Baþkan Erdoðan'dan ihracatçýyý sevindirecek haber: Pazartesi yüzde 40'tan yüzde 30'a inecek
ABONE OL

Baþkan Erdoðan, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Türkiye Ýhracatçýlar Meclisi (TÝM) 31. Olaðan Genel Kurulu ve Ýhracatýn Þampiyonlarý Ödül Töreni'nde yaptýðý konuþmada, genel kurulda olmaktan büyük memnuniyet duyduðunu, ihracatýn þampiyonlarý olarak ödül alacak olan tüm firmalarý ve iþ insanlarýný ayrýca tebrik ettiðini söyledi.

Marifetin iltifata tabii olduðunu belirten Erdoðan, "Baþarýyý takdir, hakký teslim etmenin yaný sýra yeni baþarýlarýn da önünün açýlmasýný saðlar. Az önce Sayýn Baþkan ve Sayýn Ticaret Bakanýmýz ihracatçýlarýmýzýn Türkiye ekonomisine katkýlarýný detaylýca anlattýlar. Bu ülkenin herhangi bir vatandaþýnýn rakamlarýn açýkça ortaya koyduðu böylesi bir baþarýdan gurur duymamasý mümkün deðil. Sizlerin nezdinde 150 bin ihracatçýmýzýn her birine Türk malý damgasýný taþýyan ürünlerimizi dünyanýn dört bir ucuna ulaþtýrdýklarý için teþekkür ediyorum." diye konuþtu.

Ýhracatçýlarýn ticaret diplomasisinin öncü neferleri, akýncýlarý, Türk ekonomisinin yurt dýþýndaki sancaktarlarý olarak gördüklerini her zaman söylediðini kaydeden Erdoðan, ihracatçýlarla yol yürümekten hem bahtiyarlýk hem de büyük þeref duyduðunu dile getirdi.

Baþkan Erdoðan, ihracatçýlarýn yürüttüðü çalýþmalarda daima yanýn olduðunu, Baþbakan ve Cumhurbaþkaný olarak kapýsýný her zaman açýk tuttuðunu, her meseleleriyle bizzat ilgilenmeye, sorunlara pratik, sürdürülebilir ve kalýcý çözümler bulmaya gayret ettiðini anlattý.

Ýhracatçýlarýn çalýþtýðýný kendilerinin de yardým ettiðine dikkati çeken Erdoðan, "Siz ürettiniz, biz de sizi destekledik. Siz ihraç ettiniz, biz de sizin iþlerinizi kolaylaþtýrdýk. Siz yeni pazarlar aradýnýz, biz de sizin yolunuzu açtýk. Ülkemizi ziyaret eden devlet ve hükümet baþkanlarýyla yaptýðýmýz her görüþmenin gündeminde mutlaka sizlerin talepleri de vardý. Hemen her yurt dýþý ziyaretimize sizlerin de iþtirak etmesini saðladýk." ifadelerini kullandý.

- "ÝHRACAT YAPMAYAN ÝLÝMÝZ KALMADI"

Baþkan Erdoðan, anlaþmalarla, forumlarla, fuarlarla ve etkinliklerle ülkeyle dünyanýn geri kalaný arasýnda ticari köprüler kurduklarýný vurgulayarak, þöyle devam etti:

"Türkiye'yi yýllýk sadece 36 milyar dolar ihracat yapan bir ülkeden bugünkü seviyelerine sizlerle beraber getirdik. 2002'de bir haftada yaptýðýmýz ihracatý artýk bir günde gerçekleþtiriyoruz. Ýhracatý ülke sathýna yaydýk. Hatta ihracat yapmayan ilimiz kalmadý. 2023 yýlýnda 48 ilimizde ilk 1000 ihracatçý firma arasýna girebilecek ölçüde ihracat yapan firmamýz bulunuyor. Klavye ekonomistleri bunlarý görmüyor olabilir, salon siyasetçileri bunlarý bilmiyor olabilir. Fil diþi kulelerinde ahkam kesenler bunlarý anlamýyor olabilir."

Bu gerçekleri iþin içinde olan, elini taþýn altýna koyan, dünyanýn dört bir köþesine Türk mallarýný götüren ihracatçýlarýn çok iyi bildiðini vurgulayan Erdoðan, 2024'ün ilk beþ ayýnda 42 ülkeye 79 heyet düzenleyen TÝM mensuplarýnýn Türk ekonomisinin muazzam potansiyelini çok iyi gördüðünü belirtti.

Erdoðan, baþkalarýnýn ne dediklerine deðil, ihracatçýlara baktýklarýný ve yol yürüdüklerini belirterek, "Ýnþallah bundan sonra da yoldaþlýðýmýzý güçlendirerek devam ettireceðiz. Gerek Cumhurbaþkaný Yardýmcým gerek Ticaret Bakaným gerekse diðer ilgili tüm bakanlarýmýz her zaman sizin yanýnýzdadýr. Þahsým ve yakýn mesai arkadaþlarým ayný þekilde sizlerin en büyük destekçisidir." þeklinde konuþtu.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Türkiye Ýhracatçýlar Meclisi (TÝM) 31. Olaðan Genel Kurulu ve Ýhracatýn Þampiyonlarý Ödül Töreni'nde yaptýðý konuþmada, ihracatçýnýn, sanayicinin, yerli ve yabancý yatýrýmcýnýn, üreticinin ulaþamadýðý hiçbir bürokrat, hiçbir siyasetçinin olamayacaðýný ve olmamasý gerektiðini söyledi.

Halkla, iþ dünyasýyla ve reel sektörle arasýna mesafe koyanlarla, aralarýna mesafe koymaktan çekinmeyeceklerini vurgulayan Erdoðan, ihracatýn Türk ekonomisinin lokomotifi ve ülkeyi hedeflerine ulaþtýracak en kestirme yol olduðunu her fýrsatta söylediðini ifade etti.

Erdoðan, Türkiye'nin tüketerek deðil üreterek, istihdam oluþturarak, ihracat yaparak büyümek zorunda olan bir ülke olduðuna dikkati çekerek, "Türkiye Ýhracatçýlar Meclisinin temsil ettiði 150 bin kardeþimiz, ülkemiz adýna iþte böyle önemli bir görev icra etmektedir. Sizler, çabalarýnýzla Türkiye'nin tanýtýmýna, Türk ürünlerinin küresel birer markaya dönüþmesine de imkan saðlýyorsunuz. Dolayýsýyla kimsenin bütün bu emekleri heba etmesine, engellemesine, iþi yokuþa sürerek zorlaþtýrmasýna izin veremeyiz. Türkiye'ye inandýðýnýz, Türkiye'ye güvendiðiniz, Türkiye'nin potansiyelini deðerlendirdiðiniz için hepinize tek tek teþekkür ediyorum." diye konuþtu.

Türkiye'nin dýþ ticarette iþ insanlarýnýn da emeðiyle yazdýðý baþarý hikayesini yalnýzca kendilerinin deðil rakamlarýn da çok net biçimde söylediðinin altýný çizen Erdoðan, "Rusya-Ukrayna Savaþý'na ve 6 Þubat depremlerine raðmen hamdolsun 2023 senesinde ihracatta güzel bir yýl geçirdik. 2023 yýlýný, 255,4 milyar dolarý mal ihracatý, 101,7 milyar dolarý hizmetler ihracatý olmak üzere toplam 355 milyar dolar ihracatla kapattýk. Bu ihracat miktarýyla, geçen sene Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kýrdýk." ifadelerini kullandý.

Geçen hafta açýklanan rakamlarla bunu bir üst seviyeye taþýdýklarýný kaydeden Erdoðan, "24,1 milyar dolarlýk mayýs ayý ihracatýmýz tarihin en yüksek mayýs ayý ihracat deðeri olarak kayýtlara geçti. Bu rekor, yeni bir rekoru da beraberinde getirmiþtir. Mayýs ayý ihracatýmýz, ayný zamanda tüm aylarýn en yüksek aylýk ihracat deðeri oldu. Mayýs ayý itibarýyla yýllýklandýrýlmýþ ihracatýmýz 260,1 milyar dolar ve bir önceki yýla göre yüzde 2,3 artýþla yine rekor kýrdý." bilgisini verdi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, ihracattaki güzel haberlere, ithalat tarafýndan gelen olumlu verilerin de eþlik ettiðine iþaret ederek, "Ýthalatýmýzdaki düþüþ eðilimi, mayýs ayýnda da devam etti. Ýthalatýmýz mayýs ayýnda yýllýk bazda yüzde 10,3 oranýnda geriledi. 2024 yýlý mayýs ayýnda ihracattaki artýþ ve ithalattaki azalýþýn da etkisiyle dýþ ticaret açýðýmýz yýllýk bazda yüzde 47,8 düþüþ gösterdi. 2024 yýlýnýn ilk beþ ayýnda ise ihracatýmýz bir önceki yýlýn ayný dönemine kýyasla yüzde 4,5 artýþla 106 milyar 914 milyon dolara çýktý. Böylece, ilk beþ ayda mal ihracatýnda net 4,6 milyar dolar artýþ saðladýk."

- "HÝZMET ÝHRACATIMIZ 19,9 MÝLYAR DOLAR SEVÝYESÝNDE"

Dýþ ticaret açýðýndaki iyileþmenin sürdüðünü anlatan Erdoðan, ilk 5 ayda bu açýðýn 19,2 milyar dolar azaldýðýný, mal ihracatýndaki artýþýn yanýnda hizmet ihracatýnda da 2024 yýlý hedeflerine yaklaþýldýðýný söyledi.

Erdoðan, "Yýlýn ilk üç ayýnda, hizmet ihracatýmýz bir önceki yýlýn ayný dönemine göre yüzde 8 artýþ göstererek 19,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleþmiþtir. Yýlýn ilk 5 ayýnda, hizmet ihracatýmýzýn bir önceki yýlýn ayný dönemine göre yüzde 8 artýþla, 36,2 milyar dolara yükseleceðini tahmin ediyoruz. Yýllýklandýrýlmýþ olarak 2024'ün ilk üç ayý sonunda 103,2 milyar dolar olan hizmet ihracatýmýzýn ilk beþ ay sonunda 104,3 milyar dolara yükseleceðini öngörüyoruz." dedi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, þöyle devam etti:

"Cari iþlemler açýðýndaki iyileþme, dýþ ticaret dengesindeki iyileþme, ticaret ortaklarýmýzda toparlanma ve turizm gelirlerindeki artýþla 'Orta Vadeli Program' hedeflerinden çok daha iyi gerçekleþecek. Cari açýktaki azalma hem rezerv birikimini müspet etkileyecek hem de finansal istikrara destek olacaktýr. 2024 sonunda mal ihracatýmýzý 267 milyar dolara ve hizmet ihracatýmýzý ise 110 milyar dolara mutlaka taþýyacaðýz. Bunu da son 21 yýldýr olduðu gibi yine sizlerle birlikte baþaracaðýz."

Ýhracata ve ihracatçýlara verdikleri desteðin artarak devam etmesinin Türkiye'ye farklý bir ivme kazandýrdýðýný vurgulayan Erdoðan, ihracatýn katma deðerli ve yüksek teknolojili sektörlere yönlendirilmesini arzu ettiklerini farklý vesilelerle ifade ettiklerini dile getirdi.

Erdoðan, firmalarýn finansman sorununa çözüm bulunmasýnýn ne kadar önemli olduðunun farkýnda olduklarýný, Hazine ve Maliye Bakanlýðý ile Merkez Bankasýnýn ihracatçýlarýn finansman imkanlarýný geliþtirmek için farklý formüller üzerinde çalýþtýðýný, sürekli yeni teþvikler ve destekleri devreye aldýklarýný bildirdi.

- "2024 YILINDA BU DESTEÐÝ 50 MÝLYAR DOLARA ÇIKARMAYI HEDEFLÝYORUZ"

Türk Eximbank'ýn sermayesini güçlendirdiklerine dikkati çeken Erdoðan, "Son bir yýl içinde toplam 22 milyar liralýk nakdi sermaye artýþý oldu. Böylece Türk Eximbank, 70 milyar liralýk öz kaynak yapýsýyla siz deðerli ihracatçýlarýmýza daha fazla destek verme imkanýna kavuþtu. Eximbank vasýtasýyla 2023 yýlýnda ihracatçýlarýmýza toplam 42 milyar dolar destek olduk. Yatýrým, istihdam, üretim ve ihracat odaklý büyüme stratejimizle 2024 yýlýnda bu desteði 50 milyar dolara çýkarmayý hedefliyoruz." diye konuþtu.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, kredide kefalet sorununun ortadan kaldýrýlmasý amacýyla kurulan Ýhracatý Geliþtirme Þirketi'yle bugüne kadar 78,4 milyar liralýk kefalet saðladýklarýný aktararak, "Son dönemde yapýlan tüm düzenlemelerle, reeskont kredilerinin günlük limitini 10 kat artýþla 3 milyar liraya çýkardýk. Reeskont kredilerinin toplam maliyetinin Merkez Bankasý politika faizi seviyesini aþmamasýný temin ettik. 360 gün vadeli reeskont kredisinin maliyet oraný yüzde 25,93'e sabitlendi." ifadelerini kullandý.

Kurumlar Vergisi mükellefleri için uygulanacak yüzde 25 oranýndaki vergi oranýný, ihracatçý firmalar için beþ puanlýk indirimle yüzde 20 olarak belirlediklerinin altýný çizen Erdoðan, þunlarý ifade etti:

"Mimarlýk, mühendislik, tasarým ve yazýlým gibi çeþitli hizmet ihracatý gelirlerindeki kazanç istisnasýný yüzde 50'den yüzde 80'e yükselttik. Eximbank kredilerinin yaný sýra yatýrým taahhütlü avans kredilerinin kapsamýný, katma deðeri yüksek ihracatý artýracak þekilde geniþlettik. Yýllýk 100 milyar lira olmak üzere, üç yýl süreyle toplam 300 milyar liralýk limit tahsis edilmesini planlýyoruz. Merkez Bankasý tarafýndan ticari bankalar aracýlýðýyla kullandýrýlan bu krediler cari dengenin iyileþmesine ve fiyat istikrarýna katký verecek. Ayrýca verimliliði yüksek yatýrýmlarýn uygun koþullarda uzun vadeli ve Türk lirasý cinsinden finansmanýný mümkün kýlacak."

Program sayesinde dýþ ticaret açýðýnda yer tutan 284 ürüne odaklanan 1 milyar lira ve üzerindeki yatýrým projelerinin deðerlendirileceðini belirten Erdoðan, bir baþka ifadeyle yüksek teknolojili ve stratejik üretime yönelik yatýrýmlarý bundan sonra daha güçlü destekleyeceklerini, projenin niteliðine göre yüzde 15 ile 30 arasýnda deðiþen maliyet oranlarý uygulanacaðýný, 10 yýla kadar vade imkaný tanýnacaðýný kaydetti.

Müjdeli bir haber vermek istediðini dile getiren Erdoðan, "Ýhracatçýlarýmýz için döviz bozdurma zorunluluðunu yüzde 40'tan yüzde 30'a indirdik. Bu düzenleme pazartesiden itibaren geçerli olacak. Tüm ihracat ailesine hayýrlý olmasýný diliyorum." diye konuþtu.

Erdoðan, bölgede yaþanan sýcak çatýþmalara ve 6 Þubat depremlerinin 104 milyar dolarlýk mali faturasýna raðmen, küresel ekonominin içinden geçtiði fýrtýnalý dönemi baþarýyla yönettiklerini dile getirdi.

Geçen sene tüm taraflarla görüþerek hazýrladýklarý Orta Vadeli Program (OVP) ve 12. Kalkýnma Planý'yla ekonomideki yol haritalarýný paylaþtýklarýný anýmsatan Erdoðan, þöyle konuþtu:

"Popülizmin zirveye çýktýðý 31 Mart seçimleri sürecinde Türk ekonomisine ilave yük oluþturacak afaki adýmlardan uzak durmak suretiyle programa olan güvenimizi uygulamalarýmýzla ispat ettik. Sýrf seçim kazanmak uðruna milletimize yalan söyleme, meydanlarda bol keseden vaat daðýtma gibi yollara baþvurmadýk. Bundan 3 ay önce seçim meydanlarýnda olmadýk sözler verenler, bugün verdikleri sözleri tutmak yerine sadece miting yapýyor, ipe un seriyor, milleti oyalamanýn yollarýný arýyor. 'Liyakat, adalet, hak, hukuk' diyerek ahkam kesenlerin bugün nepotizmin kitabýný yeniden yazdýklarýný görüyoruz. Þehirlerine hizmet etmesi gerekenler sadece hýsým akrabaya çalýþýyor."

- "ENFLASYONDA EN ZOR DÖNEMÝN ARTIK GERÝDE KALDIÐINA ÝNANIYORUZ"

Etik dýþý yollarýn hiçbirine tevessül etmeyip insanlara karþý daima dürüst olduklarýný ve tutamayacaklarý sözü vermediklerini vurgulayan Erdoðan, "Biz siyaseti ülkemize ve milletimize hizmet için yapýyoruz. Biz velev ki kendimiz bedel ödesek de milletimize bedel ödettirmemenin derdindeyiz. Biz kendi çýkarýmýza uygun olaný deðil, Türkiye ve Türk ekonomisi için en doðru olaný yapmanýn peþindeyiz. Önceliðimiz bu ülkeyi hayat pahalýlýðý sorunundan temelli kurtarmaktýr. Enflasyonu düþürmek için para, maliye ve gelirler politikalarýný uyum içinde yürütüyoruz. Mali disiplin alanýndaki adýmlar para politikamýzýn etkinliðini arttýracak ve enflasyonla mücadeleye güçlü destek verecek." dedi.

Ekonomi programýnýn ilk yýlýnýn geçiþ yýlý olduðunu ve bu dönemi öngördükleri þekilde baþarýyla tamamladýklarýný belirten Erdoðan, konuþmasýný þöyle sürdürdü:

"Enflasyonda en zor dönemin artýk geride kaldýðýna inanýyoruz. Þimdi programýn sonuçlarýný daha net göreceðimiz yeni bir döneme, dezenflasyon sürecine giriyoruz. Geçmiþte enflasyonu nasýl tek haneye indirdiysek, inþallah ayný baþarýyý tekrar yakalayacaðýz. Büyüme tarafýnda da hamdolsun oranlar son derece olumlu seyrediyor. Geçen yýl yaþadýðýmýz deprem felaketine ve ihracat pazarlarýmýzdaki zayýflamaya raðmen yüzde 4,5'luk bir büyüme kaydettik. Milli gelirimiz cari fiyatlarla ilk kez 1 trilyon dolarý aþtý."

Türkiye ekonomisinin nominal deðerle dünyada 17'inci, satýn alma paritesine göre 11'inci sýrada yer aldýðýna dikkati çeken Erdoðan, "Bu yýlýn ilk çeyreðinde büyümemiz yüzde 5,7 olarak gerçekleþti. Bunun 1,6 puaný net dýþ talepten, yani siz deðerli ihracatçýlarýmýzýn kýymetli çabalarýndan kaynaklandý. Büyümede kalitenin arttýðý, kompozisyonun özellikle iyileþtiði bir döneme adým atmýþ bulunuyoruz." ifadelerini kullandý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, makine ve teçhizat yatýrýmlarýndaki artýþýn 18 çeyrektir devam ettiðini, yatýrýmlarýn ve ihracatýn sürüklediði bir büyüme ideallerini süratle gerçeðe dönüþtürdüklerini belirterek, "2024 yýlý genelinde net dýþ talebin pozitif katký vereceði yüzde 4'e yakýn dengeli bir büyüme öngörüyoruz." þeklinde konuþtu.

- "GEREKLÝ OLAN HER ADIMI ZAMAN KAYBETMEDEN ATACAÐIZ"

Ekonominin emin adýmlarla hedeflerine doðru ilerlerken, Türkiye'nin uluslararasý çevrelerdeki görünümünün de ciddi biçimde deðiþtiðini vurgulayan Erdoðan, "Ekonomide ilk yýlýn karnesi oldukça iyi geldi. Programýmýz týpký öngördüðümüz doðrultuda meyvelerini veriyor. Merkez Bankamýzýn brüt rezervleri 31 Mayýs itibarýyla 45,2 milyar dolar artýþla toplam 143,6 milyar dolara yükseldi." dedi.

Ekonomi programýnýn oluþturduðu güven ve öngörülebilirlik sayesinde ülkeye dýþ kaynak giriþinin devam ettiðini dile getiren Erdoðan, bankacýlýk ve reel sektörün dýþ borç çevirme oranlarý artarken, bu borçlanmalarýn daha düþük maliyetlerle gerçekleþtirildiðini söyledi.

Son bir yýldýr bankalarýn dýþ borç çevirme oranýnýn yüzde 96'dan yüzde 153'e, reel sektörün dýþ borç çevirme oranýnýn ise yüzde 118'e yükseldiðini aktaran Erdoðan, bankalarýn yýlbaþýndan bu yana 4 milyar dolarýn üzerinde sermaye benzeri dýþ kaynaða eriþim saðladýðýný bildirdi.

Erdoðan, "Önümüzdeki dönemde uluslararasý doðrudan yatýrýmlarda da güçlü bir canlanma göreceðimize inanýyorum. Yatýrým ortamýmýzýn daha da iyileþtirilmesi için gerekli olan her adýmý zaman kaybetmeden atacaðýz. Aktif sanayi politikalarýna hýz kazandýracak dijital ve yeþil dönüþüme odaklanan politikalarla temellerimizi daha da saðlamlaþtýracaðýz." ifadelerini kullandý.

Programýn olumlu sonuçlarýný ülke risk priminde de net þekilde gördüklerini dile getiren Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Ülkemizin CDS primi 266 baz puana kadar geriledi. Kredi derecelendirme kuruluþlarýnýn not artýþý ve görünüm adýmlarýný sizler de yakýndan takip ediyorsunuz. Çok taraflý kalkýnma bankalarý da önümüzdeki dönemde 60 milyar dolara yakýn kaynaðý ülkemizdeki kalkýnma projelerinin finansmanýna aktaracak. Uzun vadeli ve düþük maliyetli bu kaynaklar yatýrým yapan, istihdam saðlayan ve ihracata katký sunan tüm giriþimcilerimizin emrinde olacaktýr."

- "TÜRKÝYE'NÝN TEKRAR ÞAHA KALKMASINI ÝSTEMEYENLERÝN TEZVÝRATLARINA KARÞI DAHA DÝKKATLÝ OLALIM"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, daha rekabetçi, müreffeh, üretken ve güçlü bir Türkiye'yi ihracatçýlarýn da katkýsýyla hep birlikte inþa edeceklerini, bunun için de biraz sabýr, kararlýlýk, uyguladýklarý programda dirayet göstermek gerektiðini belirtti.

Erdoðan, ihracatçýlara þöyle seslendi:

"Þunu sizin de bilmenizi isterim. Türkiye ekonomisi bu sürecin sonunda çok farklý bir lige yükselecektir. Geliþmiþ ülkeler dahil, tüm dünyayý olumsuz etkileyen belirsizliklerden kurtulduðumuzda bu yeni dönemin baþ aktörü inþallah Türkiye olacaktýr. Bundan en küçük bir þüphe duymamanýzý sizlerden özellikle bekliyorum. Sizlerden, siz iþ insanlarýmýzdan programa güvenmenizi istiyorum. Kendi çýkarlarý dýþýnda baþka hiçbir þey düþünmeyen felaket tellallarýnýn giriþimlerine karþý hep beraber saðlam bir duruþ sergileyelim. Türkiye'nin tekrar þaha kalkmasýný istemeyenlerin tezviratlarýna karþý daha dikkatli olalým. Bunlara prim vermeyelim, biz iþimize bakalým, ihracat hedeflerimizi gerçekleþtirmeye odaklanalým. Türkiye'nin baþarýlarýna bir türlü sevinemeyen, sýrf haklý çýkmak için bütün bunlarýn uðruna sokaktaki vatandaþý bilerek yanlýþ yönlendiren, insanýmýza sürekli karamsarlýk aþýlayan muhterislere meydaný asla terk etmeyeceðiz. Sizlerle ve Anadolu'nun farklý illerindeki iþ dünyasý temsilcilerimizle daha yoðun bir þekilde bir araya gelerek bu süreci suhuletle yürüteceðiz. Ýnþallah bundan sonra ekonomi ekibimiz baþta ihracatçýlarýmýz olmak üzere iþ dünyamýzý daha sýk, daha düzenli olarak bilgilendirecek, bilgi kirliliðinin önüne geçmek için de farklý adýmlarý devreye alacaðýz."

Türkiye Ýhracatçýlar Meclisi'nin 31. Olaðan Genel Kurulu'nun hayýrlý olmasýný dileyerek, ödül alan tüm firmalarý ve kiþileri tebrik eden Erdoðan, Türkiye'nin büyümesine, kalkýnmasýna, huzur ve refahýna katký yapan ihracatçýlara teþekkür etti.

- ERDOÐAN'IN ÝMZALADIÐI ÜRÜNLER YENÝ ZELANDA'YA GÖNDERÝLDÝ

Programa Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn yaný sýra Ticaret Bakaný Ömer Bolat, Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek, Gençlik ve Spor Bakaný Osman Aþkýn Bak, Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakaný Mahinur Özdemir Göktaþ, Ýstanbul Valisi Davut Gül, TÝM Baþkaný Mustafa Gültepe ile çok sayýda iþ insaný katýldý.

Yüksek teknolojiye sahip ürünler, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn imzasýyla Yeni Zelanda'ya gitmek üzere konteynere yüklendi.

2023'te en çok ihracat gerçekleþtiren ilk 10 mal ihracatý ve ilk 10 hizmet ihracatý þampiyonlarý ile e-ihracat birincisine ödülleri, Cumhurbaþkaný Erdoðan tarafýndan verildi.

Programda, 27 sektör ile e-ihracat ikinci ve üçüncü firmalarýna da ödülleri verildi.

TÝM Baþkaný Gültepe ve Ticaret Bakaný Bolat ise Erdoðan'a hediye takdim etti.