Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz: Tüketim ekonomisinden üretim ekonomisine geçiþ çabalarýmýza devam edeceðiz
ABONE OL

Yýlmaz, yazýlý açýklamasýnda, yýlýn ikinci çeyreðine iliþkin büyüme verilerini deðerlendirdi.

Türkiye ekonomisinin, yýlýn ikinci çeyreðinde, bir önceki çeyreðe göre yüzde 0,1 mevsimsel artýþ kaydederek yüzde 2,5 büyüme gösterdiðini belirten Yýlmaz, bu yýlýn ilk çeyrek büyümesinin yüzde 5,3'e revize edildiðini ve bu senenin ilk yarýsýnda büyümenin yüzde 3,8 olarak gerçekleþtiðini bildirdi.

Türkiye ekonomisi üst üste 16 çeyrektir büyüyor

Yýlmaz, 2023 yýlý kapsamýnda GSYH verilerinin de yukarý yönlü güncellendiðini ve yüzde 5,1 reel büyümeyle milli gelirin 1,1 trilyon dolarý aþtýðýný aktararak, kiþi baþýna düþen milli gelirin bir önceki yýla göre 2584 dolar artarak 13 bin 243 dolara ulaþtýðýný ve Orta Vadeli Program (OVP) hedeflerinin üzerinde gerçekleþtiðini ifade etti.

CARÝ AÇIK MESAJI

Bu yýlýn ikinci çeyrek büyümesinde, sýký para ve maliye politikalarýnýn gecikmeli etkilerine ek olarak sanayi üretiminde ve ihracat performansýndaki zayýflamaya neden olan takvim ve köprü günü etkilerinin devreye girdiðini belirten Yýlmaz, þunlarý kaydetti:

"Enflasyonla mücadele adýmlarý kapsamýnda Orta Vadeli Programýmýzda öngörülen çerçevede makroekonomik dengelenme sürmektedir. Bu çerçevede net ihracatýn büyümeye katkýsý ithalatta görülen yavaþlamaya baðlý olarak 1,3 puan olmuþtur. Nitekim son dönemde alýnan politikalarla cari açýðýmýz OVP öngörümüzden çok daha hýzlý düþmektedir. Bugün açýklanan aðustos ayý geçici dýþ ticaret verilerine göre, ihracatýmýz 2024 Aðustos'ta, geçen yýlýn ayný ayýna göre yüzde 2,4 artarak 22,1 milyar dolar olarak gerçekleþirken, ithalatýmýz da yýllýk bazda yüzde 10,8 azalýþla 27 milyar dolar oldu. Ýhracatýmýzýn yýllýklandýrýlmýþ deðeri aðustos ayýnda 262 milyar dolara yükselirken, 2023 yýlý mayýs ayýnda yýllýklandýrýlmýþ dýþ ticaret açýðý 122,2 milyar dolarla zirveyi gördükten sonra kademeli bir þekilde azalarak, 2024 Aðustos itibarýyla 78,6 milyar dolar seviyesine geriledi. Dýþ ticaret açýðýndaki düþüþle birlikte cari açýktaki daralmanýn da önümüzdeki aylarda devam etmesi beklenmektedir."

Yýlmaz, harcamalar yönüyle deðerlendirildiðinde, bu yýlýn ikinci çeyreðinde özel kesim ve kamu kesimi tüketim harcamalarýnýn sýrasýyla yüzde 1,6 ve yüzde 0,7 arttýðýný, toplam tüketim harcamalarýnýn bir önceki senenin ayný dönemine göre yüzde 1,5 artýþ kaydettiðini aktararak, tüketim harcamalarýndaki artýþýn yýlýn ilk çeyreðine kýyasla yavaþlama eðilimi gösterdiðini, sýkýlaþma tedbirlerine ek olarak devreye alýnan makroihtiyati tedbirlerin etkisiyle talepte yaþanan dengelenme eðiliminin teyit edildiðini belirtti.

"DEPREMÝN OLUMSUZ ETKÝLERÝNÝN BERTARAF EDÝLMESÝ MEMNUNÝYET VERÝCÝ"

Söz konusu dönemde toplam sabit sermaye yatýrýmlarýnýn yüzde 0,5 arttýðýný, yurt içi talebin büyümeye katkýsýnýn yüzde 1,2'ye gerilediðini bildiren Yýlmaz, üretim sektörlerinde de iktisadi faaliyetteki dengelenmenin etkilerinin belirginleþtiðini kaydetti.

Dýþ ticaret açýðýnda 40 milyar dolarlýk iyileþme

Yýlmaz, üretim yönüyle deðerlendirildiðinde, bu yýlýn ikinci çeyreðinde inþaat dahil hizmetler sektörünün yüzde 2,5, tarým sektörünün yüzde 3,7 büyüme kaydettiðini, sanayi sektöründe ise takvim ve köprü günlerinin de etkisiyle yüzde 1,8 daralma yaþandýðýný belirterek, þöyle devam etti:

"Siyasi istikrar ve öngörülebilirlik çerçevesinde büyüme performansýmýzýn 16 çeyrektir aralýksýz devam ederek, depremin olumsuz etkilerini kýsa sürede bertaraf etmesi memnuniyet vericidir. Önümüzdeki dönem için makroekonomik istikrarý güçlendirmeye yönelik adýmlarýmýza kararlýlýkla devam ediyoruz. Bu kapsamda üçüncü çeyreðe yönelik öncü göstergeler, talepteki dengelenmenin devamýyla beraber talebin enflasyon üzerindeki daraltýcý etkisinin süreceðine iþaret etmektedir. Sürdürülebilir büyümenin tesisi açýsýndan fiyat istikrarýnýn tesisiyle üretim, tüketim ve yatýrým kararlarýnýn saðlýklý bir þekilde alýnmasý desteklenecek, ekonomide kaynak daðýlýmý etkinleþtirilecektir.

"ÜRETÝM EKONOMÝSÝNE GEÇÝÞ ÇABALARIMIZA DEVAM EDECEÐÝZ"

Programýmýz doðrultusunda büyümenin kompozisyonunu da öngördüðümüz þekilde özel tüketim harcamalarýnýn görece az arttýðý, yatýrýmlarda ise yüksek artýþlarýn kaydedildiði bir yapýda gerçekleþmesini saðlayacaðýz. Tüketim ekonomisinden üretim ekonomisine geçiþ çabalarýmýza devam edeceðiz. Kalýcý fiyat istikrarýný saðlayarak sürdürülebilir büyümeyi güçlendirerek vatandaþlarýmýzýn refahýný artýracak politikalarý kararlýlýkla uygulayacaðýz."

Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz, bu kapsamda hedeflerine ulaþacaklarý yol haritasýný içeren güncellenmiþ 2025-2027 dönemi OVP'yi yakýn zamanda kamuoyuyla paylaþacaklarýný bildirdi.

  • cevdet yýlmaz
  • ekonomi
  • büyüme verileri