Ciddi rezerv mevcut! Türkiye'den bor hamlesi
ABONE OL

Bayraktar, AK Parti Balýkesir Ýl Baþkanlýðý'ný ziyaretinde yaptýðý konuþmada, "Türkiye Buluþmalarý" etkinlikleri kapsamýnda Balýkesir'e geldiklerini söyledi.

Balýkesir'in Türkiye'nin enerjisine enerji katan önemli þehirlerden olduðunu belirten Bayraktar, enerjide dýþa baðýmlýlýðýný azaltacak adýmlarý kararlýlýkla atmaya devam ettiklerini vurguladý.

Bayraktar, yerli ve yenilenebilir kaynaklarý en hýzlý þekilde ekonomiye kazandýrma hedefiyle çalýþtýklarýný dile getirerek, "Bu anlamda Balýkesir çok çok önemli bir ilimiz, hemen her yerde 1500 megavata yakýn kurulu rüzgar kapasitesine sahip bir ilimiz. Onun dýþýnda Bandýrma'daki doðal gaz çevrim santralimiz de yaklaþýk 3 bin 500 megavatlýk bir kurulu güce sahip. Yani Türkiye'nin enerjisinin yaklaþýk yüzde 3,5'i Balýkesir'de kurulu güç olarak bulunmakta." ifadesini kullandý.

Petrol ve doðal gaz rezervlerine deðinen Bayraktar, þöyle konuþtu:

"Gabar'da Türkiye'nin en kaliteli petrolünü, en yüksek miktarda bugün itibariyle günde 47 bin varili aþmýþ bir þekilde üretiyoruz. Geçmiþte gidilemeyen, 'girilemez' denilen coðrafyalarda, ülkemizi hep yýllarca adeta o bölgeye sokulmamak için terörle engellenmiþ coðrafyalarda bugün 3 bine yakýn gencimize istihdam saðlayan Türkiye'nin en önemli projelerinden birisi hayata geçiyor. 2020 yýlýnda pandeminin ortasýnda Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük 2020 yýlý içinde denizlerdeki dünyadaki en büyük keþfi yaparak Sakarya gaz sahasýnda doðal gaz keþfetmiþtik. 'Yapýlamaz, aranamaz' dediler. Çok þükür o gazý biz aradýk. Karadeniz'de deniz derinliðinin 2 kilometreden fazla deniz derinliðinin olduðu bir lokasyonda, kýyýdan 170 kilometre mesafe taþýdýk ve bugün evlerimizde yaklaþýk 2,6 milyon hanede doðal gaz kullanýlýr hale geldi. Dolayýsýyla hamdolsun 6 milyon metreküp günlük üretimle, her geçen gün artan üretimle o sahayý çalýþtýrýyoruz. O sahadan üretim saðlýyoruz."

- "YENÝ DOÐAL GAZ PLATFORMUNUN AKTÝF HALE GELMESÝYLE ÜRETÝM 2 KATINA ÇIKACAK"

Bakan Bayraktar, Sakarya Gaz Sahasý'nda kullanýlacak yeni doðal gaz platformunun gelecek hafta sonuna doðru ülkeye geleceðini belirterek, bu platformun aktif hale gelmesiyle üretimin 2 katýna çýkarýlacaðýný kaydetti.

AK Parti olarak önce insaný, çevreyi ve katma deðerli madenciliði hedefleyen bir anlayýþla hareket ettiklerini anlatan Bayraktar, "Burada insaný merkeze alan, elbette ki iþ saðlýðý ve güvenliðini önceliklendiren sonra çevreyle uyumlu þekilde çevreye zarar vermeden çevreye verilen zararlarý da rehabilitasyon programlarýyla ortadan kaldýran bir anlayýþla ve katma deðerli madencilik anlayýþýyla, yani ham olarak, toprak olarak en ucuz þekilde bu ham maddeyi 'bu madenleri ihraç edelim' deyip 'kullanalým' demiyoruz. Bunlarý ara ürüne ve nihai ürüne çevirelim istiyoruz." diye konuþtu.

Bayraktar, Balýkesir'in bor madenindeki önemine deðinerek, katma deðerli madenciliðin önemli örneklerinden birinin Bandýrma'daki bor tesisi olduðunu anlattý.

Dünyada 4 milyon tonluk bor pazarý olduðunun altýný çizen Bayraktar, 2,6 milyon tonluk satýþýn Türkiye tarafýndan gerçekleþtirildiðini ifade etti.

Bayraktar, bordan çeþitli ürünlerin imal edildiðini anlatarak, "Bunu bor karbüre dönüþtürdüðümüzde, Bandýrma'daki bu tesisimizde yaklaþýk 1350 tonluk yýllýk üretime ulaþtýðýmýzda, inþallah bu ürün artýk tonu 500, 600, 700 dolar deðil, çok daha fazla 20 bin dolarýn, 30 bin dolarýn, 35 bin dolarýn üzerine çýkabilecek. Savunma sanayinin, imalat sanayinin birçok alanýnda kullanýlabilecek çok daha katma deðerli ürüne dönüþebilecek bir alan." dedi.

Bugün Bigadiç ilçesinde bor granül fabrikasýnýn açýlýþýný yapacaklarýný anýmsatan Bayraktar, þunlarý kaydetti:

"Bor savunma sanayisinde var, cam endüstrisinde var, birçok alanda var, tarýmda da var. Tarýmda daha verimli ürün alabilmek için kullanýlan bir ürün. Bize tarým sektörümüzden, çiftçilerimizden gelen taleplerden bir tanesi þuydu; Özellikle çok su kullanýlan tarým ürünlerinin üretilmesinde granül þeklinde bor daha verimli hale getiriyor ve üretimi daha canlý hale getiriyor. Dolayýsýyla biz þimdi boru tarýmda granül olacak þekilde, granüllü þekilde üretmeye baþlýyoruz. Ýnþallah Bigadiç'te de bu fabrikamýzýn açýlýþýný gerçekleþtireceðiz."

- "TÜRKÝYE'NÝN 81 ÝLÝ DOÐAL GAZ ÝLE TANIÞTI"

Bayraktar, Türkiye'nin 81 ilinin doðal gaz ile tanýþtýðýný belirterek, "Doðal gaz altyapýmýz da yoðun þekilde büyüyor. 3 bin kilometrenin üzerinde hatla doðal gaz evlerimize ulaþmýþ durumda. Doðal gazýn ithal kaynakla deðil de kendi doðal gazýmýzla vatandaþlarýmýzýn kullanýmýna sunulmasý da fevkalade önem arz ediyor. Ýnþallah Sakarya Gaz Sahasý'ndaki çalýþmalarýmýz, üretim artýþlarýmýz bizi doðal gazda hane halkýmýzýn tamamýna kendi doðal gazýmýzý ulaþtýrdýðýmýz bir seviyeye getirecek. Belki onun ötesine geçip, sanayimizin, ticarethanelerimizin ihtiyacýný da kendi gazýmýzla karþýlar hale geleceðiz."

"Türkiye Buluþmalarý" etkinliklerinin devam edeceðini anlatan Bayraktar, "Bugün Mevlit Kandili. Gecenizi de tebrik ediyorum. Ýnþallah birlik ve bütünlük içinde memleketimiz çok daha büyüyerek, etrafýndaki bütün olumsuzluklara raðmen yoluna kararlýlýkla devam edecek. Cumhurbaþkanýmýzýn liderliðinde AK Parti olarak bizler bu mücadele ve kararlýlýk hep birlikte yürüyeceðiz." dedi.

Toplantýda, AK Partili 20 milletvekili de hazýr bulundu.

Bakan Bayraktar, daha sonra Balýkesir Valisi Ýsmail Ustaoðlu'nu ziyaret etti.

Ziyaretin ardýndan öðle namazýný Zaðnos Paþa Camisi'nde kýlan Bayraktar, cami bahçesinde merhum Emine Ercan için kýlýnan cenaze namazýna da katýldý.

Bakan Bayraktar, namazýn ardýndan meydandaki vatandaþlarla sohbet etti.

Yeraltýnda bekleyen 5 bin ton altýn radara alýndý! Yaklaþýk 300 milyar dolar deðerinde

Dünya klasmanýnda ilk 5'e gireceðiz! Türkiye'den madende dev atak

Nadir toprak elementleri savaþýnda son perde! Endonezya Türkiye'ye örnek olabilir

  • Alparslan Bayraktar
  • bor üretimi