Yýlmaz, Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný Vedat Iþýkhan ile ÝÞKUR Genel Müdürlüðündeki Ýþgücü Uyum Programý Tanýtým Toplantýsý'na katýldý.
Burada konuþan Yýlmaz, eylül ayýnýn ilk haftasýnda güncellenmiþ Orta Vadeli Programý (OVP) kamuoyuyla paylaþacaklarýný hatýrlatarak, programýn temel amacýnýn enflasyonu düþürmek, istikrar içinde büyümek ve kalýcý sosyal refah artýþý saðlamak olduðunu, istihdamýn bu çerçevede en kritik konulardan biri olmaya devam edeceðini söyledi.
Yýlmaz, istihdamýn sadece ekonomik bir gösterge deðil, sosyal ve ekonomik birçok göstergenin özetlendiði çok temel bir gösterge niteliðinde olduðuna iþaret ederek, "Bir yandan enflasyonla mücadelemizi, dezenflasyon politikalarýmýzý sürdürürken diðer yandan istihdamýmýzý korumayý ve arttýrmayý hedefliyoruz." ifadesini kullandý.
Türkiye'nin yatýrým ve üretimle büyüyen, istihdam ve ihracatla güçlenen bir ülke olmasý yolunda çalýþmalarýný sürdürdüklerini, büyüme stratejilerini bu doðrultuda kurguladýklarýný dile getiren Yýlmaz, Türkiye'nin beþeri sermayesini en önemli zenginliklerinden biri olarak gördüklerini ve genç, dinamik, yetenekli nüfusu her alanda destekleme kararlýlýðýnda olduklarýný kaydetti.
- "ÇOK DAHA ÝSTÝHDAM EDÝLEBÝLÝR BECERÝLERE, NÝTELÝKLERE SAHÝP OLSUNLAR ÝSTÝYORUZ"
Yýlmaz, yeþil ve dijital dönüþümün, iþ gücü piyasasýnda köklü deðiþikliklere yol açtýðýný ve çalýþanlarýn sürekli yeni beceriler kazanmalarýný zorunlu kýldýðýný belirterek, küresel dönüþümlere kayýtsýz kalmadýklarýný, yenilikçi çalýþma modellerinin yaygýnlaþtýðýný gözlemlediklerini ve bu çerçevede istihdama iliþkin politikalarýný þekillendirirken geleceðin oluþturduðu þartlarý da dikkate aldýklarýný anlattý.
Otomasyon ve yapay zeka gibi teknolojilerin artan kullanýmý nedeniyle bazý iþ kollarýnýn dönüþüme uðradýðýný, hatta ortadan kalktýðýný belirten Yýlmaz, ayný zamanda yeni iþ imkanlarýnýn da doðduðunu, istihdamda arz ve talep dengesini saðlama konusunda mesleki eðitim baþta olmak üzere birçok alanda politika geliþtirdiklerini ve bu çerçevede Milli Eðitim Bakanlýðý öncülüðünde mesleki eðitim çerçevesini yeniden tasarladýklarýný belirtti.
Eðitim sistemi ile iþ gücü piyasalarý arasýndaki örtüþmeyi artýracak þekilde düzenleme hedefinde olduklarýný ifade eden Yýlmaz, "Gençlerimiz, çocuklarýmýz aldýklarý eðitimle iþgücü piyasasýna geldikleri zaman çok daha istihdam edilebilir becerilere, niteliklere sahip olsunlar istiyoruz." diye konuþtu.
- "PROGRAM ÝLE ÇALIÞMA HAYATINDA VATANDAÞLARIMIZA YENÝ FIRSATLAR SUNULACAK"
Yýlmaz, eðitim sisteminin yaný sýra ÝÞKUR'un düzenlediði kýsa süreli eðitimler ve sonuç odaklý kurslarla, iþ gücünün niteliðini artýrmayý ve milyonlarca kiþiyi iþ ya da iþletme sahibi yapmayý hedeflediklerini ifade etti.
Sadece çalýþma deðil, giriþimcilik yoluyla hem kendi istihdamýný saðlayan hem de baþkalarý için istihdam oluþturan politikalarý takip ettiklerini dile getiren Yýlmaz, ÝÞKUR'un kapsamlý çalýþmalarýna yeni bir program eklediðini ve Ýþ gücü Uyum Programý'yla vatandaþlara farklý mesleklerin, beceri ve giriþimciliðin kapýlarýný açarken, kariyerlerine atacaklarý ilk adýmlara da destek olmayý hedeflediklerini belirtti. Cevdet Yýlmaz, þöyle konuþtu:
"Ýþ gücü Uyum Programý, iþ gücü piyasasýndan uzak kalmýþ vatandaþlarýmýz, özellikle kadýnlar ve gençler için yine engelli vatandaþlarýmýz için önemli fýrsatlar sunuyor. Bunlar bizim için öncelikli gruplar, bunlara yönelik saðlayacaðýmýz katký iþ gücü piyasalarýmýz açýsýndan çok daha kýymetli sosyal politikalarýmýz açýsýndan da çok önemli. Bu programýn merkezinde iþ hayatýna katýlým saðlayamamýþ ancak potansiyeli olan vatandaþlarýmýzý iþ dünyasýna entegre etmek var.
Program ile çalýþma hayatýnda vatandaþlarýmýza yeni fýrsatlar sunulacak eðitimler almalarý ve ayný zamanda uygulamalý birtakým tecrübeler kazanmalarý saðlanmýþ olacak. Eðitim konularý finansal okuryazarlýktan etkili iletiþime, iþ saðlýðý ve güvenliðinden kariyer yönetimine geniþ bir yelpazede kiþisel geliþim imkaný sunmuþ olacak. Çalýþma alanlarýna baktýðýmýzda ise geri dönüþüm ve atýk yönetimi, engelli, yaþlý, hasta ve çocuk bakýmý, doðal yaþam alanlarýnýn restorasyonu ve aðaçlandýrma, tarýmsal üretim ve hayvancýlýk gibi alanlar bulunmaktadýr."
Yýlmaz, Ýþ gücü Uyum Programý kapsamýnda çalýþma hayatýna adým atan vatandaþlarýn yarý zamanlý çalýþma hakkýna sahip olacaklarýný belirten Yýlmaz, "Böylece program kapsamýnda bir taraftan kamu kurumunda, iþ hayatýnda tecrübe edinirken ayný zamanda eðer isterlerse baþka bir iþte çalýþma imkanýna da sahip olmuþ olacaklar." dedi. Böylece iþgücü piyasasýnýn çok daha etkili bir þekilde hem kamunun ihtiyaçlarýna hem de özel sektörün ihtiyaçlarýna cevap vermesinin mümkün olabileceðini ifade eden Yýlmaz, "Programýn ilk dört haftasý 5 gün, geri kalanýnda haftada 3 gün çalýþarak 140 fiili gün sürmesi planlanýyor." bilgisini verdi.
Katýlýmcýlara günlük net asgari ücret ödeneceðini ve kýsa vadeli sigorta primlerinin yüzde 5,5 prim oranýyla saðlanacaðýný bildiren Yýlmaz, öðrencilerin, özellikle üniversitelerde okuyan öðrencilerin de bu programdan faydalanmalarýnýn önünü açtýklarýný, bu yenilik sayesinde hem eðitimlerine devam edebileceklerini hem de çalýþma hayatýnda tecrübe kazanarak harçlýklarýný çýkarabileceklerini söyledi.
- "ENFLASYONU TEK HANELÝ RAKAMLARA DÜÞÜRECEÐÝZ"
Yýlmaz, bu programýn eylülde açýklanacak 2025-2027 dönemini kapsayan OVP'nin hedefleriyle de uyumlu olduðunu belirterek, "12. Kalkýnma Planýmýz ve Orta Vadeli Program doðrultusunda güçlü ve sürdürülebilir bir iþ gücü piyasasý oluþturmak, istihdamý arttýrmak ve iþ gücümüzü daha nitelikli hale getirmek için çalýþmaya devam edeceðiz. Temel hedefimiz daha çok ve daha kaliteli istihdam imkanlarýný toplumumuzun tüm kesimlerine sunmak olacaktýr." diye konuþtu.
Ýþ gücü uyum programýnýn iþsizlikle mücadelede önemli bir araç olarak öne çýkacaðýný, ekonomik ve sosyal geliþime katký saðlayacaðýna inandýðýný dile getiren Yýlmaz, enflasyonla mücadele ederken tek haneli iþsizlik oranlarýyla devam edilmesinin ve istihdam ile iþgücüne katýlýmýn ciddi oranda artýyor olmasýnýn sevindirici olduðunu, enflasyonla mücadelede daha iyi noktalara ulaþýldýðýnda, büyüme ve istihdamýn sürdürülebilir bir zeminde artmaya devam edeceðini söyledi.
Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz, þunlarý kaydetti:
"En son yüzde 61 küsur bir enflasyonumuz oluþtu, biliyorsunuz yýllýk enflasyon. Gelecek aydan itibaren burada ciddi bir gerileme bekliyoruz. Hem program etkisiyle hem de baz etkisiyle yüzde 50'lere yakýn gelecek ay, yýllýk enflasyon bekliyoruz. Bir sonraki ayda inþallah 40'lý rakamlarý göreceðiz yýllýk bazda. Bu da enflasyonla mücadelemizin baþarýyla devam ettiðini gösteriyor. Bu kolay bir mücadele deðil. Uzun soluklu bir mücadele. Ama bu mücadeleyi baþarmaya kararlýyýz. Hatýrlarsanýz 2013 yýlýnda enflasyonu yüzde 6'lar civarýna düþürmüþtük. Bunu baþarmýþtýk. Yine inþallah enflasyonu tek haneli rakamlara düþüreceðiz. 2026'da bunu baþaracaðýmýza inanýyoruz. Önümüzdeki yýl yüzde 20'nin altýna, 2026'da ise tek haneli rakamlara ulaþmak temel perspektifimizi oluþturuyor. Ýþte bu süreçte bir taraftan bunu saðlarken bir taraftan da büyüme ve istihdamý sürdürülebilir bir zeminde devam ettirmemiz çok çok kýymetli."
Türkiye'nin büyümesine, geliþmesine ve her bir vatandaþýn refah seviyesinin artmasýna katký saðlamak amacýyla Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde yeni politikalar ve projeler geliþtirmeye devam edeceklerini dile getiren Yýlmaz, ekonomi yönetiminde iyi bir takým ruhu içinde çalýþtýklarýný, Ekonomik Koordinasyon Kurulu, YOÝKK ve diðer platformlarda tüm bakanlýklarla birlikte çalýþtýklarýný, toplumun bütün kesimleriyle sürekli iletiþim içinde politikalarýný þekillendirmeye ve uygulamaya devam edeceklerini vurguladý.