Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz: Türkiye dünyaya kýyasla çok iyi bir performans gösteriyor
ABONE OL

Yýlmaz, Antalya'nýn Kemer ilçesindeki bir otelde düzenlenen "Ýþ Dünyasý ve Kanaat Önderleri Buluþmasý" programýna katýldý.

Burada konuþan Yýlmaz, Türkiye'ye geçen yýl 57 milyondan fazla yabancý turist geldiðini ve bunun 16 milyondan fazlasýnýn Antalya'da misafir edildiðini belirterek, böylece Antalya'daki en yüksek rakama ulaþýldýðýný söyledi.

Turizmin çok kýymetli bir sektör, Antalya'nýn da turizmin baþkenti olduðunu ifade eden Yýlmaz, Antalya'nýn özellikle örtü altý denilen tarýmda, seracýlýkta öncü illerden biri olduðunu ve çok önemli bir katma deðer ürettiðini kaydetti.

Yýlmaz, yeni organize sanayi bölgeleri, küçük sanayi siteleriyle Antalya'nýn sanayide de adýndan söz ettirir hale geldiðini dile getirerek, ayrýca araþtýrma, geliþtirme, teknolojik bazý yatýrýmlar noktasýnda Antalya'nýn iyi bir yolda olduðunu ifade etti.

"Merkezi idare olarak Antalya'ya bugüne kadar her türlü desteði vermeye çalýþtýk, yatýrýmlarda hiçbir þekilde Antalya'yý ihmal etmedik. Tam aksine bütün gücümüzle destek olduk. Cumhurbaþkaný'mýzýn Antalya'ya olan ilgisini, sevgisini herhalde buradaki herkes görüyordur, takdir ediyordur" diyen Yýlmaz, Antalya'da ulaþtýrma sektöründen hastanelere, üniversitelere, barajlardan göletlere yatýrýmlar yaptýklarýný, Expo gibi uluslararasý fuarlarýn da bu vesileyle gerçekleþen yatýrýmlar olduðunu söyledi.

- PROJELERÝ ANLATTI

Yýlmaz, gelecek dönemde de Antalya'ya iliþkin çok önemli projelerinin bulunduðunu anlatarak, þöyle devam etti:

"Kara yollarýnda Alanya-Gazipaþa 5. Bölge Hududu projesine bu sene 800 milyon lira ödenek ayýrdýk. Devam eden bir projemiz, yaklaþýk tutarý 6,6 milyar, 74 kilometre uzunluðunda. Diðer taraftan yine Korkuteli-Çavdýr Ayrýmý-Fethiye-Kalkan Ayrýmý projesine 700 milyon lira ayýrdýk. Antalya-Burdur Ayrýmý-Kýzýlkaya-Korkuteli-Elmalý-Finike projesi için 540 milyon lira ödenek ayýrdýk. Kalkan-Fethiye 2. Bölge Hududu projesine 390 milyon lira ayýrdýk. Alanya Ayrýmý-Hadim projesi için 320 milyon lira ayýrdýk. Manavgat-Alanya Ayrýmý-Akseki 3. Bölge Hududu için 300 milyon, Taþkent-Alanya Ayrýmý-Sarýveliler projesine 173 milyon lira ayýrdýk. Bunlar sadece 2024 yýlý için ayýrdýðýmýz ödenekler ve yürüttüðümüz çok önemli kara yolu projeleri."

Kara yolunda en önemli projelerinin Alanya-Antalya otoyolu olduðunu bildiren Yýlmaz, bu projeyi kamu özel iþbirliði olan yap-iþlet-devret modeliyle gerçekleþtireceklerini, ihalesinin yapýldýðýný aktararak, otoyolun toplam uzunluðunun 119 kilometre, 84 kilometresinin 3 gidiþ 3 geliþ þeklinde olacaðýný söyledi.

Yýlmaz, Antalya Havalimaný dýþ hatlar terminaline yeni ilaveler yaptýklarýný, bu projenin 750 milyon avro deðerinde olduðunu anlatarak, bunun bitirilmesiyle 35 milyon yolcu-yýl kapasitesine sahip olan havalimanýnýn 80 milyon yolcuyu aðýrlayacak hale geleceðini, bunun da turizm açýsýndan önemli olduðu ifade etti.

Antalya'nýn ayný zamanda Türkiye'nin çok önemli bir tarýmsal üretim merkezi olduðunu hatýrlatan Yýlmaz, þunlarý kaydetti:

"Geçen yýl sadece Antalya ilinde toplam 402 milyon lira destekleme ödemesi yapmýþýz çiftçilerimize. Bunun dýþýnda da yaptýðýmýz birçok projeler var. Antalya içme suyu ikinci merhale projesi 3,7 milyarla yatýrým programýmýzda yer alýyor. Toplam proje bedeli 7,9 milyar olan yaklaþýk 8 milyar bedele sahip 9 adet müstakil sulama projesini gerçekleþtiriyoruz. Bunlar da programýmýzda yer alan yatýrýmlar. Ayrýca yaklaþýk 2,2 milyar bedelinde 7 adet gölet çalýþmasý yapýyoruz. Bunlar da Antalya'nýn bereketine bereket katacak inþallah. Ayrýca bahsettim sanayide de iyi gidiyor Antalya. Manavgat OSB'nin altyapý çalýþmalarýný sürdürüyoruz, devam ettiriyoruz. Baþka birtakým organize sanayi bölgelerine sanayi bakanlýðýmýz birtakým izinler veriyor, projeler yapýyor ve çalýþmalar yürütüyor."

Akdeniz Üniversitesinin bir marka üniversite olduðunu ifade eden Yýlmaz, üniversitenin özellikle saðlýk alanýnda, dünyada ses getiren birtakým projelere imza attýðýný, kurduklarý Akdeniz Üniversitesi Ýleri Saðlýk Araþtýrmalarý Merkezi ile de saðlýk altyapýsýnýn güçlenmiþ olacaðýný söyledi.

Yýlmaz, Saðlýk Bakanlýðý tarafýndan Antalya'da yürütülen toplam yatak kapasitesi 1130 olan 8 adet ikinci basamak yatýrýmýn olduðunu, yatýrým programý kapsamýnda 2 aðýz diþ saðlýðý tesisi, 2 AMATEM, 34 birinci basamak saðlýk projesinin yer aldýðýný belirtti.

Antalya Þehir Hastanesi'nin ilin uzun zamandýr özlemini çektiði bir proje olduðunu, projenin devreye girmesiyle Antalya'nýn saðlýkta çok farklý bir yere geleceðini ve bu projelerle saðlýk turizmine de ayný zamanda bir altyapý oluþturulduðunu vurgulayan Yýlmaz, bu projenin bedelinin ise 9,7 milyar Türk lirasý olduðunu ifade etti.

Özellikle antik kentlerin ihyasýna dönük çalýþmalara hýz verdiklerini, Side Antik Kenti Bakým Onarým ve Çevre Düzenlemesi Projesi'nin 340 milyon lirayla yatýrým programýnda yer aldýðýný dile getiren Yýlmaz, Perge Antik Kenti ve Alanya Atatürk Evi Restorasyonu çalýþmasýna ciddi bir kaynak tahsis ettiklerini kaydetti.

Akseki Kentsel Tasarým ve Tarihi Kent Dokusunun Saðlýklaþtýrýlmasý Projesi ve Antalya Ýbradý Ýlçe Halk Kütüphanesi yapým iþinin kültür turizmi programlarýnda bulunduðunu aktaran Yýlmaz, konuþmasýný þöyle sürdürdü:

"Halk plajlarýna da önem veriyoruz. Buradaki otel sahipleri takdir ederler ki halkýmýzýn da plajlardan faydalanmasý lazým. Bu projemize de halkýn çok büyük ilgisi oldu doðrusu, çok büyük memnuniyeti oldu. Dolayýsýyla bu projeyi de sürdürüyoruz. Þu anda 45 milyon bedelle Manavgat Ilýca Mahallesi Halk Plajý, 25 milyon proje bedeliyle Kemer Tekirova Mahallesi Halk Plajý, 50 milyon proje bedeliyle Manavgat Sorgun Mahallesi Halk Plajý, 15 milyon bedelli Belek Halk Plajý Çevre Düzenleme ve diðer projelerimiz devam ediyor. Halk plajlarý kapsamýnda yöresel ürün satýþý, çocuk parklarý, bisiklet ve yürüyüþ yollarý da yer alýyor. Dolayýsýyla halkýmýz için gerçekten Antalya'da yaþayan insanlar için turistlerin faydalandýðý imkanlardan, halkýmýzýn da daha fazla faydalanmasý adýna çok önemli bir proje olduðunu ifade etmek isterim. Engelsiz Yaþam Bakým ve Rehabilitasyon Merkezi'ni de programýmýza almýþ durumdayýz."

Kentte bugün Þehir Hastanesi'nin açýlýþýný gerçekleþtirdiklerini hatýrlatan Yýlmaz, bu yatýrýmýn kent için son derece önemli olduðunu vurguladý.

Bu projelerin saðlýk turizminde de altyapýyý oluþturduðuna iþaret eden Yýlmaz, "Bu projeler bir taraftan vatandaþlarýmýzýn daha iyi saðlýk hizmeti almasýný saðlayacak diðer taraftan da saðlýk turizmi anlamýnda Antalya'nýn daha güçlü bir konuma gelmesine destek olacak." diye konuþtu.

Kentte saðlýktan ekonomiye, kültürden ulaþýma birçok yatýrýma imza attýklarýný belirten Yýlmaz, kentin geliþmesine katký saðlamak için her türlü desteði verdiklerini bildirdi.

Dünyanýn ekonomik açýdan zorlu bir dönemden geçtiðini aktaran Yýlmaz, salgýn, savaþ, çatýþma ve çeþitli jeopolitik gerilim ortamlarýnýn dünya ekonomisini olumsuz yönde etkilediðini kaydetti.

Türkiye'nin salgýn, çevre komþulardaki savaþ ortamý gibi olaylarýn dýþýnda geçen yýl çok ciddi bir deprem yaþadýðýna iþaret eden Yýlmaz, þunlarý söyledi:

"Tüm bu þartlara raðmen Türkiye ekonomisi iyi bir durumda. Depremin aðýr yüküne, dünyadaki tüm olumsuz þartlara raðmen Türkiye ekonomisi çok þükür iyi gidiyor. Dünyaya kýyasla çok iyi bir performans gösteriyor. Kiþi baþýna gelirimiz 13 bin dolarý aþarak, 13 bin 110 dolar olarak hesaplandý. Bu tarihimizin en yüksek rakamlarý, dolar bazýnda konuþacak olursak Türkiye bu rakamlarla dünyanýn 17. büyük ekonomisi konumunda."

Cevdet Yýlmaz, deprem bölgesinde yaralarý sarmak için hummalý çalýþma yürütüldüðünü, kalýcý konutlarýn inþasýnýn devam ettiðini, altyapýlarý, çevre düzenlemeleri, hastane, okul yatýrýmlarýyla bölgeyi daha iyi noktaya taþýyacaklarýný belirtti.

Türkiye'nin satýn alma gücünde dünyada 11'inci sýrada olduðunu dile getiren Yýlmaz, enflasyon konusunda da yeni politikalar izlediklerini anlattý.

- "ENFLASYONU AÞAMA AÞAMA AÞAÐIYA ÇEKÝYORUZ"

Ekonominin temelini siyasi istikrarýn oluþturduðunu anlatan Yýlmaz, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde kararlý ekonomik politika uyguladýklarýný bildirdi. Genel seçim sonrasý Orta Vadeli Program ve 5 yýllýk Kalkýnma Planý'yla yol haritasýný þekillendirdiklerini aktaran Yýlmaz, "Öngörülebilirliði artýrdýk. Bu özel sektör için çok önemlidir. Özel sektör önünü görmek ister, aksi takdirde büyük yatýrýmlara, iþlere girmez. Þu anda etkili bir þekilde programýmýzý uyguluyoruz." ifadesini kullandý.

Haziran ve temmuzdan itibaren yýllýk bazda enflasyonda belirgin bir düþüþ beklediklerini söyleyen Yýlmaz, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Niye bir anda düþürmüyorsunuz bu enflasyonu, diye sorabilirsiniz. Birçok denge var. Tek baþýna enflasyona odaklansanýz daha kýsa bir sürede de çözebilirsiniz. Ama büyümeye, istihdama zarar verirsiniz. Sosyal dengeleri bozarsýnýz. Dolayýsýyla bunun büyük bir maliyeti olur. Bu bakýmdan bütün bu dengeleri dikkate alarak, aþama aþama enflasyonu aþaðýya çekiyoruz. Gelecek sene inþallah yüzde 15'leri göreceðiz. Planýmýz bu þekilde. 2026'da ise tek haneli rakamlara yeniden bu ülkeyi kavuþturacaðýz inþallah."

Turizm, hizmet gelirleri ve ihracatla cari açýðýn geçen yýl 60 milyar dolar civarýndan 45 milyar dolara kadar düþtüðünü aktaran Yýlmaz, ihracatýn Avrupa'daki durgunluða raðmen 256 milyar dolara ulaþtýðýný kaydetti.

Bankacýlýk sisteminin güçlendiðini, Merkez Bankasý rezervlerinin toparlanma sürecine girdiðini, bütçe açýðýnýn gerilediðini belirten Yýlmaz, ülke risk priminin de düþtüðünü bildirdi.

Geliþmiþ ülkelerde bu yýlýn ikinci yarýsýndan itibaren daha geniþleyici politikalar beklediklerini ifade eden Yýlmaz, þu deðerlendirmede bulundu:

"Faiz oranlarýný muhtemelen yavaþ yavaþ düþürmeye baþlayacaklar. Bu da geliþmekte olan ülkelere yeni bir sermaye akýmý doðuracak. Bu yeni akýmdan da siyasi güven ve istikrar ortamýnda izlediðimiz etkili politikalarla daha çok istifade edeceðiz. Biz uzun vadeli kalýcý sermaye gelsin diyoruz. Bu çerçevede de yurt dýþýnda da gidip tanýtýyoruz. Yeni politikalarýmýzý anlatýyoruz. Yabancýlar da artýk Türkiye'deki ortama bakarak yeni yatýrýmlar yapmak istiyorlar. Önümüzdeki dönem bunlarý da daha çok göreceðiz inþallah. Bunlarý yaparken bir tarafta ihracatý ve yatýrýmý destekliyoruz. Cumhurbaþkaný'mýzýn bir dörtlemesi var. Yatýrým, istihdam, üretim ve ihracat. Bu dört unsur. Sýralamasý da rastgele deðil. Yatýrýmla baþlýyor, ihracatla sona eriyor."

- YATIRIMCIYA, ÝHRACATÇIYA DESTEK ÇALIÞMALARI

Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz, son dönemde Merkez Bankasýnda bankalara verilecek toplumsal yatýrým notu üzerinde çalýþtýklarýný söyledi.

Yatýrýmcýnýn, ihracatçýnýn desteklendiði bir kredi sistemi üzerinde çalýþtýklarýný anlatan Yýlmaz, "Merkez Bankasý, bankalara, 'Yatýrýma, ihracata, sosyal açýdan faydalý iþlere kredi verirseniz, ben size yüksek not vereceðim. Buna göre birtakým teþvikler saðlayacaðým.' diyecek. Bankalar da sistematik bir þekilde ihracatý destekleme noktasýnda teþvik edilmiþ olacak." diye konuþtu.

Türkiye'nin yatýrýmla ihracatla üretimle büyümesini sürdürmesini istediklerini belirten Yýlmaz, bu yönde politikalar izlediklerini vurguladý.

Türkiye'nin güçlü bir lidere sahip olduðunun altýný çizen Yýlmaz, ülkenin istikrarlý bir þekilde geleceðe yönelik emin adýmlar attýðýný bildirdi.

Yerel seçimlere deðinen Cevdet Yýlmaz, Antalya'nýn son 5 yýlda hizmetten mahrum kaldýðýný söyledi. Antalya Büyükþehir Belediyesi için Hakan Tütüncü'nün aday gösterildiðini anlatan Yýlmaz, Tütüncü'nün Antalya için ayaðý yere basan, her kitleye hitap eden önemli projeleri olduðunu vurguladý.

Yýlmaz, Tütüncü ve tüm ilçelerdeki Cumhur Ýttifaký adaylarý için destek istedi.

  • Antalya yatýrým
  • Merkezi idare destek
  • Cumhurbaþkaný ilgi