Çipli kimlikler için pos cihazý geliyor
ABONE OL

Türkiye’de çipli kimliklere geçilmesinin ardýndan bu teknolojide sahtekarlýðý sonlandýrýlmak için harekete geçen yerli firma biOnay, 3 milyon TL yatýrýmla kimlikleri okuyan yeni bir pos cihazý geliþtirdi. Bu sayede çipli kimliklerdeki bilgiler kullanýcýnýn onayý ve bilgisi olmadan hastane, banka, servis ve özel kuruluþlar tarafýndan öðrenilemeyecek. Hangi kurum iþlem yaptýðý kiþiyle ilgili anne ve baba adý, vatandaþlýk numarasý gibi gereken bilgilere sahip olurken kiþinin bilgilerini de kopyalayamayacak. Ayrýca sistemi kullanan kiþinin de kendi kimliðini sisteme girme zorunluluðu bulunduðu için, Tapu ve Vergi dairelerinde yaþanan sahtecilik gibi iþlemler de son bulacak. Yerli sistemi üreten biOnay’ýn Kurucusu Ümit Yaþar Usta, sistemle beraber sahteciliðin büyük oranda önüne geçileceðini belirterek “1-3 milyon adetlik cihaz satýþý öngörülüyor. Pazarýn 2-5 yýllýk süreçte 1 milyar dolarlýk bir hacme ulaþmasý öngörülebilir” diye konuþtu.

PARMAK ÝZÝ DE VAR

Sistemi Türk mühendislerin geliþtirdiðini anlatan Usta, þunlarý söyledi: “Bizim biOnay kimliðinizi uzattýðýnýz her noktada; noterlerde, hastane ve eczanelerde, okullarda, sýnav merkezlerinde, sigorta þirketlerinde, bankalarda, GSM bayilerinde, tapu dairelerinde, belediyelerde, kapýnýza gelen lojistik firmasýnda, Sosyal Güvenlik Kurumunda (SGK), PTT’de, kolluk kuvvetlerinde ve daha pek çok alanda kullanýlabilir. Bu geniþ kullaným alaný sayesinde avantajlarýndan da aslýnda üç farklý kesim yararlanabilir. Bu kesimlerden ilki tabii ki kimlik kartlarýnýn sahibi olan vatandaþlar. Cihazlar sayesinde vatandaþlar, kimliklerini uzattýklarý herhangi bir kurumda kendi adlarýna sahte iþlem gerçekleþtirilemeyeceðinden emin olur. Parmak izi verileri herhangi bir merkezde veya cihazda saklanmaz.” 

MÜKERRER YATIRIMA SON

Sistemle beraber dolandýrýcýlýðýn engelleneceðini ve fotokopi kaðýt gibi masraflarýn da ortadan kalkacaðýný anlatan Ümit Yaþar Usta “Ekstra kimlik doðrulama yöntemleri geliþtirmek ve ilave yatýrým yapmak zorunda kalan kurumlar, tek bir çözümle bu tekrar eden masraflarýndan da kurtulmuþ olur. Mükerrer yatýrýmlarla en çok da kamu kurumlarýnda karþýlaþýyoruz” diye konuþtu.

CÝHAZDA BÝLGÝ SAKLANMIYOR

SÝstemÝn parmak izine de entegre olduðunu anlatan Ümit Yaþar Usta “biOnay cihazý, parmak izi ve PIN bilgisini üzerinde saklamaz veya bir merkeze göndermez. Bu fonksiyonu baðýmsýz kurumlarca test edilip onaylanmýþtýr. Kiþiye ait diðer (Anne adý, doðum yeri, kan grubu, dini, cinsiyeti, medeni hali, anne kýzlýk soyadý verileri ise sadece Nüfus Ýþlerinden yetki sertifikasý alabilen kuruluþlarca karttan okunabilir. Kiþiye ait hiçbir veri cihaz üzerinde saklanmaz ve kiþi kartý çýkardýðý anda, cihaz üzerinde hiçbir kiþisel veri bulunmaz. Uzaktan elektronik kimlik doðrulama sayesinde ESHS’ler çipli kimlik kartý olan her vatandaþa anýnda e-imza verebilecek. Bu çözüm sayesinde 14 yýlda 3 milyona ulaþabilen e-imza kullanýcý sayýsý, bir anda on milyonlarca vatandaþa ulaþabilir” dedi.