Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, Silivri Yeraltý Doðalgaz Depolama Tesisi Kapasite Artýþ Töreni'ndeki konuþmasýna vatandaþlarý selamlayarak baþladý.
Tesisin açýlýþý yapýlan yeni fazýyla 4,6 milyar metreküpe ulaþan toplam kapasitesinin ülkeye ve millete hayýrlý olmasýný dileyen Erdoðan, þöyle devam etti:
"Açýlýþla birlikte Silivri Avrupa'daki en büyük yeraltý gaz depolama tesisi haline gelmiþtir. Bilindiði gibi Silivri'deki bu tesisi biz kurmuþ, ilk fazýný da 2007 yýlýnda hizmete almýþtýk. Son geniþletme çalýþmalarý, denizden 3 kilometre açýktaki platformlar vasýtasýyla 18 kuyuda, 31 bin metre deniz sondajý yapýlarak gerçekleþtirildi. Bu faaliyetler, Karadeniz'deki sondaj iþlemleri seviyesinde bir yoðunlukla yürütülmüþtür. Tüm bu çalýþmalarda kullanýlan malzemeler tamamen yerli ve milli olarak üretilmiþ, böylece ülkemizin gaz depolama alanýndaki teknoloji birikimine de katký saðlanmýþtýr."
- "ANKARA TUZ GÖLÜ'NDE DE BENZER ORANA ULAÞACAÐIZ"
Cumhurbaþkaný Erdoðan, Silivri Doðalgaz Depolama Tesisi'nin günlük 45 milyon metreküp enjeksiyon ve 75 milyon metreküp geri dönüþüm kapasitesine sahip olduðunu dile getirdi.
Erdoðan, "Yani tesisimiz, ülkemizin en yoðun tüketim döneminde dahi talebin dörtte birini tek baþýna karþýlayabilecektir. Ankara Tuz Gölü'ndeki kapasite geniþletme çalýþmalarý tamamlandýðýnda, orada da benzer orana ulaþacaðýz." ifadelerini kullandý.
Türkiye'nin bu yýlki toplam doðalgaz tüketiminin 53,5 milyar metreküp olacaðý göz önüne alýndýðýnda, Silivri'de ulaþýlan 4,6 milyar metreküplük ve Tuz Gölü'nde hedeflenen 5,4 milyar metreküplük kapasitesinin öneminin daha iyi anlaþýlacaðýný vurgulayan Erdoðan, tesisin yeni fazýnýn hizmete girmesinde emeði geçen bakanlýðý, kurumlarý ve yüklenici firmalarý tebrik etti.
Erdoðan, ülkeyi doðalgaz keþfi ve iþletmesi yanýnda depolamasý alanýnda da en güvenli seviyeye getirene kadar yatýrýmlara devam edeceklerini kaydetti.
Cumhurbaþkaný Erdoðan, kýsa ve orta vadede küresel enerji krizinin Avrupa'da yol açtýðý sýkýntýlarýn, uzun vadede kalkýnma hedeflerini yavaþlatacak sorunlarýn ülkede yaþanmamasý için her türlü tedbiri almayý sürdüreceklerini vurguladý.
- "ÜLKEMÝZÝ EN ÜST LÝGE ÇIKARTACAÐIMIZ YENÝ BÝR DÖNEME GÝRÝYORUZ"
Türkiye Yüzyýlý ile millete gelecek vizyonu sunduklarýný belirten Erdoðan konuþmasýný þöyle sürdürdü:
"Ülkemizi her alanda dünya ile rekabet edebilir seviyeye getirme hedeflerimizi kamuoyuyla paylaþtýk. Bu büyük atýlýmý, geçtiðimiz 20 yýlda çalýþýp didinerek, günbegün üzerine koyarak sahip olduðumuz eser ve hizmet altyapýsý üzerinde gerçekleþtirmeyi planlýyoruz. Bir baþka deyiþle, 20 yýla sýðdýrdýðýmýz asýrlýk iþlere harcadýðýmýz emeklerimizin meyvelerini toplamaya baþlayarak, ülkemizi en üst lige çýkartacaðýmýz yeni bir döneme giriyoruz. Hükümete geldiðimizde, kýsýr hesaplarýn, çekiþmelerin, kavgalarýn, krizlerin içinde sýkýþýp kalan bir Türkiye vardý. Sahip olduðumuz stratejik, beþeri ve tabii potansiyeli, bu sancýlý tablo içinde adeta heba ediyorduk. Türkiye'nin istikametini güven ve istikrar iklimine döndürerek, ülkemizi önce bu girdaptan kurtardýk."
Erdoðan, her dönemde olduðu gibi bugün de birilerinin ýsrarla önemsizleþtirmeye çalýþtýðý dev yatýrýmlarla ekonomiyi sürekli büyüttüklerini söyledi.
Yatýrýmý, istihdamý, üretimi, ihracatý destekleyerek, cari fazla yoluyla bu büyümeyi 85 milyonun tamamýnýn hayatýna yansýttýklarýný vurgulayan Erdoðan, son dönemde maruz kaldýklarý siyasi, sosyal ve ekonomik saldýrýlara karþý verdikleri mücadeleyi, ekonomi programýný daha güçlü ve kararlý hale getirerek tahkim ettiklerini söyledi.
Kalkýnmanýn temel unsurlarýnýn baþýnda yer alan enerjinin, altyapý projelerinin hep öncelikli baþlýðý olduðuna dikkati çeken Erdoðan, þöyle konuþtu:
"Bugün Türkiye, kendi vatandaþlarýna ve sanayisine sunduðu enerji hizmetiyle dünyanýn 17'nci büyük arzýna sahip ülkesidir. Yaklaþýk dörtte birini konutta, dörtte birini sanayide, dörtte birine yakýnýný enerji sektörünün kendisinde, beþte birini de ulaþtýrmada kullandýðýmýz 160 milyon ton eþdeðer petrol enerji arzýmýz var. Bunun 2021'de 51 milyar dolara yaklaþan maddi deðeri, bu yýl 81 milyar dolara ulaþacak. Yerli ve yenilenebilir kurulu gücümüzü yüzde 65 seviyesine getirmemize raðmen, enerjide hala ciddi bir dýþa baðýmlýlýðýmýz söz konusudur. Ancak özellikle doðal gazda, hem konutlarýn hem sanayinin hem elektrik üretim tesislerinin ihtiyacýný karþýlamadan ülkemizi arzu ettiðimiz kalkýnma seviyesine çýkarabilmemiz mümkün deðildir."
Cumhurbaþkaný Erdoðan, Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Devlet Baþkanlarý Üçlü Zirvesi'ne katýlmak üzere Türkmenistan'a gittiðini hatýrlatarak "Þimdi Türkmenistan'dan ülkemize gerek doðal gaz gerekse enerji naklini gerçekleþtirmek üzere görüþmelerimizi yapmýþtýk. Üçlü bir zirve yaptýk, Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan olarak baþarýlý bir zirveden sonra aramýzda kararlýlýðýmýzý ortaya koyduk." deðerlendirmesini yaptý.
Hükümete geldiklerinde sadece 5 ildeki 57 yerleþim yerinde kullanýlan doðal gazý, bugün 81 ildeki 703 yerleþim yerine yaygýnlaþtýrdýklarýný aktaran Erdoðan, böylece nüfusun yüzde 85'ine yakýnýný doðal gaza kavuþturduklarýný söyledi.
Cumhurbaþkaný Erdoðan, dünyanýn en geniþ sondaj filosunu kurarak yürüttükleri çalýþmalar sayesinde Karadeniz'de 540 milyar metreküplük ülkenin en büyük doðal gaz rezervi keþfini yaptýklarýný anýmsatarak "Bu doðal gazý milli þebekemize aktarmak için hummalý bir inþaat faaliyeti yürütüyoruz. Ayný zamanda, yeni keþiflerin müjdesini milletimizle paylaþmak için de gece gündüz çalýþýyoruz. Benzer bir geliþme petrol keþfi ve üretimi alanýnda da yaþanýyor. Hem yeni sondajlar yapýyor hem eski kuyularý tekrar kontrol ederek üretime kazandýrýyoruz. Ýnþallah en kýsa sürede günlük petrol üretimimizi 100 bin varile çýkartacak, ardýndan daha büyük keþifler ve üretimler için yolumuza devam edeceðiz." diye konuþtu.
- "ENERJÝ ALANINDA BAMBAÞKA BÝR SEVÝYEYE YÜKSELECEÐÝZ"
Cumhurbaþkaný Erdoðan, tüm bu geliþmelerin bir diðer sonucunun da Türkiye'nin, sahip olduðu 7 doðalgaz boru hattý, ikisi yüzer 4 LNG tesisi, 15 giriþ noktasý ve diðer avantajlarýyla dünyanýn önde gelen enerji ticaret merkezlerinden biri haline dönüþmesi olduðunu belirterek þunlarý anlattý:
"Türk Akým Projesiyle Bulgaristan, Yunanistan, Kuzey Makedonya, Romanya, Bosna-Hersek, Sýrbistan ve Macaristan'a gaz akýþý saðlýyoruz. TANAP Projesi üzerinden de bugün Avrupa'ya 18,5 milyar metreküp gaz sevkiyatý yaptýk. LNG yatýrýmlarýmýz ve gaz depolama tesislerimiz, ülkemizin arz güvenliðini temin yanýnda enerji ticaretimize de olumlu etkileri olan geliþmelerdir. Saros'taki LNG tesisimizi hizmete açtýðýmýzda bu alanda çok daha güçlü bir konuma geleceðiz. Amacýmýz, ülkemizi en kýsa sürede doðal gaz referans fiyatýnýn oluþtuðu küresel bir merkez haline dönüþtürmektir. Bu konuda deðerli dostum Sayýn Putin'le önemli görüþmelerimiz oldu. Adýmlarýmýzý attýk, atýyoruz. Ve böylece özellikle Trakya doðal gazda, enerjide bir hub haline gelecektir. Bununla ilgili çalýþmalarýmýzý bölgemizdeki enerji ortaklarýmýzla birlikte yürütüyoruz. Halen toplamda 20 milyar dolarlýk bir yatýrýmýn sürdüðü Nükleer Güç Enerjisi'ni de bu tabloya eklediðimizde artýk enerji alanýnda bambaþka bir seviyeye yükseleceðiz."
Cumhurbaþkaný Erdoðan, Orta Asya ve Akdeniz'deki yeni geliþmelerin ardýndan Türkiye'nin bu özelliðinin daha da pekiþeceðinin altýný çizerek "Türkiye'nin, Libya ile yaptýðý anlaþmanýn yol açtýðý rahatsýzlýklarýn gerisinde, enerji alanýndaki her yatýrýmýn yarým asýrlýk, bir asýrlýk derinliðe sahip olmasý yatýyor. Siyasi ve diplomatik iliþki aðýmýzý, ortak ekonomik çýkarlar temelinde geniþleterek, diðer alanlarla birlikte enerjide de yeni kazanýmlar elde etmek için yoðun çaba harcýyoruz. Stratejilerimizi ve adýmlarýmýzý, bu alana yapýlan her yatýrýmýn ve elde edilen her kazanýmýn, nesiller boyu devam edecek etkilerini hesaba katarak belirliyoruz. Hiç þüphesiz bu noktaya, milletimizden aldýðýmýz güçlü destekle ülkemizin atýlýmlarýný engelleme çabalarýný aþa aþa geldik." ifadelerini kullandý.
- "ÖNÜMÜZDEKÝ DÖNEMDE HEDEFLERÝMÝZE DAHA KARARLI VE GÜÇLÜ BÝR ÞEKÝLDE YÜRÜYECEÐÝZ"
Her projelerini sabote etmek için sergilenen gayretlerin gerisindeki hesaplarý ve araçlarý gayet iyi bildiklerini söyleyen Erdoðan, çevrecilik gibi bahanelerle önlerine döþenen mayýnlarýn, hangi lobilerin desteðiyle kotarýldýðýnýn farkýnda olduklarýný ifade etti. Hala aþamadýklarý birtakým sýkýntýlarýn da olduðuna deðinen Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Ama geldiðimiz seviye bizi, 2023 hedeflerimize yaklaþtýrmakla kalmayýp, Türkiye vizyonu için ihtiyacýmýz olan imkana kavuþturmaya da yetmiþtir. Ýnþallah önümüzdeki dönemde hedeflerimize daha kararlý ve güçlü bir þekilde yürüyeceðiz. Enerji vizyonumuzu, 2053 yýlýnda birincil kaynaklarda dýþa baðýmlýlýðýmýzý yüzde 71'den yüzde 13'e indirecek þekilde belirledik. Hedeflerimizi buna göre oluþturuyor, yatýrýmlarýmýzý buna göre planlýyoruz. Ýklim deðiþikliðine karþý mücadele çalýþmalarý baþta olmak üzere küresel uzlaþmalarýn tamamý da bu vizyonun içinde yer almaktadýr. Türkiye'yi yeni projelerle yeni yatýrýmlarla yeni heyecanlarla yeni sevinçlerle buluþturarak dünyanýn en büyük 10 ülkesi arasýndaki hak ettiðimiz yere adým adým ilerleyeceðiz."
Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Dün bizimle uðraþanlar bugün iþbirliði için kapýmýza geliyor. Bugün hala bizimle uðraþmayý sürdürenlerin de yarýn dostluðumuza ihtiyaç duyacaklarýndan eminiz. Biz, kimsenin eksiðine fazlasýna bakmadan, ilhamýný medeniyetimizden ve tarihimizden aldýðýmýz ilkeli, hakkaniyetli, adaletli, merhametli duruþumuzu hep koruyacaðýz. Tüm hesaplarýn üstündeki hesaba inanýyoruz. Milletimizi Türkiye Yüzyýlý'na hazýrlamaya devam edeceðiz." þeklinde konuþtu.
Erdoðan, açýlýþýný yaptýklarý Silivri Yeraltý Doðalgaz Depolama Tesisi Kapasite Artýrým Fazý'nýn hayýrlý olmasýný dileyerek emeði geçenleri tebrik etti.
Törene, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn yaný sýra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Fatih Dönmez, BOTAÞ Genel Müdürü Burhan Özcan ve çok sayýda vatandaþ katýldý. Törende, tesisle ilgili 1 dakikalýk görüntü gösterildi.
Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn konuþmasýnýn ardýndan açýlýþ kurdelesi kesildi ve hatýra fotoðrafý çekildi.
Törenin ardýndan Bakan Dönmez ve BOTAÞ Genel Müdürü Özcan, Cumhurbaþkaný Erdoðan'a tesis hakkýnda sunum yaptý.