Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz duyurdu! OVP 5 Eylül'de açýklanacak
ABONE OL

Yýlmaz, TRT Haber'de katýldýðý canlý yayýnda gündeme iliþkin sorularý yanýtladý.

"Türkiye ekonomisi, yýlýn ikinci çeyreðinde yüzde 2,5 büyüdü. Bunu nasýl deðerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Yýlmaz, Türkiye'nin Orta Vadeli Program'da öngördükleri gibi dengeli bir þekilde büyüdüðünü ifade etti.

Bu büyümenin yarýdan fazlasýnýn dýþ talep kaynaklý olduðuna dikkati çeken Yýlmaz, bunun sevindirici olduðunun altýný çizdi.

Büyümeyi yorumlarken dünyadaki ve bölgedeki durumun da dikkate alýnmasý gerektiðine iþaret eden Yýlmaz, þunlarý kaydetti:

"Büyüme oranlarýmýz tarihsel ortalamalarýn bir miktar altýnda. Niye böyle? Ýki temel meselemiz var. Enflasyonu düþürmek için sýký bir politika izliyoruz. Bunun þüphesiz etkileri var. Diðer taraftan dünya talebi, büyümesi de iyi deðil maalesef. Özellikle temel pazarýmýz olan Avrupa'ya baktýðýnýzda büyüme oranlarý çok düþük. 2023 yýlýnda sadece 0,5 oranýnda büyüyebilmiþ Avrupa. 2024'te 0,9 büyüme bekleniyor Avrupa'da. Dünya büyümesine baktýðýnýzda yüzde 3'ler civarýnda. Dolayýsýyla dünyanýn tarihsel ortalamalarýn altýnda büyüdüðü bir dönemdeyiz. Buna ilave olarak bölgemizde jeopolitik geliþmeler, gerilimler maalesef son bir yýlda artmýþ durumda."

Bu ortam içinde Türkiye'nin tarihinin en büyük deprem afetini yaþadýðýný anýmsatan Yýlmaz, bu depreme raðmen ekonominin toparlandýðýný söyledi.

GÜNCELLENECEK OVP NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

"Güncellenecek Orta Vadeli Programý ne zaman açýklayacaksýnýz?" sorusu üzerine Yýlmaz, "Güncellenmiþ OVP ile ilgili uzun bir süredir çalýþýyoruz. Bir taraftan teknik çalýþmalar yürütüyor kurumlarýmýz. Strateji ve Bütçe Baþkanlýðýmýz, Cumhurbaþkanlýðýmýza baðlý biliyorsunuz. Yoðun bir þekilde bu konularý çalýþýyor. Hazine ve Maliye Bakanlýðý yine yoðun bir þekilde mesai sarf etti. Diðer ilgili tüm bakanlýklarýmýz çalýþtýlar." yanýtýný verdi.

Güncel OVP'yi hem teknik çalýþmalarýn hem de istiþarelerin sonucuna göre yenileyeceklerini dile getiren Yýlmaz, ana çerçevenin enflasyonu düþürmek, depremin yaralarýný sarmak, büyümeyi, istihdamý korumak, kalýcý sosyal refahý artýrmak, vatandaþlara bütün bu çabalarýn sonuçlarýný yansýtmak olduðunu vurguladý.

Yýlmaz, bu çerçevede üç temel güncellemenin söz konusu olduðunu belirterek, þunlarý dile getirdi:

"Birincisi, makroekonomik deðerler. Büyümeden tutun milli gelire, ihracattan turizme makro rakamlarýmýzý güncellemiþ olacaðýz. Enflasyon rakamlarý yine bunun içinde. Diðer taraftan OVP, bütçenin temelini oluþturur. Meclisimize hükümetimizin göndereceði bütçe teklifinin temel çerçevesini de OVP þekillendirir. Temel büyüklükler burada ifade edilmiþ ve toplumla paylaþýlmýþ olacak. Bütçe büyüklüklerimiz, bütçe açýðýmýzýn ne olacaðý, harcamalarýmýz, gelirlerimiz, bütün bu rakamlar OVP'de yer alacak. Üçüncü boyut ise yapýsal reformlar. Yapýsal reformlar konusunda geçen yýldan bugüne yaptýklarýmýz var, henüz yapýlmayanlar var. Üzerinde çalýþtýðýmýz konular var. Burada geldiðimiz noktayý da yine istiþarelerimizin sonuçlarý var, bunlarý da yansýtacaðýz."

ÝSTÝHDAM MESAJI

Yýlmaz, üç ayaklý stratejiyle hareket ettiklerini belirterek, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Para politikalarý, maliye politikalarý ve yapýsal reformlar. Bunu yine güncel OVP'de göreceksiniz. Önümüzdeki Perþembe günü sabah saatlerinde bir planlama yapmýþ durumdayýz. Tabii Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn bunu imzalamasý ve Resmi Gazete'de yayýmlanmasý gerekiyor. Bu süreci de takip ederek planýmýz, 5 Eylül Perþembe günü güncel OVP'yi toplumumuzla, kamuoyuyla paylaþmak. Ekonomi Koordinasyon Kurulu üyesi arkadaþlarýmýzla birlikte bu programýmýzýn detaylarýný kamuoyuyla paylaþmýþ olacaðýz. Öngörülebilirliði artýrýcý bir þekilde, gerçekçi, tutarlý bir programý toplumumuzla ve ilgili kesimlerle paylaþmýþ olacaðýz."

"Büyümenin kompozisyonunda gelecek dönemde hangi baþlýklar öne çýkacak?" sorusu üzerine Yýlmaz, yatýrýmýn, üretimin, ihracatýn payýný artýrmayý hedeflediklerini bildirdi.

Ýstihdam açýsýndan olumlu bir durumun yaþandýðýný vurgulayan Yýlmaz, "Bölgesel olumsuzluklara, uyguladýðýmýz fiyat istikrarýna dönük sýkýlaþtýrýcý politikalara raðmen istihdamýmýz artmaya devam ediyor. Bu yýl 1 milyonun üzerinde istihdam artýþý bekliyoruz. Bu, çok kýymetli bir rakam." dedi.

Yýlmaz, ilan edilecek OVP'de en önemli unsurlardan birinin istihdamý korumak ve geliþtirmek olduðunu vurguladý.

"RÝSKLERÝMÝZÝ AZALTIYORUZ"

"Büyümedeki dengelenme süreci orta ve uzun vadede Türkiye ekonomisine ne kazandýracak?" sorusu üzerine Yýlmaz, "Çok daha istikrarlý bir ortamda sürdürülebilir büyüme hedefimize hizmet edecek." yanýtýný verdi.

Türkiye'nin son 20 yýlda alt-orta gelir grubundan üst-orta gelir grubuna geçtiðini anlatan Yýlmaz, þöyle konuþtu:

"Milli gelirimizdeki artýþa baktýðýnýzda son çeyrek verileriyle birlikte 1,1 trilyon dolarýn üzerine çýkmýþ olduk. Güncel OVP'de göreceksiniz kur istikrarýnýn da TL'deki deðer kazancýnýn da etkisiyle dolar bazýnda milli gelirimiz ve kiþi baþýna milli gelirimiz oldukça yüksek seviyelerde ortaya çýktý. Bunu da toplumla paylaþacaðýz. Bu süreç çok kýymetli. Þu anda önümüzde kritik bir eþik var. Üst-orta gelir grubundan yüksek gelir grubuna geçiþ. Ýþte biz, bu yaptýðýmýz çalýþmalarla bunun zeminini güçlendirmiþ oluyoruz. Risklerimizi azaltýyoruz, temellerimizi kuvvetlendiriyoruz. Hem halkýmýzýn refahýný artýrma hem de ülkemizin gücünü artýrma anlamýnda Türkiye'yi geleceðe çok daha emin bir þekilde hazýrlýyoruz."

Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz: Üretim ekonomisine geçiþ çabalarýmýza devam edeceðiz

"Küresel ekonomik görünüme baktýðýmýzda Türkiye, büyüme rakamlarý itibarýyla önde. Türkiye, neyi farklý yapýyor da bu küresel konjonktürde olumlu anlamda ayrýþabiliyor diðer ülkelerden?" sorusu üzerine Yýlmaz, "En önemli unsur siyasi istikrar ve güven. Türkiye, dünyanýn bu zorlu döneminde siyasi istikrara ve güven ortamýna sahip olduðu için olumlu ayrýþan bir ülke." dedi.

Ayrýntýlar geliyor...