye Yüzyýlý'na yakýþýr birkaç projeyi açýklayacaklarýný belirten Özhaseki, þunlarý kaydetti:

"Birisi halkýmýzýn denizlere eriþimini engelleyen ne varsa hepsini ortadan kaldýracaðýmýz 'Denizler halkýndýr' sloganýyla ifade ettiðimiz konu. Ýkincisi özellikle Depozito Yönetim Sistemi. Sadece su içerken kullandýðýmýz, basit içecek olarak elimize alýp, günde birkaç kez tüketip dýþarýya attýðýmýz o þiþe, pet ve camlarýn Türkiye'deki yýllýk kullaným miktarýný söylüyorum, 20 milyar adet. Bunlar tabiatta kolay kolay erimiyor. Her birisi bizim baþýmýza bela olarak bekliyor. Þimdi Depozito Yönetim Sistemi'ne geçiyoruz. Bu yýl onu da baþaracaðýz. Yazýlýmýný kendi yaptýðýmýz Depozito Yönetim Sistemi ile insanlarýn çöp olarak gördükleri her þiþe ve atýðýn geri dönüþümünü telefonlarýnda hesaplarýna yatmýþ olarak bulacaklar ve bu çöpler tabiata atýlmamýþ olacak. Onlarý da toplamýþ olacaðýz."

Türkiye'nin dünyanýn en güzel koylarýna sahip olduðunu dile getiren Özhaseki, bu konuda da Mapa Þamandýra sistemiyle sahil ve denizlerin temiz kalmasý için yeni bir hareket baþlatacaklarýný söyledi.

Programda, BM önceki dönem Habitat Ýcra Direktörü Maimunah Mohd Sharif de konuþma yaptý.

Kum sanatý sanatçýsý Veysel Çelik Demir de kumla hazýrladýðý gösterisini sundu.

- "BÝRKAÇ GÜN ÝÇÝNDE ADIYAMAN'DAN BAÞLAYARAK DEPREM BÖLGESÝNÝ GEZECEÐÝZ"

Programýn ardýndan alandaki stantlarý gezen Özhaseki, daha sonra basýn mensuplarýna açýklamalarda bulundu.

Son dönemde deprem meselesinin ön plana çýktýðýný dile getiren Özhaseki, çok sayýda kiþinin evlerinden uzakta, þehir dýþýnda kira yardýmý alarak idare etmeye çalýþtýðýný, kiminin ise konteyner kentlerde yaþamýný sürdürdüðünü ifade etti.

Son bir senedir adeta seferberlik ilan ettiklerini belirten Özhaseki, "Bakanlýk olarak gece gündüz demeden o bölgelerdeyiz. Herhalde birkaç gün içerisinde yine Adýyaman tarafýndan baþlayarak deprem bölgelerini gezeceðiz." dedi.

Özhaseki, þunlarý kaydetti:

"Derinden, belki hiç duyurmadýðýmýz, devam eden bazý çalýþmalar var, onlar da çevreyle ilgili. Bugün bir kýsmýndan bahsettim, haftaya salý da inþallah etraflý bir þekilde bunu inceleyeceðiz, duyuracaðýz. Çevreyle ilgili o kadar çok projemiz var ki bunlarý da hep birlikte, vatandaþýn da desteðiyle gerçekleþtirmiþ olacaðýz."

Festivalin isminin de oldukça anlamlý olduðunu dile getiren Özhaseki, ortak ev kabul edilen dünyayý kirletmeye kimsenin hakký olmadýðýný, bunlara engel olmanýn yasalarla kendi görevleri olduðunu vurguladý.

  • Çevre
  • Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakaný Özhaseki
  • ÇEVREFEST
  • Ankara