Çok ciddi bir ilgi var! Türkiye'nin hamleleri dikkat çekti
ABONE OL

Öztop, Azerbaycan'ýn baþkenti Bakü'de düzenlenen Birleþmiþ Milletler (BM) Ýklim Deðiþikliði Çerçeve Sözleþmesi 29. Taraflar Konferansý'nda (COP29) AA muhabirinin sorularýný yanýtladý.

COP29'un özellikle çevre ekonomisi konusunda çok sayýda yetkili ve uzmaný bir araya getiren önemli bir etkinlik olduðunu aktaran Öztop, "Uluslararasý kalkýnma kuruluþlarýnýn da bu konuda rolü çok büyük. Özellikle iklim finansmaný konusunda saðlamýþ olduklarý kaynaklara baktýðýnýz zaman çok farklý ülkelerde, özellikle geliþmekte olan ülkelere önemli kaynaklar aktarýyorlar." diye konuþtu.

Türkiye'nin Kalkýnma Yatýrým Bankasý olarak Dünya Bankasý ve Asya Altyapý Yatýrým Bankasý gibi kuruluþlardan yatýrým için kaynak bulmaya çalýþtýklarýna iþaret eden Öztop, "Son 5 yýlda yaklaþýk 5 milyar dolara yakýn kaynak getirdik ülkemize. Bu konuda özellikle yenilebilir enerjiyi, enerji verimliliðini, biyoçeþitlilik konularýnda finansman konusunda çalýþmalarýmýzý sürdürüyoruz." dedi.

Öztop, yabancý yetkililerle gerçekleþtirdikleri görüþmelerde, Türkiye'nin ilgi çektiðini gördüklerini belirterek, "Açýkçasý bizim ülkemiz gerek dinamizmi, gerekse de þu ana kadar yapmýþ olduðu þeylerle ön plana çýkýyor. Geliþmekte olan ülkelerde özellikle uluslararasý kalkýnma bankalarýnýn örnek gösterdiði bir ülkeyiz. Çok da ciddi bir ilgi var bize." deðerlendirmesinde bulundu.

Kýsa bir süre önce Uluslararasý Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankasý toplantýlarýna katýldýklarýný dile getiren Öztop, "Orada da çok ciddi bir yatýrýmcý ilgisi vardý. Orada da uluslararasý kalkýnma kuruluþlarýyla konuþtum. Burada tekrar onlarla bir araya geliyoruz." dedi.

Yabancý yetkililerin Türkiye'deki yeþil dönüþüm süreciyle yakýndan ilgilendiðini ifade eden Öztop, "Burada hükümetimizin de bu konuda ciddi bir iradesi var, siyasi irade arkamýzda. O yüzden bence kaynaklarý mobilize edebileceðimizi düþünüyorum." diye konuþtu.

Öztop, Türkiye'deki makroekonomik geliþmelerin de önem arz ettiðini vurgulayarak, "Bu ilgiyi özellikle iklim finansmanýna yönelik risklere, çevresel risklere, sosyal risklere yönelik yönetmeye çalýþýyoruz. Bu konuda baþarýlý olacaðýmýza inanýyorum." ifadelerini kullandý.

Türkiye'nin yeþil enerji konusunda rüþtünü ispat ettiðinin altýný çizen Öztop, "Öncelikle YEKDEM'le baþlayan, daha sonra YEKA'larla devam eden bir süreçte açýkçasý çok ciddi bir kapasite artýþý yarattýk." dedi.

Söz konusu projelerin finansmanýyla ilgili bir sorun yaþanmasýnýn beklenmediðine iþaret eden Öztop, þunlarý kaydetti:

"Bu hedeflere ulaþýlmasý konusunda özellikle orta ve uzun vadeli kaynak bulabileceðimize inanýyorum. Böyle bir kapasite yaratabileceðimize inanýyorum. Bu konunun gerek özel sektörün gerek yabancý gerek yerli yatýrýmcýlarýn ilgisinde olacaðýný düþünüyorum. Finansman boyutunda da hem uluslararasý kalkýnma kuruluþlarý hem özel sektör finans kuruluþlarý bu konuya ilgi göstereceklerdir. Çünkü bizim bu konuda geçmiþte koyduðumuz irade ve baþarý çok somut. Türkiye güven veriyor diyebilirim."

  • yenilenebilir enerji
  • uluslararasý alanda
  • Türkiye