Afrika’nýn önemli ticaret noktalarýndan Cibuti ile Türkiye arasýndaki iþbirliði artýyor. Cibuti tarafýndan 500 hektarlýk bir arazi 99 yýllýðýna Türk yatýrýmcýlara tahsis ediliyor. Türk Özel Ekonomik Bölgesi olarak belirlenen söz konusu arazi üzerinde faaliyet gösterecek yatýrýmcýlara Cibuti tarafýndan vergisel teþvik ve muafiyetler saðlanacak.
Türkiye-Cibuti Ýþ Forumu’nda konuþan Ekonomi Bakaný Nihat Zeybekci, Türkiye Özel Ekonomik Bölgesi’nin 5 bin dönümlük bir alan olduðunu belirterek “Deniz kenarýnda. Bu alan da özel ekonomi bölgesinde kurallarý Türkiye tarafýndan konulacak bir alan. Firmalarýmýzýn depolama, stoklama, montaj ve teknik faaliyetlerini yapacaklarý bir alan olacak. Baþlangýcýný sivil toplum kuruluþlarý ve devlet eliyle yapacaðýz. Serbest Bölgeler Kanunu’na bir madde ekleyerek önemli bir adým attýk” dedi.
SERBEST TÝCARET YOLDA
Zeybekci, Türk iþadamlarýnýn gelecek planlarýna Cibuti’yi almalarý için geldiklerini belirterek, “Yakýnda bir daha geleceðiz. Projeyi net bir þekilde ortaya koyacaðýz. Ýþ dünyasý temsilcilerimizin burada köklü bir þekilde yer almasý önemli. Cibuti’ye baþka bir yaklaþýmla geleceðiz geldik. Serbest Ticaret Anlaþmasý’nýn çerçeve anlaþmasýný imzaladýk bir ay içerisinde görüþmelerin baþlamasýný kararýný verdik. Çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaþmasýnýn da bir an önce bitirilmesi önemli. Bunu da en kýsa sürede gerçekleþtireceðiz” dedi.
15 TEMMUZ TEÞEKKÜRÜ
Ekonomi Bakaný Zeybekci, Türkiye’nin 2016 yýlýnýn bazý talihsizliklerle kaybedildiðini ifade ederek, “Türkiye’nin kaybetmesi için 15 Temmuz ihanetini gerçekleþtirdiler. Ýhanet karþýsýnda Türkiye’yi destekleyen Cibuti halkýna, hükümetine ve Cumhurbaþkanýna ülkem ve milletim adýna teþekkür ediyorum. Bu FETÖ terör örgütüne net tavýrlarý da olduðu için teþekkür ediyorum” dedi.
Zeybekci, Türkiye’nin Afrika açýlýmý seferberliði baþlattýðýnda terör örgütü ve benzerlerinin ‘Gördünüz mü gidecek yerleri kalmadý, kala kala Afrika’ya kaldýlar’ dediðini hatýrlatarak, “Afrika’daki 39 büyükelçilik kurulmasý ve ticaret müþavirlikleri olmasýný saðladýk. 10 yýlda Afrika ile ticaret hacmi 4 kat arttý. 5 milyar dolardan 20 milyar dolara çýktý. Yeterli deðil. Tarihe not olsun diye söylüyorum. Önümüzdeki 10 yýllarýn dünya büyümesinin yeni motoru Afrika olacak. Afrika’da bugün elektrik enerjisine ulaþým yüzde 10’lar seviyesinde. Afrika’nýn potansiyelini yer altý yer üstü zenginliklerini koyunca gelecek Afrika için ne anlam ifade ediyor görürüz. Biz Afrika’ya inanýyoruz” þeklinde konuþtu.
750 MÝLYAR DOLARLIK PAZARIN GÝRÝÞ KAPISI
Baraj yatýrýmýna Türkiye’den destek
Cibuti Baþbakaný Abdoulkader Mohamed Kamýl, Türkiye’den finans desteði beklediklerini belirterek “3 baraj projesi vardý, siz 1 barajý finanse ettiniz. Umuyorum ki, iki diðer barajý da finanse edersiniz. Biz buradaki ekonomik faaliyet bölgesini bir üs haline getirmek istiyoruz” dedi. Cibuti Yatýrým Bakaný Ali Guelleh Aboubakar da ekonomik ve ticari iliþkilerin geliþtirilmesi için görüþmelerin fýrsat olduðunu ifade ederek yatýrým çerçevesinde doðal imkanlarla birlikte alt yapý konularýnda mevzuat ve hukuki alt yapýnýn yeniden oluþturulduðunu kaydetti. Cibuti’nin artan doðrudan yabancý yatýrým aðýrladýðý ve büyüme hedefinin yüzde 7-8 olduðunu aktaran Aboubakar, “Elektrik baðlantýsý ve gücünün sürdürülebilir hale gelmesiyle bunu amaçlýyoruz. Su imkanlarýna eriþimin çözülmesini umuyoruz. Gaz boru hattý hidrokarbon taþýmacýlýðýnda kullanýlacak boru hattý, demiryolu alt yapý yatýrýmlarý gerçekleþtirilecek” þeklinde konuþtu.