Dýþ Ekonomik Ýliþkiler Kurulu (DEÝK) tarafýndan Levent'teki bir otelde düzenlenen Türkiye-Senegal Ýþ Forumu'nda konuþan Yýlmaz, martta Senagal'de yapýlan seçimlerde elde ettiði baþarýdan dolayý Senegal Cumhurbaþkaný Beþir Cuma Fay'ý ve hükümetini tebrik ederek, 17 Kasým'da gerçekleþecek Senegal Parlamento seçimi için baþarý diledi.
Türkiye'nin Afrika kýtasýnýn her alanda geliþmesine ve ilerlemesine kardeþlik temelinde katkýda bulunmaya devam ettiðini kaydeden Yýlmaz, 60'ýn üzerinde noktaya uçan Türk Hava Yollarý ile TÝKA, Maarif Vakfý ve Yunus Emre Enstitüsü gibi kurumlar eliyle kardeþ kýtayla daima gönül gönüle olduklarýný belirtti.
Yýlmaz, Afrika kýtasýnda 2002'de 12 olan büyükelçilik sayýnýn 44'e yükseldiðini, bunun hükümetlerin Afrika'ya verdiði önemin bir göstergesi olduðunu dile getirerek, Afrika ülkeleriyle ticari ve ekonomik iliþkilerin geliþtirilmesi stratejisiyle daha da artan temaslarýn hem kýta ülkeleriyle olan güçlü siyasi ve dostluk baðlarýnda hem de ekonomi, ticaret ve yatýrým iliþkilerinde kendisini gösterdiðini ifade etti.
Afrika ülkeleriyle ticari iliþkilerin sömürgeci bir tutumdan uzak þekilde, karþýlýklý anlayýþ ve kazan-kazan mantýðýyla geliþtiðini vurgulayan Yýlmaz, Senegal'in Batý Afrika'da sýký iliþkilerin olduðu ve kýtanýn istikrarýna katkýda bulunan ülkelerin baþýnda geldiðini anlattý.
Yýlmaz, Senegal Cumhurbaþkaný Fay'ýn ve heyetinin dün Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ý ziyaretinin ikili iliþkileri, kardeþliði ve baðlarý daha ileriye taþýyacak önemli bir merhale olduðunu aktararak, "Bu dönemde çok daha ileriye bu bayraðýn taþýnacaðýna inanýyoruz. Senegal ile mevcut imkanlardan sonuna kadar yararlanmamýz ve yeni mekanizmalar üretmemiz gerektiðine inanýyorum." diye konuþtu.
- "2053 VÝZYONU ÇERÇEVESÝNDE 5 YILLIK KALKINMA PLANLARIYLA GELECEÐÝMÝZÝ PLANLIYORUZ"
Senegal'in güçlü demokrasisi, jeopolitik konumu, saðlýklý ekonomik büyümesiyle Afrika kýtasýnýn en istikrarlý ve önde gelen ülkelerinden olduðunu söyleyen Yýlmaz, "Gerek Batý Afrika Devletleri Ekonomik Topluluðu (ECOWAS) üyeliði, gerek Afrika Kýtasý Serbest Ticaret Anlaþmasý'na (AfCFTA) taraf olmasý ile büyük fýrsatlar sunmaktadýr. Öte yandan, Senegal'in 2050 vizyonu, düþük karbon emisyonlu, iklim dirençli ve sürdürülebilir bir ekonomik büyüme modeline odaklanmaktadýr. Özellikle bugün iþ dünyamýzýn geleceðe dönük planlamalarýný yaparken Senegal'in 2050 vizyonuna çok dikkatli bakmalarýný, önceliklerini buna göre tayin etmelerini beklediðimizi ifade etmek isterim." þeklinde konuþtu.
Yýlmaz, Türkiye'nin de 2053 vizyonu olduðunu hatýrlatarak, "Biz de 2053 vizyonu çerçevesinde 5 yýllýk kalkýnma planlarýyla geleceðimizi planlýyoruz. Senegal'in iþ dünyasýnýn da Türkiye'nin bu vizyonuna ve planlarýna bakmalarýnda büyük fayda var. Son hazýrladýðýmýz 12. Kalkýnma Planýmýzýn özünde de yeþil ve dijital dönüþüm var. Karbon nötr bir ekonomi oluþturma, dijital dönüþümü saðlama ve çok daha verimli rekabetçi bir yapý oluþturma var." ifadelerini kullandý.
Türkiye'nin güçlü ekonomik ve stratejik konumu ile Senegal'in bu uzun vadeli kalkýnma hedeflerine ulaþmasýnda önemli bir ortak olacaðýný vurgulayan Yýlmaz, "Ülkemizin enerji, altyapý ve tarým alanýndaki deneyimi, Senegal'in enerji dönüþümü, kentsel kalkýnma ve tarýmsal sürdürülebilirlik gibi hedeflerine destek saðlayabilir. Bu ortaklýk, Senegal'e küresel ticarette rekabet gücü kazandýrýrken, Batý Afrika'da da sürdürülebilir kalkýnmanýn bir modeli olarak güçlenmesini saðlayacaktýr." deðerlendirmesinde bulundu.
- "SÝYASÝ ÝSTÝKRAR, EKONOMÝK ÝSTÝKRARIN TEMELÝDÝR"
Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz, Türkiye'nin, Cumhurbaþkaný Erdoðan liderliðinde rekabetçi bir ekonomi inþa ederek, Cumhuriyet'in 100. yýlýna üretim, istihdam, ihracat ve milli gelirde rekorlar kýrarak girdiðini belirterek, þöyle devam etti:
"Hükümetlerimiz döneminde Türkiye yýllýk ortalama yüzde 5,4 büyümeyi saðlamýþtýr. Ayný dönemde dünya ortalamasý 3,6 iken Türkiye 5,4 yýllýk ortalama büyümüþtür. Dünya ortalamasýnýn oldukça üstünde bir büyüme performansý sergilemiþtir. Böylece dünya ekonomisinden aldýðý pay da yükselmiþtir. 2024 sonu itibarýyla milli gelirimizin 1,3 trilyon dolarý aþmasýný bekliyoruz. Kiþi baþýna gelirimizin ise 15 bin dolarý aþmasýný bekliyoruz. Orta Vadeli Program'da 2027 sonu, 2028'e geldiðimiz zaman kiþi baþýna gelirimizin 20 bin dolarýn üstüne çýkacaðýný öngörüyoruz. Bundan 20 sene önce Türkiye çok daha düþük rakamlardaydý ama bugün dünyanýn en büyük ekonomilerinden biri haline gelmiþ durumdayýz."
Çýtayý daha da yukarýlara taþýmakta kararlý olduklarýný ifade eden Yýlmaz, þunlarý kaydetti:
"Bunu siyasi istikrarla, güçlü ve doðru bir liderlikle baþardýk. Etkin, doðru, öngörülebilir politikalarla baþardýk. Siyasi istikrar, ekonomik istikrarýn temelidir. Siyasi istikrarýn oluþtuðu, doðru politikalarýn izlendiði ülkeler, hýzla kalkýnabiliyorlar. Bunun en güzel örneklerinden biri son 20 yýlda Türkiye Cumhuriyeti olmuþtur. Bu yýl sonu itibarýyla ihracatýmýzýn 264 milyar dolara ulaþmasýný bekliyoruz. Turizm gelirlerimizin ise 60 milyar dolara ulaþacaðýný tahmin ediyoruz. Hizmet sektörlerinde de Türkiye oldukça iyi bir konumda. Yabancý yatýrýmlarý ülkemize çekmek için bugüne kadar pek çok reformu hayata geçirdik. Son 20 yýlda en doðru yaptýðýmýz þeylerden biri de bu oldu. Doðrudan uluslararasý yatýrýmlarý ülkemize cezbettik ve Türkiye'nin kalkýnmasýna önemli katkýlar sundular."
- "2023 YILINDA YARIM MÝLYAR DOLARA YAKIN BÝR TÝCARET HACMÝ OLUÞTURMUÞ DURUMDAYIZ"
Yýlmaz, "Senegal 2050: Ulusal Dönüþüm Programý" ile uyumlu þekilde, tarým ve gýda sanayi, petrol ve doðal gaz üretimi, madencilik, imalat sanayi ve yüksek katma deðerli hizmet sektörlerindeki deneyimlerini, teknoloji transferi dahil olmak üzere, Senegal ile paylaþmaya hazýr olduklarýný söyledi.
Türk özel sektörünün diðer ülkelerden farklý olduðuna iþaret eden Yýlmaz, Türk þirketlerinin gittikleri ülkelerde KOBÝ'leri geliþtiren bir anlayýþla hareket ettiklerini, yerel iþ gücünü deðerlendirdiklerini, mesleki ve uygulamalý eðitimle yerel iþ gücünün niteliðini yükselttiklerini kaydetti.
Afrika kýtasýyla kurulan köklü iliþkiler ve iþbirliði hamlelerinin hem Türkiye'nin küresel vizyonunu güçlendirdiðini hem de Afrika'nýn kalkýnma hedeflerine katký saðladýðýný belirten Yýlmaz, "Senegal ile ticari iliþkilerimiz ivme kazanarak geliþmekte ve bu büyümenin bir sonucu olarak, 2023 yýlýnda yarým milyar dolara yakýn bir ticaret hacmi oluþturmuþ durumdayýz." dedi.
Dün Cumhurbaþkaný Erdoðan ile Senegal Cumhurbaþkaný Fay'ýn bir araya geldiðini hatýrlatan Yýlmaz, þunlarý dile getirdi:
"Ýlk etapta 1 milyar dolarlýk bir hedef kondu. Bu hedef önemli bir hedef ama inanýyorum ki gelecekte çok daha büyük hacimlere Türkiye ve Senegal olarak ulaþacaðýz. Yatýrýmlar açýsýndan da önemli bir tutara gelmiþ durumdayýz. Türk yatýrýmcýlarýn Senegal'deki yatýrýmlarý 800 milyon dolara yaklaþmýþ durumda. Çeþitli anlaþmalarýn hayata geçmesiyle baþarýlý uygulamalarýn, örneklerin artmasýyla bu yatýrýmlarýn çok daha yüksek rakamlara ulaþacaðýný düþünüyorum."
Yýlmaz, 1,8 milyar dolara ulaþan 37 projede müteahhitlerin görev aldýðýný dile getirerek, bunlarýn arasýnda "yap-iþlet-devret" modeliyle tamamlanan Dakar Havalimaný, Dakar Arena, Dakar Expo Merkezi, Hal ve Týr Parký, Dakar Abdoulaye Wade Stadý gibi projelerin bulunduðunu söyledi.
Baþta doðal gaz kaynaklý termik santraller ile yenilenebilir enerji santralleri olmak üzere enerji sektöründe Türk þirketlerinin daha fazla rol almaya baþlamasýndan mutluluk duyduklarýný ifade eden Yýlmaz, yeni projeleri de desteklediklerini kaydetti.
Yýlmaz, Türkiye ve Senegal arasýndaki ticaret hacmini büyütmek ve karþýlýklý yatýrýmlarý artýrmak bakýmýndan "Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaþmasý"nýn bir an önce onaylanmasý ve yürürlüðe girmesinin önemli olduðunu, Senegal hükümeti bu süreçleri hýzlandýrdýðýnda yatýrýmlarýn da daha fazla artacaðýný belirtti.
Ýki ülke arasýndaki karma ekonomi komisyonunun bir an önce toplanmasýnýn sadece devletler arasý deðil, iþ dünyalarý arasýnda da baðlarý geliþtirmekte büyük fayda sunacaðýný vurgulayan Yýlmaz, iki ülke arasýnda imzalanan anlaþmalarýn iliþkilere ivme kazandýracaðýný kaydetti.
Yýlmaz, amaçlarýnýn her iki ülkenin daha hýzlý büyümesi, refahý artýrmasý ve birlikte hedeflerine yürümeleri olduðunu dile getirerek, Türk iþ insanlarýný Senegal'deki yatýrým fýrsatlarýný deðerlendirmeye ve Senegalli firmalarla yeni ortaklýklar kurmaya davet ederken Cumhurbaþkaný Fay'dan da Senegal'in sunduðu fýrsatlardan faydalanmak isteyen Türk yatýrýmcýlara destek beklediklerini sözlerine ekledi.