Çýkacak hikayeler çok farklý yerlere gidecek! Türkiye büyük pazarlara girebilir
ABONE OL

Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araþtýrma Kurumu (TENMAK) Baþkaný Abdullah Buðrahan Karaveli, Türkiye Teknoloji Takýmý Vakfý ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýnýn ana yürütücülüðünde düzenlenen, Anadolu Ajansýnýn global iletiþim ortaðý olduðu ve Adana Havalimaný'nda gerçekleþtirilen TEKNOFEST Adana'da, TENMAK'ýn çalýþmalarý hakkýnda AA muhabirine deðerlendirmelerde bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðýnýn muhatap olduðu eko-sistemin çok kapsamlý ve gerçek hayatýn içinde bir alan olduðunu belirten Karaveli, enerji arz güvenliðinin saðlanmasý, enerjinin fiyatýnýn rekabetçi olmasý, dýþa baðýmlýlýðýn azalmasý ve bunlarý saðlarken de net sýfýr emisyonu hedefini takip etmenin sorumluluklarýný taþýdýklarýný kaydetti.

Bakanlýðýn, Türkiye'nin enerji talebini saðlarken bu enerji ihtiyacýnýn sürekli arttýðýna iþaret eden Karaveli, þu ifadeleri kullandý:

"Türkiye, enerji talebi sürekli artan bir ülke. Neden? Nüfusu artýyor, sanayisi büyüyor, kalkýnýyor, geliþiyor, þehirleþmesi artýyor. Bu enerji talebinin artýþýyla beraber elektrik talebi de artan bir ülke. O zaman sizin aslýnda birinci iþlem olarak enerji talebinizi optimize etmeniz lazým. Bunu neyle saðlarsýnýz? Enerji verimliliðiyle saðlarsýnýz. O yüzden ülke politikasý olarak birinci odaklandýðýmýz alan enerji verimliliði. Sonrasýnda temiz kaynaklara, yerli kaynaklara dönmemiz için bizim yenilenebilir enerjiyi maksimuma çýkartmamýz lazým."

Türkiye'de hidroelektrik santralleriyle baþlayan yenilenebilir enerji serüveninin son dönemde rüzgar ve güneþle devam ettiðine deðinen Karaveli, ayrýca enerjinin yeni alanlarýndan hidrojen ve depolama gibi konulara odaklanýlmasý gerektiðini vurguladý.

Karaveli, yenilenebilir enerji kaynaklarýnýn doðasý gereði kesintili olduðunu, enerji arzýnýn düþük emisyonlu ve süreklilik içinde saðlanmasý ihtiyacýnýn nükleer enerjiyle yapýlabileceðini dile getirerek, bunu baþarmak için de insan, teknoloji ve finansman konusuna odaklanýldýðýný aktardý.

- TENMAK GENÇLERE MODÜLER REAKTÖR TEKNOLOJÝSÝNÝ ANLATTI

TENMAK'ýn sahip olduðu altyapýyla Türkiye'nin makro kalkýnmasýnýn ve refahýnýn tam merkezinde bulunduðuna dikkati çeken Karaveli, þöyle konuþtu:

"O yüzden, ya bu yapý üzerinden ülkenin kalkmasýna büyük kat sunarsýnýz ya da bu yapýnýn durmasýyla ülkenin kalkýnmasýna ket vurursunuz. Biz de bu kritik rolü bildiðimiz için TEKNOFEST bölgesinde de gençliðin bu teknolojik mesajlarý çok rahat algýladýðý ve büyük rüzgarýn yakalandýðý yerde de kurduðumuz stant alanýnda yaptýðýmýz çalýþmalarla, desteklerimizle tam bunu anlatýyoruz. Diyoruz ki, dünya dönüþüyor, bir teknoloji ekonomisine gidiyor. Teknoloji ekonomisinde artýk siz alttan politikalarý yönlendirebilirsiniz.' Nasýl yönlendirirsiniz? Buradaki bir genç, bir çocuk etkilendiði bir ürünle yepyeni bir teknoloji geliþtirip ülkenin politikasý bir anda oraya dönebilir. Nasýl? Örneðin çok uzun yýllar nükleer teknoloji çalýþýldý. Nükleer altýn çaðýný yaþadý. Sonra duraðan dönemini yaþadý. Ama þu an tekrar bir altýn çaðý yaþýyor."

BM Taraflar Konferansý'nda geçen yýl nükleer kurulu gücün 2020'ye göre, 2050'de 3 katýna çýkarýlmasý hedefinin koyulduðunu anýmsatan Karaveli, ancak ülkelerin geleneksel nükleer santrallerden ziyade yeni reaktör teknolojilerine odaklandýðýný söyledi.

Karaveli, "O zaman bir anda karþýnýza küçük modüler reaktör gibi yeni bir teknoloji ya da toryum eklenmiþ yeni bir yakýt ya da ölçeði küçültülmüþ yepyeni bir teknoloji çýkýyor. Þimdi yepyeni bir dünya, yepyeni bir hayat hikayesi. Burada bu teknolojiye yeniden girebilirsiniz." ifadelerini kullandý.

- "BURADAN ÇIKACAK HÝKAYELER ÇOK FARKLI YERLERE GÝDEBÝLÝR"

TENMAK'ýn bu kapsamda kendi bünyesindeki yapýlarýn yaný sýra çeþitli þirket ve kurumlarla birlikte Türkiye'nin yeni nükleer enerji teknolojilerinin geliþtirilmesine ön ayak olmasý amacýyla Nükleer Enerji Teknolojileri Tasarým Yarýþmasý çaðrýsýna çýktýðýný, sunulan projeleri desteklediðini belirten Karaveli, þöyle devam etti:

"Bununla beraber burada büyük bir yarýþma yapýldý. Biz yönettik. Teknik þartnameleri hazýrladýk. Kapsamlarý belirledik. T3 Vakfý ve TEKNOFEST organizasyonu ile beraber de baþarýyla bitirdik. Biz daha düþük sayýda baþvuru beklerken 100'ün üzerinde baþvuru geldi. Uzmanlarýmýz günlerce hem kaðýt üzerinde hem de sunumlar alarak deðerlendirmeler yaptý. TEKNOFEST geleceði tanýmlayan, geleceðe gençliði hazýrlayan, öncelikli alanlarý tanýmlayan yer. Bir yandan nükleeri de merkezine almýþ oldu. Biz de burada yarýþmayla çok güzel baþlangýç yaptýk. Ben orada yarýþmacý arkadaþlara da söyledim. Biz bu ülkeyi geleceðe götürürken kiminle çalýþacaðýmýzý gördük."

TEKNOFEST ile nükleer enerjinin merkeze konulmasýnýn önemli olduðunun altýný çizen Karaveli, "Bakanlýk bütün politikalarýnda nükleeri merkeze koyarak aslýnda bunun nereye gittiðini gösterdi. Siyasal konjonktür de ayný yönde evriliyor. O yüzden buradan çýkacak hikayeler de çok farklý yerlere gidebilir. Belki bugün dinlediðimiz bir teknoloji tasarýmý çok yakýn gelecekte dünyada da böyle çok karþýlýk bulan, büyük pazarlarda satan noktaya gelebilir. Bunun temellerini atýyoruz ve gereken görevi üstleniyoruz." diye konuþtu.

Bir aþama daha geride kaldý

Türkiye'nin jeopolitik önemine dikkati çektiler: Asya devinden ticaret hacmi sinyali

Türkler için 1 trilyon dolarlýk fýrsat

  • TENMAK
  • nükleer enerji
  • Abdullah Buðrahan Karaveli