COP29'a üst düzey katýlým! Türkiye'nin yol haritasý açýklanacak
ABONE OL

Baþta küresel ýsýnmayla mücadelede gelinen son durum olmak üzere iklim deðiþikliðiyle ilgili birçok önemli konunun ele alýnacaðý COP29, 11-22 Kasým tarihlerinde Azerbaycan'ýn baþkenti Bakü'de düzenlenecek.

Ýklim Deðiþikliði Baþkaný Prof. Dr. Halil Hasar, AA muhabirine, Türkiye'nin COP29'da yapacaðý çalýþmalara iliþkin deðerlendirmelerde bulundu.

Ýklimin sadece hava þartlarýnýn deðiþmesi ile ilgili bir kavram olmadýðýna iþaret eden Hasar, deðiþikliðin sosyal ve ekonomik olarak bütün aktörleri derinden etkilediðini söyledi.

- COP29 MÜZAKERELERÝNÝN ANA GÜNDEMÝ ÝKLÝM FÝNANSMANI OLACAK

Hasar, geçen yýl düzenlenen COP28'de enerji sektörünün ön plana çýktýðýný anýmsatarak, bu yýl ki COP29'da Yeni Toplu Sayýsallaþtýrýlmýþ Hedef'in (NCQG) müzakerelerin ana gündemi olacaðýný söyledi.

Hasar, "Yani iklim finansmaný konuþulacak. Geliþmiþ ülkelerin geliþmekte olan ülkelere 2025 yýlýna kadar her yýl 100 milyar dolar iklim finansmaný saðlayacaðý taahhüdü vardý. NCQG ile bu tutarýn geliþmekte olan ülkelerin ihtiyaçlarý çerçevesinde güncellenmesini yani daha da artýrýlmasýný bekliyoruz. Böylece geliþmekte olan ülkelerde acil ihtiyaç duyulan iklim eylemlerine daha fazla kaynak gönderilmesinin saðlanmasý, düþük karbonlu, iklime dayanýklý çözümlerin uygulanmasý ve desteklenmesi hedefleniyor." dedi.

Türkiye'nin sadece geliþmekte olan ülke deðil, geliþmiþ ve geliþmekte olan ülkeler arasýnda bir köprü olduðunu vurgulayan Hasar, Türkiye'nin yeþil dönüþümü için gerekli olan dýþ finansmana ve iklim deðiþikliði ile mücadelede attýðý adýmlara da vurgu yaptý.

Halil Hasar, "Bu yýl NCQG ortaya koyulacak. Bu nedenle, COP29 müzakerelerinin biraz daha sert geçeceðini, müzakere süresinin de uzun süreceðini düþünüyoruz." diye konuþtu.

- "GELECEK NESÝLLERE DAHA YAÞANABÝLÝR BÝR DÜNYA BIRAKMAK ZORUNDAYIZ"

Ýklim Deðiþikliði Baþkaný Hasar, Türkiye'nin dünyadaki iklim krizindeki sorumluluðu yaklaþýk yüzde 1 olduðunu da bildirdi.

Hasar, "Biz, bunu tartýþmýyoruz ama diyoruz ki çevre, geçmiþten aldýðýmýz bir emanet ve gelecek nesillere karþý olan bir borcumuzdur. Biz, çevremizi hoyratça kullanma hakkýna sahip deðiliz. Gelecek nesillere daha yaþanabilir bir dünya býrakmak zorundayýz ve bunun için elimizden ne geliyorsa bu mücadeleye gireceðiz. Bu mücadelenin içerisinde aktif rol alacaðýz." açýklamasýný yaptý.

Halil Hasar, Türkiye'nin, içinde bulunduðu durum itibarýyla hem geliþmekte olan hem de geliþmiþ ülkeleri anladýðýna dikkati çekerek, buna göre bir yol haritasý çýkardýklarýný söyledi.

Hasar, "Türkiye olarak, iklim finansmanýnýn kolay eriþilebilir bir finansman olmasýný istiyoruz. Verilen taahhütler sadece kaðýtta kalmasýn, ülkeler verdiði taahhütleri yerine getirsin istiyoruz." ifadelerini kullandý.

- CUMHURBAÞKANI ERDOÐAN, LÝDERLER ZÝRVESÝ'NDE KONUÞACAK

Halil Hasar, COP29'da Türkiye Pavilyonu'nda, iklim deðiþikliði ve sýfýr atýk baþta olmak üzere birçok panel ile etkinlik düzenleneceðini aktardý.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn COP29 Liderler Zirvesi'nde, eþi Emine Erdoðan ve Bakan Murat Kurum'un da diðer etkinliklerde söz alacaðýný bildiren Hasar, þunlarý kaydetti:

"Türkiye olarak üst düzey bir katýlýmla, Bakü'de düzenlenecek COP29'da çok önemli konularý ele alacaðýz. Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn en üst iklim hedefi olarak açýkladýðý Türkiye'nin 2053 Net Sýfýr Emisyon Hedefi doðrultusunda, Bakanýmýz Sayýn Murat Kurum ülkemizin Uzun Dönemli Ýklim Deðiþikliði Stratejisi'nin yol haritasýný açýklayacak. Ayný þekilde Azaltým ve Uyum Strateji ve Eylem Planý'mýzýn içeriðinin yol haritasýný da sunacaðýz. Ayrýca þeffaflýk raporumuzu da bu hafta sunduk. Hiçbir ülke bu kadar çok yol haritasýný herhangi bir COP'ta açýklayamadý. Biz, ülke olarak bunu baþarmýþ olacaðýz. COP29 dolu dolu geçecek. Azerbaycan'ýn kardeþ ülke olmasý nedeniyle de Türkiye çok ciddi bir katýlýmla konferansa destek verecek."

BM Ýklim Zirvesi'nde finansman konusu öne çýkacak

2024'ün "en sýcak yýl" olacaðý kesinleþti: Yeni bir dönüm noktasý

Türkiye, Azerbaycan'da düzenlenecek COP29'a üst düzey katýlým saðlayacak

  • COP29
  • iklim deðiþikliði