Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz: Ülkemizde halihazýrda yaklaþýk 750 yapay zeka odaklý giriþim startup var
ABONE OL

Yýlmaz, Yapay Zeka Politikalarý Derneðinin düzenlediði AI Tomorrrow Summit etkinliðine katýldý.

Burada konuþan Yýlmaz, her yeni gün yapay zeka uygulamalarý açýsýndan çýðýr açan geliþmelere tanýklýk edildiðini, üstelik bu geliþmelerin tarihteki hiçbir deðiþimle karþýlaþtýrýlamayacak kadar hýzlý bir þekilde gerçekleþtiðini söyledi.

Yapay zekanýn dönüþtürücü etkisinin, halihazýrda eðitimden tarýma, saðlýk sektöründen enerjiye ve ekonomiye kadar hayatýn pek çok alanýnda hissedilir durumda olduðuna iþaret eden Yýlmaz, yapýlan bir çalýþmaya göre 2030 yýlýna kadar yapay zekanýn küresel ekonomiye katkýsýnýn yaklaþýk 15,7 trilyon dolara ulaþacaðýnýn tahmin edildiðini, bu artýþýn 6,6 trilyon dolarýnýn üretkenlikten, 9,1 trilyon dolarýnýn ise tüketim etkisinden kaynaklanacaðýnýn düþünüldüðünü dile getirdi.

Cevdet Yýlmaz, diðer bir araþtýrmada ise küresel gayrisafi milli hasýlanýn 2030'da yapay zekaya dayalý teknolojiler sayesinde yüzde 14 artýþ göstermesinin ve buna göre yapay zeka teknolojilerinin küresel ekonomiye Çin ve Hindistan'ýn bugünkü ekonomik büyüklüðünden daha fazla katký saðlamasýnýn beklendiðini belirterek, IMF tarafýndan yapýlan bir araþtýrmaya göre dünya genelindeki iþlerin yaklaþýk yüzde 40'ýnýn yapay zekadan etkileneceðini kaydetti.

Yapay zekanýn potansiyelinden en iyi þekilde yararlanmak ve bu alandaki riskleri minimize etmek için devletlerin saðlam yapay zeka politikalarýna sahip olmasý gerektiðini vurgulayan Yýlmaz, "Yapay zeka teknolojisinin veriye dayalý doðasý, bir taraftan nitelikli veri üretimini ve bu verinin ilgili ekosisteminde etkin paylaþýmýný gerektirirken diðer taraftan söz konusu verilerin iþlenmesinde mahremiyetin korunmasý, siber güvenliðin temini ve etik ilkelerin gözetilmesi gibi zorluklarý da beraberinde getiriyor. Dolayýsýyla yapay zeka alanýnda, bir taraftan fýrsatlardan yararlanýrken bu fýrsatlarý deðerlendirirken diðer taraftan da birçok açýdan oluþturduðu tehditleri, riskleri de iyi yönetmemiz ve bunlarý da hep birlikte yönetmemiz gerekiyor." diye konuþtu.

- "EYLEMLERÝMÝZÝN YÜZDE 50'SÝNÝ GERÇEKLEÞTÝRMÝÞ DURUMDAYIZ"

Yýlmaz, Ulusal Yapay Zeka Stratejisi Yönlendirme Kurulu Toplantýlarý ile kamuda yapay zeka ile eþ güdümü saðlama gayretlerini sürdürdüklerini anlatarak, þu bilgileri paylaþtý:

"2021 yýlýnda yayýmladýðýmýz ve 5 yýllýk bir süreyi kapsayan Ulusal Yapay Zeka Stratejimiz ile bu alandaki uzun vadeli perspektifimizi ortaya koymuþ durumdayýz. Strateji kapsamýnda hazýrladýðýmýz eylem planýnýn ilk 2,5 yýlýnda önemli ilerlemeler kaydettik ve aþaðý yukarý eylemlerimizin yüzde 50'sini gerçekleþtirmiþ durumdayýz. Stratejimizin odaðýnda, yapay zeka teknolojilerine iliþkin insan kaynaðýmýzý geliþtirmek, teknik altyapýmýzý kuvvetlendirmek ve kaliteli veriye eriþimi kolaylaþtýrmak var. Mevcut eylem planýmýzda, 32 eylem yapay zeka alanýnda uzman yetiþtirme ve istihdama yönelik ve bunlarýn 9'u doðrudan iþ gücünün yapýsal dönüþümüne odaklanmakta. Sektörün hýzla dönüþen ihtiyaçlarýnýn üniversite müfredatýyla uyumunu saðlamak diðer bir önceliðimiz. Eðitim sistemimizdeki içerikle, iþ gücü piyasamýzýn ihtiyaçlarýný örtüþtürmezsek saðlýklý, etkili sonuçlar alamayýz. Dolayýsýyla her alanda olduðu gibi yapay zeka alanýnda da geliþen iþ gücü piyasasýndaki ihtiyaçlarla eðitim sistemi arasýndaki bu köprüyü, bu baðý çok güçlü kurmak zorundayýz."

Türkiye'de halihazýrda 40'tan fazla yapay zeka odaklý yüksek lisans ve doktora programý ile 30'un üzerinde üniversitede ileri analitik, yapay zeka ve robotik araþtýrma merkezleri bulunduðunu, ileride bu alanda uzmanlaþmýþ bir üniversitenin olabileceðini dile getiren Yýlmaz, gelecek dönemde yapay zeka alanýnda 71 adet yeni ön lisans ve lisans programýnýn açýlmasýnýn planlandýðýný, ayrýca alana özgü meslek standartlarýyla beceri haritalarýnýn da çýkarýldýðýný bildirdi.

Cevdet Yýlmaz, genç neslin çýðýr açan teknolojilere uyumunun çok önemli olduðunu, bu baðlamda Milli Eðitim Bakanlýðýnýn her kademede eðitim müfredatýný, yapay zeka konularýný da kapsayacak þekilde güncellediðini ve 81 ilde atölyeler açmaya devam ettiðini aktardý.

Yýlmaz, Cumhurbaþkanlýðý Dijital Dönüþüm Ofisinin baþlattýðý Dijital Genç Yapay Zeka Ekosistemi projesiyle, üniversitelerdeki yapay zeka ile ilgili öðrenci kulüplerinin tek bir çatý altýnda toplanmasýný ve gençlerin uygulamaya dayalý eðitimler, yarýþmalar ve eðitim sonrasý kariyer destekleriyle çalýþmalarýný daha ileriye taþýmayý hedeflediklerini belirtti.

Yapay zeka ekosisteminin geliþimini çok önemsediklerini, TÜBÝTAK'ýn hayata geçirdiði yapay zeka ekosistem çaðrýlarýyla özel sektör ve akademiyi, yapay zeka odaklý çalýþmalarda bir araya getirip ortak çalýþmalarý desteklediklerini bildiren Yýlmaz, "Ülkemizde halihazýrda yaklaþýk 750 yapay zeka odaklý giriþim startup var ve kamu destekleri sayesinde bu sayýnýn önümüzdeki dönemde hýzla artmasýný bekliyoruz." ifadesini kullandý.

- "BUNU DA YENÝ TEKNOLOJÝLERLE ÇOK DAHA ETKÝN ÞEKÝLDE YAPACAÐIMIZA ÝNANIYORUM"

Türkiye'de halihazýrda orman yangýnlarýyla mücadele, ekin alanlarýnýn analizi, gümrük risk analizleri, KOBÝ danýþmanlýðý, savunma sanayisi, saðlýk destek hizmetleri gibi alanlarda, ileri analitik ve yapay zeka uygulamalarýnýn kamuda aktif olarak kullanýldýðýný aktaran Yýlmaz, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Esas olan da burada üretkenlik, verimlilik. Geçen gün biliyorsunuz bir tasarruf ve verimlilik paketi ilan ettik. Özellikle bu dönem sadece tasarruf paketi demedik. Tasarruf ve verimlilik paketi dedik. Ýþin özü verimlilik. Birim kaynakla daha fazla sonuç üretmek. Ülkemiz, insanýmýz, insanlýk için refah üretmek. Bunu da yeni teknolojilerle çok daha etkin þekilde yapacaðýmýza inanýyorum. Bunu yaparken yalnýz sosyal adaleti, sosyal dengeleri gözetmemiz ve bu teknolojilerin yeni eþitsizlikler üretmemesi de çok kýymetli. Dolayýsýyla ülkemizin dört bir yanýnda ve bütün toplumsal kesimleri içine alan bir süreç tasarlamamýz çok kýymetli diye düþünüyorum. Diðer yandan çevresel boyut da çok çok önemli. Ýklim deðiþikliði, su gibi temel kaynaklarýn kullanýmýnda enerji ile enerji üretimi, sýfýr karbon hedefine ulaþma gibi vizyonlarýmýzda yapay zekanýn çok kritik yollar oynayabileceðine yürekten inanýyorum. Kamu Yapay Zeka Ekosistemi Çaðrýsý ile kamu kurumlarýmýzýn bu tür alanlarda çabalarý desteklemeye devam edeceðini ifade etmek istiyorum. Öte yandan Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý ile Dijital Dönüþüm Ofisinin yoðun çalýþmalarý neticesinde 2021 yýlýnda Dijital Avrupa Programý'na katýlým için baþlayan müzakereler tamamlandý ve geçtiðimiz yýl ülkemiz programa dahil olmuþ oldu."

Yýlmaz, yapay zeka çalýþmalarý için ihtiyaç duyulan teknik altyapýlarý geliþtirmenin diðer bir öncelikleri olduðunu, bu kapsamda Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý koordinasyonunda yürütülen çeþitli çalýþmalarýn bulunduðunu, ayrýca TÜBÝTAK, ULAKBÝM koordinasyonunda baþta Avrupa Birliði olmak üzere teknik altyapýlarda iþbirliðine de gittiklerini kaydetti.

Yapay zeka konusunda uluslararasý arenada hem mevzuat geliþtirmeye hem de teknik standart hazýrlamaya yönelik yoðun çalýþmalar yürütüldüðünü, bu anlamda uluslararasý gündemi yakýndan takip ettiklerini ve benzer nitelikte düzenlemelerin, kurumsal yapýlanmalarýn geliþmesi için gayret ettiklerini anlatan Yýlmaz, yapay zeka konusunda sadece kamunun deðil, özel sektörün rekabetçi bir þekilde dünyada var olabilmeleri, þirketlerine deðer katabilmeleri ve Türkiye'nin yapay zeka stratejilerine daha etkili bir þekilde ulaþabilmesi için bu alana katký vermesi gerektiðini söyledi.