Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn onayýna sunulacak!  1.8 milyon emekliye 2 bin 500 liralýk ek zam
ABONE OL

Kök maaþý düþük olduðu için yüzde 24.73 zamma raðmen 10 bin lira maaþ almaya devam eden emeklilere seyyanen zam geliyor. Yapýlacak 2500 liralýk zamla taban maaþýn 12 bin 500 lira bandýna çýkarýlmasý planlanýyor.

EN DÜÞÜK EMEKLÝ AYLIÐINA ZAM HAZIRLIÐI

Kök maaþýnýn düþüklüðünden dolayý yüzde 24.73 zam almasýna raðmen maaþý 10 bin TL'nin altýnda kalan 1.8 milyon emekli için ilave düzenleme geliyor. AK Parti TBMM grubu, en düþük emekli maaþlarýna seyyanen 2.500 TL zam yapýlmasý üzerinde bir çalýþma yürütüyor. Kulislere yansýyan ilk bilgilere göre yapýlacak bu seyyanen zam sonrasý en düþük emekli maaþýnýn 10 bin liradan 12.000-12.500 lira seviyesine çýkarýlmasý planlanýyor.

ÇALIÞMA BAÞLATILDI

Çalýþmaya son þekli verildikten sonra düzenleme önce Hazine ve Maliye Bakanlýðý'na ardýndan da Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn onayýna sunulacak. Ardýndan Meclis'te yasa süreci baþlayacak. Bilindiði gibi SSK ve Bað-Kur emeklilerinde artýþlar kök maaþlara yapýlýyor. Böylece kök maaþlar taban maaþýn altýnda kalýrsa Hazine desteði ile tamamlanýyor. Þu anda uygulanan taban maaþ ocakta yapýlan artýþla birlikte 10 bin lira olarak uygulanýyor. Teknik olarak 8 bin 20 TL'nin altýnda kök maaþý olan bir vatandaþ yüzde 24.73'lük zam almasýna raðmen yýlbaþýndaki gibi 10 bin TL emekli maaþý almaya devam edecek. Yani hesabýna yatacak tutarda bir deðiþiklik olmayacak.

1.8 MÝLYONU KAPSIYOR

Yapýlacak düzenleme yüzde 24.73 almasýna raðmen hiç zam almamýþ gibi 10 bin lira maaþ almaya devam eden 1 milyon 780 bin emekliyi kapsayacak. Yapýlacak seyyanen zammýn temmuz ayýnda verilebilmesi için yasal düzenlemenin bir an önce yapýlmasý gerekiyor. Kulislerde konuþulanlara göre, TBMM gündeminde ekonomi ile ilgili yasal düzenleme paketi var. Teklifin komisyon çalýþmasý yapýlýp, bu pakete ek bir madde olarak eklenmesi bekleniyor. Taban maaþ artýþý Ocakta yapýlan düzenlemeyle 7.500 TL'den 10 bin liraya çýkartýlmýþtý. Temmuzda yapýlacak yeni taban maaþ artýþý emekliler için çifte zam anlamýna gelecek. En düþük emekli maaþý için en güçlü formül 6 aylýk enflasyon rakamlarý doðrultusunda yapýlacak artýþ olmasý planlanýyor. Yüzde 24,73'lük zam hesabýna göre en düþük emekli maaþý 12 bin 500 TL'ye yükselecek.

ÇELÝK: ÇALIÞMA SÜRÜYOR HENÜZ KARAR VERÝLMEDÝ

AK Parti Genel Baþkan Yardýmcýsý ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MYK toplantýsý sonrasý yaptýðý açýklamada en düþük emekli maaþýyla ilgili çalýþma yapýldýðýný doðruladý. Ömer Çelik, "Karar verilmiþ deðil. Bir karar verilmediði için þu sonuç çýktý diyemeyiz. Orta Vadeli Program'ýn korunmasý esas olmak üzere toplumun her kesiminin yanýnda olacaðýz" ifadelerini kullandý.

  • emekli
  • emekli zammý
  • ek zam