Gerçek rahatsýzlýklarýn dýþýnda mazeret izni alamayan ya da iþten kaçmak isteyen çalýþanlar rapor alarak izin yapabiliyor. Burada 'rapor almak' tabiri kullanýlýyor olsa da neticede raporlarý doktorlar 'veriyor.' Ancak yasalar iþverenleri bu konuda koruyan düzenlemeler içeriyor.
Sýk sýk alýnan raporlar iþyerindeki iþleyiþi bozuyorsa, tatillerin arkasýna takýlan raporlar gibi kötü niyet taþýyorsa tazminatsýz atýlma bile gündeme gelebiliyor.
Sýk rapor aldýðý için çýkarýlan bir çalýþanýn iþe geri dönüþ davasýný kazanmasý da söz konusu olamýyor. Raporlarda ortaya çýkan uygulamalarý üç ayrý baþlýkta inceleyebiliriz.
SIK ALINAN RAPORLAR
Çalýþanlar 3-4 günlük raporlarý sýk sýk alýyor ve iþ akýþýný bozuyorsa burada iþveren için geçerli nedenle fesih imkâný ortaya çýkýyor. Ýþveren iþçinin davranýþlarýndan dolayý geçerli nedenle iþ akdini feshetmeden önce yazýlý savunma almalý. Ýþverenin ihbar ve kýdem tazminatý ödemesi yükümlülüðü bulunuyor. Ancak iþten çýkartma geçerli nedene dayandýðý için de iþe geri dönüþ davasý kazanýlamýyor.
UZUN SÜREN RAPORLAR
Uzun süreli kesintisiz raporlarda ise raporun süresi iþverene çeþitli haklar veriyor. Bunlar arasýnda iþten çýkarmak da var. Raporun ihbar süresini 6 haftayý aþmasý durumunda iþveren için sözleþmeyi haklý nedenle feshetme imkâný doðuyor. Doðum ve gebelik hallerinde ise farklý uygulama bulunuyor. Orada analýk izinlerinden sonra süre baþlatýlýyor. Kýdemi 6 hafta olan iþçi için ihbar süresi 2 hafta, 6 ay-1.5 yýl olan için 4 hafta, 1.5 yýl ile 3 yýl arasýnda olan iþçi için 6 hafta ve 3 yýldan fazla kýdemi olan iþçi için 8 hafta olarak belirleniyor.
KÖTÜ NÝYET VARSA
Çalýþanlar rapor alma iþini suiistimal ediyorlarsa bu kez durum farklýlaþýyor. Ýþveren sýk sýk rapor alan ve bunu alýþkanlýk haline getirip 'iþten kaçma' aracý gibi kullanan iþçileri için gelen raporlarý hakem hastaneye götürebilir. Eðer iþçinin dürüst olmadýðý tespit edilirse haklý nedenle derhal fesih iþlemi yapýlabilir. Üstelik iþçinin kötü niyeti olduðu için burada tazminatsýz iþten çýkarma da gündeme gelir.