Yýlmaz, Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen "Denizli Ýþ Dünyasý Buluþmasý"na katýldý.
Burada konuþan Yýlmaz, orta ve uzun vadede büyüme ve enflasyon arasýnda bir çeliþki bulunmadýðýný, Türkiye tarihinde enflasyonun en düþük olduðu dönemlerde büyüme hýzýnýn en yükseðe çýktýðýný söyledi.
Enflasyonu düþürmenin hem büyüme hem sosyal açýdan çok kýymetli olduðunu belirten Yýlmaz, yýlýn ilk altý ayýnda Türkiye ekonomisinin yüzde 3,8 büyüdüðünü bildirdi.
Gelecek yýl yüzde 4 civarlarýnda büyüme beklediklerini belirten Yýlmaz, 2026 ve 2027'de ise yüzde 4,5 ve 5 gibi bir büyümeyle dünya ortalamasýnýn üstünde performans hedeflediklerini, milli gelirin de bu yýl sonunda 1,3 trilyon dolarý geçeceðini tahmin ettikleri söyledi.
Yýl sonu itibarýyla ihracatýn 264 milyar dolara ulaþmasýný öngördüklerini bildiren Yýlmaz, 8 Kasým itibarýyla Kur Korumalý Mevduat'ýn (KKM) 37,9 milyar dolara kadar düþtüðünü, brüt rezervlerin ise 157,3 milyar dolara ulaþtýðýný aktardý.
Enflasyonun 4 ayda 27 puan düþtüðünü belirten Yýlmaz, "Bu eðilimin önümüzdeki dönemde de devam etmesini bekliyoruz. Gelecek yýlýn özellikle ortalarýna, sonbahar dönemlerine geldiðimizde büyük oranda artýk enflasyondan bahsetmeyeceðiz." diye konuþtu.
Yýlmaz, geçen yýl bütçe açýðýnýn milli gelire oranýný yüzde 5,2 seviyesinde tutmayý baþardýklarýný, bu yýl ise yüzde 4,9 civarýnda bir rakam beklediklerini belirterek, deprem harcamalarýnýn bütçe üzerindeki etkisinin geçici olduðunu ifade etti.
Gelecek yýl yüzde 3 civarýnda bir bütçe açýðý öngördüklerini, sonraki yýllarda yüzde 3'ün altýna giden bir bütçe açýðýný tahmin ettiklerini aktaran Yýlmaz, bu konuda Türkiye'nin tarihsel ortalamalarýna geri dönen bir patika izleyeceklerini dile getirdi.
Cevdet Yýlmaz, özellikle saðlýk alanýnda önemli projeler yürüttüklerini, bin yataklý bir þehir hastanesi, 425 yatak kapasiteli iki adet ikinci basamak saðlýk tesisi ve 16 adet birinci basamak saðlýk tesisi, Pamukkale Üniversitesi tarafýndan inþa edilecek Diþ Hekimliði Fakültesi Uygulama Hastanesi gibi projelerin bulunduðunu ve 2003 yýlýnda 1614 olan yatak kapasitesinin 2024'te 3315'e yükseltildiðini kaydetti.
"Ulaþým sektöründe gerek Orta Vadeli Program'da, gerek planýmýzda temel önceliðimiz demir yollarýdýr. Demir yollarýnda da temel önceliðimiz üretim sahalarýyla limanlar arasýndaki iltisak hatlarý dediðimiz hatlardýr." diyen Yýlmaz, çeþitli karayolu projelerine yönelik yatýrýmlarla birlikte demir yollarýnda Afyon-Denizli-Isparta-Burdur hattýnda yerli sinyalizasyon projesi için bu yýl 400 milyon lira ödenek ayýrdýklarýný söyledi.
Yýlmaz, Pamukkale Üniversitesi için yýllýk 218 milyon liralýk yatýrým ödeneði ayrýldýðýný belirterek, kamu-özel iþbirliði modeliyle yürütülen dijital müze projelerinin bulunduðunu ifade etti.
Cevdet Yýlmaz, kamu-özel iþ birliði projelerinin hýzlý bir þekilde gerçekleþtiðini, toplumun hemen faydalanmaya baþladýðýný, ekonomik katma deðere ve sosyal refaha katkýsýný olduðunu kaydetti.