Cumhurbaþkaný Erdoðan, Oruç Reis'i Somali'ye uðurladý
ABONE OL

Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý ile Somali Federal Cumhuriyeti Petrol ve Mineral Kaynaklar Bakanlýðý arasýnda mart ayýnda imzalanan "Somali Kara ve Açýk Deniz Bloklarý Alanýnda Mutabakat Zaptý" kapsamýnda görev alacak Oruç Reis Araþtýrma Gemisi, saat 11.00 sýralarýnda Karadeniz'den Ýstanbul Boðazý'na giriþ yaparak geçiþine baþladý.

Cumhurbaþkanlýðý Dolmabahçe Ofisi önüne saat 14.30'da gelen gemi için Erdoðan'ýn katýlýmýyla uðurlama töreni yapýldý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Boðaz'dan geçen geminin mürettebatýný selamladý.

Oruç Reis, Somali'ye doðru demir aldý

Uðurlamaya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar da katýldý.

Törenin ardýndan Oruç Reis Sismik Araþtýrma Gemisi, Somali'ye gitmek üzere yola çýktý.

CUMHURBAÞKANI ERDOÐAN'DAN ORUÇ REÝS SÝSMÝK ARAÞTIRMA GEMÝSÝ'NE ÝLÝÞKÝN PAYLAÞIM

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, "On yýllardýr çatýþma, istikrarsýzlýk ve açlýkla anýlan Somali bölgesi, Oruç Reis'in (Sismik Araþtýrma Gemisi) keþifleri sonrasýnda artýk ekonomik kalkýnmayla refahla huzurla gündeme gelecek. Somali açýklarýndaki sismik araþtýrma faaliyetlerimizden de Allah'ýn izniyle müjdeli haberler alacaðýmýza inanýyorum." ifadelerini kullandý.

Erdoðan, Türkiye'nin yerli ve milli imkanlarla geliþtirdiði Oruç Reis Sismik Araþtýrma Gemisi'nin Somali'ye uðurlanmasýna iliþkin sosyal medya hesabýndan paylaþým yaptý.

Bugün Oruç Reis Araþtýrma Gemisi'ni Somali'ye uðurladýklarýný aktaran Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"2017 yýlýndan beri ülkemize önemli hizmetlerde bulunan Oruç Reis, artýk Somali'de her biri 5'er bin kilometrekarelik alaný temsil eden 3 ruhsat sahasýnda sismik faaliyet yürütecek. On yýllardýr çatýþma, istikrarsýzlýk ve açlýkla anýlan Somali bölgesi, Oruç Reis'in keþifleri sonrasýnda artýk ekonomik kalkýnmayla refahla huzurla gündeme gelecek. Somali açýklarýndaki sismik araþtýrma faaliyetlerimizden de Allah'ýn izniyle müjdeli haberler alacaðýmýza inanýyorum."

Paylaþýmda, Oruç Reis Sismik Araþtýrma Gemisi için Ýstanbul Boðazý'nda yapýlan uðurlama töreninden fotoðraflara da yer verildi.

- PETROL VE DOÐAL GAZ ÝÇÝN SÝSMÝK ÇALIÞMA

Türkiye'nin yerli ve milli imkanlarla geliþtirdiði Oruç Reis, Akdeniz, Süveyþ Kanalý ve Kýzýldeniz rotasý üzerinden Somali açýklarýna ulaþacak. Ekim sonuna doðru Somali açýklarýnda olmasý planlanan gemi, ruhsatý alýnmýþ 3 deniz yetki alanýnda petrol ve doðal gaz için sismik çalýþma yapacak. Gemiye görev süresi boyunca donanmadan 2 fýrkateynin yaný sýra Zaðanos Paþa Destek Gemisi, Sancar Platform Destek Gemisi ve Ataman Takip Gemisi de refakat edecek.

Oruç Reis, Somali açýklarýndaki 3 ruhsat sahasýnda buna özel olarak ilk defa üç boyutlu sismik çalýþma icra edecek. Yaklaþýk 7 ay sürmesi beklenen faaliyet sýrasýnda Oruç Reis hem doðal gaz hem de petrol için veri toplayacak.

Toplanan veriler Ankara'da analiz edildikten sonra sonuçlara baðlý olarak belirlenen lokasyonlarda sondaj çalýþmalarýna baþlanacak.

Sýnýr ötesi görevine hazýr

Tarih belli oldu

Türkiye'nin hamlelerine yoðun ilgi