Çin'den vazgeçip Türkiye'yi seçtiler! 'Radarýnýza alýn' mesajý
ABONE OL

Türk Afrika Ýþ Adamlarý Derneði (TABA) Baþkaný Fatih Akbulut, Afrika'yla ticaret hacminin artýrýlmasýnda Türk iþ insanlarý için birçok alanda önemli fýrsatlar bulunduðunu bildirdi. Akbulut, 2012 yýlýnda kurulan derneðin Afrika'yla ticaretin artýrýlmasý için çaba sarf ettiðini söyledi.

AFRÝKA, ÇÝN'DEN VAZGEÇÝP TÜRKÝYE'YE YÖNELDÝ

Türkiye'nin, Afrika'yý ticari anlamda ön planda tutmak için önemli adýmlar attýðýný kaydeden Akbulut, "Devletimizin bu manada çok önemli adýmlarý var. Büyükelçiliklerimizin sayýsýnýn artmýþ olmasý... Türk Hava Yollarý, Afrika'nýn en önemli þirketlerinin tamamýndan daha fazla noktaya uçuþ saðlýyor. Þu an Afrika'ya en baðlý þehir Ýstanbul. Ýþ dünyasýnýn Afrika'yý radarýndan hiçbir zaman uzak tutmamasý lazým. 54 ülke var Afrika'da. Bazýlarý çok büyük pazarlar. Geliþmedikleri, bizde olup onlarda olmayan çok fazla þey var." diye konuþtu.

Akbulut, son dönemde büyük Türk þirketlerinin bölgede mobilya ve inþaat sektöründe aktif ticaretini sürdürdüðünü dile getirerek, Afrika ve Türkiye arasýndaki ticareti 70 milyar dolara çýkarmanýn hedeflendiðini aktardý.

Ýki taraf arasýndaki ticaret hacminin 15 yýlda 4,5 milyar dolardan 35 milyar dolar seviyesine ulaþtýðýný belirten Akbulut, "Yani bu hedefin yarýsýna ulaþýldý. Önü çok açýk." dedi.

- "BÝRÇOK ALANDA ÇOK ÖNEMLÝ FIRSATLAR VAR"

Afrika'daki en önemli iþ alanlarýnýn baþýnda inþaatýn geldiðini ve birçok sektörde de boþluklarýn olduðunu kaydeden Akbulut, þu deðerlendirmede bulundu:

"Dünyanýn en büyük 250 inþaat þirketinden 42'si Türk. Bu Türkiye'yi inþaat alanýnda dünyada ikinci sýraya koyuyor. Afrika'nýn hala inþa edilmesi gereken çok fazla altyapý ve üstyapý projesi var. Ýnþaat, inþaat malzemeleri, bitmiþ prefabrik ürünler... Ayný zamanda gýdayý direkt yerinde üretme. Bu konuda çok ciddi bir pazar var. Afrika'da makine ve komple makine üretim hatlarýnda çok boþluk var. Tekstil oldukça iyi. Enerji sektörü, enerjinin her alaný yani güneþ enerjisinden hidroelektriðine, jeneratöründen güneþ enerjisiyle çalýþan sistemlere kadar çok ciddi boþluklar var. Birçok alanda çok önemli fýrsatlar var."

Akbulut, Türkiye'de Avrupa standartlarýnda üretilen ürünlerin fiyatýnýn Çin'e çok yakýn olduðuna iþaret ederek, "Afrika, bugüne kadar Çin'le çok fazla çalýþmýþ ve artýk bazý þeylerin o pazardan tedarikinin daha maliyetli olabileceðini görüyor. Doðal olarak Türkiye gibi pazarlara yöneliyorlar. O yüzden Türkiye, Afrika'nýn þu an olmazsa olmazý diyebiliriz. 2008'den beri hem devlet tarafýnda hem þirketler tarafýnda çok ciddi faaliyetler var. Bunlar da meyvelerini vermeye baþladý." diye konuþtu.

Ýki ülke arasýndaki krize müdahale

BM'ye reform çaðrýlarý damga vurdu

Emine Erdoðan'dan "Afrika Yemek Kültürü" kitabýnýn tanýtýmýna iliþkin paylaþým