Çin seçeneðini devre dýþý býraktý! Lynn: Türkiye'den ithal etmeye geldik
ABONE OL

Ýsrail Ticaret Odalarý Federasyonu öncülüðündeki 60 firmadan yaklaþýk 100 kiþilik Ýsrailli alým heyeti, Türkiye Ýhracatçýlar Meclisi (TÝM) üyeleriyle Ýstanbul'da bir araya geldi.

Görüþmeler öncesi düzenlenen toplantýda konuþan Ticaret Bakanlýðý Ýhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kýlýçkaya, Türkiye ile Ýsrail arasýndaki ekonomik iliþkilerin istikrarlý bir seyir izlediðini ifade etti.

Ýki ülke arasýndaki üst düzey diyaloðun son dönemde yükselen profilinin, ticari alanda yeni bir sinerji yaratmak, ikili ticaret hacmini artýrmak ve yeni ortaklýklar geliþtirmek için deðerli bir fýrsat sunduðunu belirten Kýlýçkaya, þöyle devam etti:

"Buna karþýlýk, ekonomik ve ticari iliþkilerin artan ivmesi, hiç þüphesiz tüm iliþkilere olumlu yansýyacak. 2021'de ülkelerimiz arasýndaki ticaret hacminin yüzde 35 artarak 8,4 milyar dolara ulaþtýðýný görüyoruz. 2022'nin sonunda 9 milyar dolarýn üzerinde bir hacmin ortaya çýkmasý bekleniyor. Geliþtireceðimiz yeni iþ birlikleri ile karþýlýklý yararlarý gözeterek ticaret rakamlarýnda sürdürülebilir bir artýþ yakalayabileceðimizi düþünüyoruz. Türkiye'nin Ýsrail'in dýþ ticaretinde açýða çýkan potansiyeli gerçekleþtirmek için daha etkin rol oynamasý gerektiðine inanýyoruz."

- "SON 10 YILDA GERÇEKLEÞTÝRÝLEN BU EN BÜYÜK ETKÝNLÝK"

Ýsrail'in Ankara Büyükelçisi Irit Lillian da hem Türkiye'den hem de Ýsrail'den iþ yapmaya kararlý insanlarýn ayný ortamda olduðunu görmekten büyük onur ve mutluluk duyduðunu dile getirdi.

Ýki ülke arasýnda son 10 yýlda gerçekleþtirilen bu en büyük etkinliðin heyecan verici olduðunu ifade eden Lillian, "Bu özel enerji, sadece umutlarý ve beklentileri, hatta büyüyen ikili ticaret hacmini ve büyüme potansiyelini deðil, esas olarak 10 yýlý aþkýn süredir bizi ayakta tutan pozitif ruhu yansýtýyor. Bu deðiþim kazanýmýna bu kadar baðlý olduðunuz için hepinize çok minnettarým." diye konuþtu.

Lillian, ekonomi ve ticaretle uðraþan insanlarýn kendilerine has bir dinamizmi olduðunu belirterek, þunlarý kaydetti:

"Bugünkü buluþma, sadece Türk ihracatçýlarý ile Ýsrailli ithalatçýlarýn buluþma noktasý olarak görülmemeli. Daha ziyade bir öðrenme sürecine götüren bir sýfýrlama noktasý olarak görülmeli. Her iki ortak da diðerinin ihtiyaçlarýný ve yeteneklerini öðrenmeli. Bu ayný zamanda önümüzdeki yýllarýn ihtiyaç ve zorluklarýna da daha uyumlu, ince ayarlý bir iþ ortamý yaratmak için daha kapsamlý, daha doðru bir çalýþma için fayda saðlayacaktýr. Büyüklük, nüfus ve imalat kapasitelerindeki farklýlýklara raðmen Ýsrail ve Türkiye ekonomisinin, özellikle avantajlarýný yükseltme konusunda, birbirlerinden kazanacaklarý çok þey var."

Türk Hava Yollarý ve Ýsrail Hava Yollarý ile iki ülke arasýnda daha sýk uçacak insanlar olacaðýna iþaret eden Lillian, "Tüm bu deðiþiklikler, ticari ve ekonomik baðlarýn gelecekte iliþkilerimizin güçlü bir ayaðý olmasýný saðlayacak, sadece iki ülke arasýndaki barýþý deðil, bölgemizdeki istikrarý da artýracaktýr." dedi.

- "GELECEK 5 YILDA ÝHRACATIMIZI 12 MÝLYAR DOLARA, DIÞ TÝCARET HACMÝMÝZÝ 15 MÝLYAR DOLARA ÇIKARABÝLÝRÝZ"

TÝM Baþkaný Mustafa Gültepe ise Türkiye ve Ýsrail'in bölgenin en güçlü iki aktörü olduðunu söyledi.

Türkiye-Ýsrail iliþkilerinin zaman zaman sýkýntýlý dönemlerden geçse de özellikle ticari baðlarýn hep güçlü kaldýðýna iþaret eden Gültepe, þunlarý kaydetti:

"Ýsrail, en çok ihracat gerçekleþtirdiðimiz ilk 10 ülke arasýnda bulunuyor. Sadece son 5 yýlda ihracatýmýzý yüzde 100'ün üzerinde artýrarak 6,4 milyar dolara çýkardýk. Bu yýlýn ocak-kasým döneminde geçen yýlýn tamamýndaki hacmi yakaladýk. Ýsrail'den yýllýk ithalatýmýz ise 2 milyar dolarlarda seyrediyor. Kabaca toplam dýþ ticaret hacmimiz 9 milyar dolar seviyelerinde bulunuyor. Önümüzdeki 5 yýlda ihracatýmýzý en az 12 milyar dolara, dýþ ticaret hacmimizi 15 milyar dolara çýkarabiliriz. Çünkü iki ülkenin üretim gücü ve coðrafi yakýnlýðý ticaretimizi çok daha büyütebileceðimiz bir potansiyel barýndýrýyor. Çelikten kimyaya, otomotivden hazýr giyime birçok sektörümüzün Ýsrailli firmalarla iþ birlikleri var. Karþýlýklý 'kazan-kazan' ilkesi çerçevesinde iliþkilerimizi çok daha ileriye taþýyabiliriz. Ýþ birliðimizi gýda, tarým, hayvansal ürünler, kozmetik ve ev tekstili baþta olmak üzere farklý birçok sektörle geniþletip güçlendirebiliriz. Memnuniyetle görüyorum ki iki tarafta da bu potansiyeli harekete geçirme konusunda güçlü bir irade bulunuyor."

Gültepe, ticareti sadece alýþveriþ olarak görmediklerini, güçlü ticari baðlarýn hem iki ülke iliþkilerinin daha saðlam temellere oturmasýný saðlayacaðýný hem de bölgenin barýþ ve huzuruna katký sunacaðýný ifade etti.

- "TÜRKÝYE, BÝZE COÐRAFÝ YAKINLIK BAKIMINDAN EVÝMÝZ KADAR YAKIN"

Ýsrail Uluslararasý Ticaret Odalarý Federasyonu Baþkaný Uriel Lynn de yeni bir ortaklýk çaðýna baþlandýðýný belirterek, "Bu dönem birlikte çalýþmanýn yeni bir dönemi. Buraya sadece delegasyonumuzun bir iadeiziyaret eylemi olarak gelmedik, ayný zamanda iliþkilerimizi daha da canlandýrmak için geldik." dedi.

Lynn, sözlerini, "Bence hiç þüphe yok ki birlikte çalýþmaya devam edersek kesinlikle bir yýl içinde karþýlýklý ticareti 10 milyar dolara çýkarabiliriz. Ulaþýlamaz bir hedef deðil. Hedefe çok yakýnýz. Gerçekten sürdürülebilir bir ticaret iliþkisi kurabiliriz. Bunun önemli olduðunu düþünüyorum. Bu yüzyýlýn baþýndan beri Türkiye'nin ekonomik büyümesi etkileyici." þeklinde tamamladý.

Açýlýþ konuþmalarýnýn ardýndan gazetecilerin sorularýný yanýtlayan Lynn, TÝM'in mart ayýnda Tel Aviv'e gerçekleþtirdiði Türkiye-Ýsrail Ticaret Heyeti buluþmasýnda Türkiye tarafýnýn profesyonelliði ve samimiyetinden etkilendiðini ifade ederek, þunlarý kaydetti:

"Biz iki ülke arasýnda yaþanan sýkýntýlardan sonra ticari boyutta tekrar eski günlerimize dönebileceðimizin, hatta daha da ötesine geçebileceðimizin sinyallerini aldýk. Biz buraya sadece Ýsrailli firmalarla gelmedik, özellikle alým yapma arzusu olan, Türkiye'den ithalat yapmak isteyen ithalatçý firmalarý getirdik. Burada hiçbir Ýsrail ihracatçý firma bulunmuyor. Ayrýca burada ikili ticaret hacmimizi artýracak yol ve yöntemleri de deðerlendireceðiz.

Ýsrail için Çin'den mi almak, yoksa Ýstanbul'dan mý almak? Tabii ki Ýstanbul'dan almak... Türkiye, coðrafi yakýnlýðýndan dolayý bize nakliyede oldukça avantaj saðlýyor. Bu anlamda Türkiye'nin dinamizmi ile üretim gücünü önemsiyoruz. Deniz ticaretimizde de oldukça sevindirici geliþmeler yaþandý. Türkiye bize coðrafi yakýnlýk bakýmýndan evimiz kadar yakýn. Ticari iliþkilerimizin daha da üst seviyelere çýkacaðýný umuyoruz."

Ziyaret kapsamýnda Ýsrailli ithalatçýlar, Türkiye'den gýda, kozmetik, inþaat ve ham madde, oyuncak, bebek ürünleri, metal, mobilya, tekstil, týbbi malzeme, kimyasallar, plastik ve ev eþyasý firmalarýnýn temsilcileriyle görüþtü.