Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Cevdet Yýlmaz, Amasya'da Geleneksel Türk Sanatlarý Merkezi'ndeki eserleri inceleyerek, yetkililerden bilgi aldý.
Daha sonra ayný merkezde iþ insanlarýyla bir araya gelen Yýlmaz, ardýndan AK Parti Ýl Baþkanlýðýný ziyaret ederek Ýl Baþkaný Ekrem Toto ile görüþtü.
Yýlmaz, AK Parti Ýl Baþkanlýðýnda yaptýðý konuþmada, Cumhuriyetin mayasýnda milli irade ve millet olduðunu söyledi.
Tarih boyunca milli iradeye karþý savaþanlar, mücadele edenler de çýktýðýný belirten Yýlmaz, "En fazla da iþte bu askeri darbeler, FETÖ meselesi, vesayetçi birtakým odaklar, bunlar sürekli bir þekilde milli iradeyle uðraþmýþlar. Ýþin özü þu; milli iradeye deðer veren, darbeci bir zihniyete, vesayetçi bir zihniyete sahip olamaz. Her kim ki darbe yapýyorsa bilin ki onlar gayrimillidirler." diye konuþtu.
AK Parti'nin 20 yýlda en büyük baþarýlarýndan birinin vesayet odaklarýný daðýtmasý, onlarý tasfiye etmesi, vesayetçi demokrasiden normal demokrasiye ülkeyi geçirmesi olduðuna iþaret eden Yýlmaz, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Bu büyük bir baþarýdýr gerçekten. Rahmetli Menderes ile baþlayýp 15 Temmuzlara kadar varan bir süreçten bahsediyoruz. Çok þükür, artýk o tarihin çöplüðüne terk edilmiþ bir vesayetçi zihniyet olarak geride kalmýþ durumdadýr. Bu, AK Parti'nin en büyük baþarýlarýndan biridir. Milli iradeyi güçlendirdi. Geçmiþte sýrtýný vesayetçi yapýlara dayayanlar bile bakýyoruz, son dönemde millete þirin görünmeye çalýþýyorlar. Bunu baþaran da AK Parti'dir. Bürokratik askeri veya baþka kýlýklarda vesayetçi yapýlara dayanarak siyaset yapma dönemini bitiren AK Parti'nin reformlarýdýr, demokrasiyi güçlendirmesidir, vesayeti tasfiye etmesidir. Þimdi artýk herkes kendini millete beðendirmeye çalýþýyor. Bu güzel bir þey ama bunun nasýl geliþtiðini iyi bilmemiz lazým, iyi görmemiz lazým. Samimiyeti de iyi ölçmemiz lazým."
AK Parti'nin ve Cumhurbaþkaný'nýn ülkenin kaderine damga vurduðuna dikkati çeken Yýlmaz, "Son 22 yýlda ülke yönetimindeyiz. Ekonomiden dýþ politikaya, sosyal politikadan hukuka, eðitimden saðlýða, yollardan enerjiye, savunma sanayisinden baþka alanlara varýncaya kadar, nereye bakarsanýz bakýn büyük bir deðiþim, büyük bir dönüþüm yaþandý. Yeni nesiller belki bunu tam ölçemiyorlar haklý olarak. Geçmiþi bilmedikleri için mukayese edecekleri bir referans yok belki ama yaþý belli düzeyde olan herkes geçmiþ Türkiye'yi de bugün gelinen noktayý da biliyor." diye konuþtu.
- "ÝYÝ KÝ AK PARTÝ SON 20 YIL BU MEMLEKETÝ YÖNETMÝÞ"
Yýlmaz, dünyada olduðu gibi Türkiye'de de sýkýntýlar yaþandýðýný dile getirerek, þöyle devam etti:
"Son yýllarda bir taraftan pandemi ve bunun etkileri tüm dünyayý sarstý, bizi de sarstý. Hala dünya kendine gelebilmiþ deðil. Pandeminin etkileri dünyada hala devam ediyor belli oranda. Giderek azalýyor ama hala etkileri devam ediyor. Bunun üstüne bölgemizde çok ciddi jeopolitik geliþmeler oluyor. Güneye bakýyorsunuz çatýþma, kuzeye bakýyorsunuz savaþ. Etrafýmýzdaki hadiseleri hep birlikte görüyorsunuz. Gazze'de yaþananlarý görüyorsunuz. Ukrayna-Rusya çatýþmasýný, savaþýný görüyorsunuz. Suriye zaten uzun zamandýr periþan vaziyette. Ýran ambargolarla uzun yýllardýr karþý karþýya bir ülke. Böyle bir coðrafyadayýz. Bunun üstüne bir de tarihimizin en büyük afetini yaþadýk. Sadece son iki yýlda ve sadece merkezi yönetim bütçemizden deprem için yaptýðýmýz, ayýrdýðýmýz ödenek 2 trilyon Türk lirasý. Sadece deprem için ayýrdýðýmýz para. Kolay bir yük deðil bu. Ýyi ki AK Parti son 20 yýl bu memleketi yönetmiþ de bütçemizde bu güç var, yapýyoruz. Ýnanýn AK Parti yönetmeseydi, bu 20 yýl bütçe eski Türkiye'deki bütçeler gibi olsaydý, bugün bu büyük afet karþýsýnda ne yaþardýk, takdirinize býrakýyoruz."
Türkiye'nin bu büyük ve aðýr yükün altýndan kalkmayý baþardýðýný vurgulayan Yýlmaz, þöyle konuþtu:
"Bunu yaparken emeklilikte yaþa takýlanlar denen EYT düzenlemesinden tutun, birçok baþka adýmý da eþ zamanlý attýðýmýz halde bunu baþarýyoruz. Bu kolay bir iþ deðil. Muhalefet ne yapýyor? Açýk konuþalým. 'Þunu verelim, bunu verelim' diyorlar deðil mi sürekli. Politika dediðimiz þey en basitinden iki soruya cevap vermeyi gerektirir. Bir. Ne yapacaksýnýz? Ne yapacaðýnýzý söylemelisiniz. Ýki. Bunu nasýl yapacaksýnýz? Sadece ne yapýlacaðýný söyleyip nasýl yapýlacaðýný ortaya koymayanlar, bunun altýný doldurmayanlar aslýnda saðlýklý politika koymuyorlar ortaya. Sadece popülizm yapýyorlar. Halkýn hoþuna gitsin diye kimin ne isteði varsa dile getiriyorlar. Peki nasýl yapacaksýn bunu? Hangi kaynaklarla, hangi kurumsal yapýlarla, hangi politikalarla bunu hayata geçireceksin? Duydunuz mu siz hiçbir muhalefet partisinden, 'Türkiye'yi 10 senede buradan þuraya götüreceðim, þu alanda bu reformu yapacaðým, burada bu politikayý izleyeceðim, burada þu adýmý atacaðým' dediklerini. Maalesef. Keþke olsa. Bunu yine yapan AK Parti. Harýl harýl AK Parti olarak, hükümet olarak, Meclis grubu olarak gece gündüz bu sorunlarla ilgili yeni politikalar, yeni fikirler geliþtiriyoruz. Planlar, programlar oluþturuyoruz."
Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz, geçen yýl orta vadeli programý toplumla paylaþtýklarýný belirterek, "Bütün toplum kesimleriyle danýþarak, konuþarak, istiþare ederek 3 yýllýk program hazýrladýk. Yine 5 yýllýk kalkýnma planýný Meclisimize sunduk. O da kabul edildi. Onun için de 2053 vizyonumuzu detaylandýrdýk. Ýlk defa detay birtakým hedefler koyduk ortaya." ifadelerini kullandý.
Geçmiþte bir sene sonrasýna bile hedef konulmazken þimdi 2053'lerle ilgili hedef koyan bir hükümet olduklarýnýn altýný çizen Yýlmaz, þu deðerlendirmelerde bulundu:
"Sýkýntýlarýmýz elbette var, yok deðil. Bunu da kabul ediyoruz. Vatandaþýmýzýn sorunu, sýkýntýsý neyse o da bizim sorunumuz, sýkýntýmýz. Dünyada küçülmeler yaþanýrken, dünya büyümesi çok ciddi sýkýntý yaþarken Türkiye çok þükür iyi büyüdü. Ýstihdamý arttý. Bugün 32,6 milyona geldi istihdamýmýz. Ýþsizlik oraný yüzde 8,5'e kadar indi. 2005 yýlýnda bugünkü istatistikleri tutmaya baþlamýþýz istihdamdan. Son gelen rakam genç iþsizliðinde en düþük rakam oldu. Oralarda gerçekten iyiyiz. Ýhracatýmýz geçen yýl 255,4 milyar dolar oldu. Son aylýk bazda baktýðýnýzda mayýs ihracatýmýz, yýllýk geriye gittiðinizde 12 ay 260 milyar dolarý geçti. Turizm gelirlerimiz 54 milyar dolarý aþtý. Gerçekten iyi bir yere geldi Türkiye reel ekonomide. Turizmde iyiyiz, ihracatta iyiyiz, istihdamda, büyümede, yatýrýmlarda Türkiye artýk hakikaten üretim üssü haline geldi."
Yaþanan sýkýntýlarý çözmek için çalýþtýklarýný anlatan Yýlmaz, þunlarý kaydetti:
"Nerelerde sýkýntýmýz var? Enflasyon, fiyat istikrarý. Dolayýsýyla geçen yýl hükümetimiz kurulur kurulmaz, 'Artýk temel önceliðimiz fiyat istikrarý, enflasyonla mücadele' dedik. Bunun için 3 yýllýk bir yol haritasý hazýrladýk. 'Bir geçiþ süreci olacak' dedik. Çünkü toparlamamýz gereken iþler vardý. Deprem etkisiyle bütçemizde ciddi açýk oluþtu. Cari açýðýmýz yükselmiþti. Birtakým rezervlerimizde istediðimiz yerde deðildik, vesaire. Bu bir yýlda zeminimizi güçlendirdik, bütçe açýðýmýzý kontrol altýna aldýk. Cari açýðýmýzý bugün geldiðimiz noktada yüzde 2,5'in bile altýna düþürmekten bahsediyoruz. Milli gelire oraný olarak ciddi þekilde düþürdük. Merkez Bankamýzýn rezervleri 98,5 milyar dolardan yaklaþýk 144 milyar dolarlara yaklaþtý. Dolayýsýyla orada bir ciddi artýþ var. CDS dediðimiz risk primlerimiz 700'lerden 260 küsurlara düþtü. Ciddi anlamda riskleri düþürdük son bir yýlda. Dolayýsýyla þu anda saðlam bir zemin oluþturduk. Buna, 'geçiþ süreci' demiþtik. Bu geçiþ sürecini mayýs itibarýyla tamamladýk. Mayýsta daha önce de söyledik, 'En yükseðe çýkacak' dedik enflasyon yýllýk bazda. 'Sonra düþüþ baþlayacak' dedik yýllýk oran itibarýyla. Nitekim mayýs ayýnda en yüksek rakamý gördük. Yalnýz þunu unutmayýn. Gördüðümüz rakam son 12 ayýn rakamý. Yani son 12 ayda gerçekleþen enflasyon. Geleceðe dönük baktýðýmýz zaman burada bir kýrýlmayý hep birlikte göreceksiniz. Yani giderek bu oranda düþüþler olacak. Yýl sonu Merkez Bankamýz yüzde 38 diyor. Artý eksi bu yýlý o civarda kapatacaðýz. Gelecek sene yüzde 20'nin altýný hedefliyoruz. Bir sonraki yýl 2026 ise 'Tek haneye döneceðiz' diyoruz. Bütün planýmýzý, programýmýzý buna göre yapmýþ durumdayýz."
Güçlenen Türkiye'nin hem yakýn çevresinde hem de küresel düzeyde adaletin savunucusu, mazlumlarýn destekçisi olmaya devam edeceðini dile getiren Yýlmaz, "Gazze baþta olmak üzere yaþadýðýmýz þeyleri görüyorsunuz. Maalesef adaletsiz bir dünyadayýz. Ölçülerin olmadýðý, ne ahlaki ölçünün ne hukuki ölçüsünün, kendilerini güçlü görenlerin, 'Ýstediðimi yaparým' zihniyetinde olduðu bir ortam görüyoruz. Bizim medeniyetimiz bu deðil." dedi.
Yýlmaz, Merzifon 5. Ana Jet Üs Komutanlýðýný da ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldý.