Türkiye'de yaklaþýk 1 milyar dolarlýk yatýrým kararý alan dünyanýn önde gelen otomotiv firmasý BYD'nin, Manisa'da inþa edeceði fabrika için Çevresel Etki Deðerlendirmesi (ÇED) süreci baþlatýldý.
Çinli BYD firmasý ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý arasýnda, Türkiye'de yatýrýma yönelik anlaþma, temmuz ayýnda Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn öncülüðünde imzalanmýþtý.
Bu kapsamda Manisa'da yaklaþýk 1 milyar dolarlýk yatýrýmla inþa edilmesi planlanan Binek Araç Üretim Tesisi Projesi'ne iliþkin ÇED baþvuru dosyasý Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðýna sunuldu. Böylece, projeye iliþkin ÇED süreci baþlatýldý.
Süreç tamamlanana kadar, her türlü bilgi ve projeye iliþkin görüþ, soru ve öneriler, Manisa Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Ýl Müdürlüðü veya Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðýna gönderilebilecek.
ÇED baþvuru dosyasýnda yer alan bilgilere göre, planlanan yatýrým ile Manisa'nýn Yunus Emre ilçesindeki Manisa Organize Sanayi Bölgesi içerisinde arsa tahsisi yapýlan organize sanayi alanýnda BYD Turkey Otomotiv Limited Þirketi tarafýndan 200 bin kapasiteli þarj edilebilir hibrit ve elektrikli otomobil üretimi yapýlacak.
Proje alaný olarak seçilen alanda pres, gövde kaynak, boyahane, montaj hatlarýndan oluþan ana üretim aþamalarýnýn yaný sýra þasi, iskelet (frame), motor üretimi (montajý), elektrikli araç bataryasý montaj, araç tamponu, fren balatasý, araç koltuðu ve araç klimasý gibi parçalarýn üretimine yönelik de fabrikalar kurulacak.
Araç üretimi için gerekli diðer parçalar ise Çin ve Türkiye'den tedarik edilerek, þarj edilebilir hibrit ve elektrikli binek araçlarýn üretimi, taban alaný 962 bin 958 metrekare olmak üzere 1 milyon 368 bin 275,60 metrekare kapalý alanda gerçekleþtirilecek.
Proje alanýnda, üretilen araçlarýn test ve deneme sürüþlerinin yapýlmasý için test parkuru ve sürdürülebilir mobilite teknolojilerine yönelik AR-GE binasý da yer alacak.
Planlanan projenin inþaat aþamasýnda ortalama 2 bin 500 kiþi, iþletme aþamasýnda ise 3 vardiya halinde toplamda 12 bin kiþi çalýþacak.
Atýk yönetimi çerçevesinde, BYD'nin fabrikasýnda atýk oluþumunu en aza indirmek amacýyla kaynaðýnda azaltma stratejileri uygulanacak.
Atýklarýn türüne ve özelliklerine göre ayrýþtýrýlýp, geri dönüþüm ve enerji geri kazaným süreçlerine dahil edilmesi hedefleniyor.
Þirketin birinci önceliði, üretim süreçlerinde atýk oluþumunu engellemek olacak. Bu mümkün olmadýðýnda, atýklar tekrar kullaným ve geri dönüþüm aþamalarýna dahil edilerek çevresel etki en aza indirilecek. Geri dönüþtürülemeyen atýklar için ise düzenli depolama yöntemi kullanýlacak, böylece sürdürülebilir bir yönetim anlayýþý benimsenecek.
Projenin inþaat aþamasýnýn, gerekli izin ve onay aþamalarý tamamlandýktan sonra 2025'te baþlamasý ve ayný yýlýn sonu veya 2026 yýlý ilk çeyreðinde tamamlanmasý planlanýyor.
2025'in son çeyreðinde makine ekipmanlarýn kurulumuna baþlanmasý, 2026 yýlý ilk çeyreðine kadar tamamlanmasý ile üretime baþlanmasý bekleniyor.