Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz son noktayý koydu: Resmi teklif niteliði kazanmadan yapýlacak yorumlar spekülasyondan öteye geçmez
ABONE OL

Yýlmaz, sosyal medya hesabýndan yaptýðý açýklamada, geçen yýl Orta Vadeli Program (OVP) hazýrlýk sürecinde çalýþan ve iþveren kesim temsilcileriye yapýlan istiþarelerde üzerinde uzlaþýlan önerilerden birinin, vergi adaletini güçlendirecek þekilde doðrudan vergilerin payýnýn artýrýlmasý olduðunu belirtti.

Bu öneriyi Eylül 2023'te ilan ettikleri OVP'de resmi dokümana dahil ettiklerini ve kamuoyu ile paylaþtýklarýný hatýrlatan Yýlmaz, bir süredir hazýrlýklarý yapýlan ve etki analizleri tamamlandýktan sonra Meclisin takdirine sunulacak olan vergi düzenleme taslaklarýnýn esas itibarýyla bu politikayý yansýttýðýný ifade etti.

Yýlmaz, "Teknik çalýþmalarda doðal olarak çeþitli alternatifler deðerlendirilmektedir. Çalýþmalar tamamlanýp resmi bir teklif niteliði kazanmadan yapýlacak yorumlar, spekülasyondan öteye geçmeyecektir. Bu çerçevede, kaynaðý þeffaf olmayan haberlere ve yetkili kiþi ve kurumlar dýþýnda yapýlan paylaþýmlara itibar edilmemelidir." ifadelerini kullandý.

- "BÜTÇE AÇIÐIMIZ ÇOK DAHA DÜÞÜK SEVÝYELERE GERÝLEYECEKTÝR"

Etki deðerlendirmesinde temel çerçevelerinin vergide adaleti artýrýrken enflasyonist yan etki oluþturmamak, gelir daðýlýmýný gözetmek, yatýrým, istihdam, üretim ve ihracatý korumak olduðunu bildiren Yýlmaz, þöyle devam etti:

"Harcama ve gelir tedbirleriyle mali dengelerde saðlanacak iyileþme, haziran ayý ile baþlayacak dezenflasyon dönemini destekleyecek, yýllýk bazda trilyon Türk lirasý düzeyinde seyreden deprem harcamalarý baþta olmak üzere, kamu harcamalarýný saðlýklý kaynaklarla finanse etme imkaný sunacaktýr. Böylece, kamunun borçlanma ihtiyacý ve faiz giderleri de azaltýlmýþ olacaktýr.

Bütçe açýðýnýn milli gelire oraný geçen yýl ortalarýnda 2023 yýlý için yüzde 10 civarýnda tahmin edilirken, aldýðýmýz tedbirler ile gerçekleþme yüzde 5,2 olmuþtu. Geçici nitelikte olan deprem harcamalarý hariç bütçe açýðý oraný ise yüzde 1,6 olarak gerçekleþmiþti. 2024 yýlý baþýnda milli gelire oranla yüzde 6,4 olarak öngördüðümüz bütçe açýðýnýn, yýl sonunda geçen yýlki orana yakýn düzeylerde gerçekleþmesini bekliyoruz. 2025 yýlýnda ise deprem harcamalarýnýn azaldýðý döneme girilecek, bütçe açýðýmýz çok daha düþük seviyelere gerileyecektir."

Bir yandan bütçe açýðýný azaltýrken, diðer yandan dýþ dengeyi iyileþtirdiklerini vurgulayan Yýlmaz, 12 aylýk mal ihracatýnýn 260 milyar dolarý aþtýðýný ve yýl sonunda 60 milyar dolara ulaþmasýný hedefledikleri turizm geliri baþta olmak üzere hizmet ihracatýnýn da artmaya devam ettiðini vurguladý.

Geçen yýl milli gelire oranla yüzde 4 olan cari açýk için 2024 beklentisinin yüzde 2-2,5 seviyelerinde olduðunu, dýþ finansa eriþim imkaný ve döviz kurunda istikrar artarken, döviz ihtiyacýnýn azaldýðýný ifade eden Yýlmaz, nisan ayýnda yüzde 8,5'e inen iþsizlik oranýnýn, Aralýk 2012 sonrasý en düþük seviyede olduðuna dikkati çekti.

Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz, yýlýn ilk çeyreðinde yüzde 5,7 olan büyümede, programlarý ile uyumlu olarak tüketimin katkýsý azalýrken, dýþ talebin pozitif katký verdiði daha dengeli bir yapýnýn oluþtuðunu kaydetti.

- "AYLIK VE YILLIK ENFLASYON ORANLARINDA BELÝRGÝN DÜÞÜÞ GÖRECEÐÝZ"

Dinamik planlama yaklaþýmýyla bu yýl eylülde güncelleyecekleri OVP'de temel politika çerçevelerinin ve yaklaþýmlarýnýn korunacaðýný, rakamsal deðerler ve tahminlerin ise dünyada ve ülkede yaþanan geliþmeler ýþýðýnda yeniden þekillendirileceðini aktaran Yýlmaz, geçen yýl olduðu gibi bu yýl da teknik çalýþmalarýn yaný sýra, katýlýmcý bir anlayýþla ilgili tüm taraflarýn görüþ ve önerilerinin deðerlendirileceðini bildirdi.

"Büyüme, ihracat ve istihdam artýþý sürdürülürken, bütçe açýðýnýn ve cari açýðýn düþtüðü, rezervlerin ve risk göstergelerinin iyileþtiði saðlam bir zeminde; haziran ayýndan baþlamak üzere aylýk ve yýllýk enflasyon oranlarýnda belirgin düþüþ göreceðiz" ifadesini kullanan Yýlmaz, temmuz-eylül döneminde baz etkisinin de katkýsýyla enflasyon oranýnda düþüþün hýzlanmasýný ve yýl sonunda oranýn Merkez Bankasý tahminlerine yaklaþmasýný beklediklerini belirtti.

Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz, þunlarý kaydetti:

"2025 yýlýnda yüzde 20'nin altýnda, 2026'da ise tek haneli enflasyon için kararlý ve koordineli bir þekilde programýmýzý hayata geçirmeye devam edeceðiz. Para politikalarýnýn yaný sýra, maliye politikalarý ve yapýsal reformlarla hedeflerimize ulaþacaðýz. OVP'de ilan ettiðimiz yedi öncelikli baþlýk altýnda 81 reform tedbirini ilgili kurumlarýmýzla birlikte yakýndan takip ediyoruz. Söz konusu düzenlemelerin 20 tanesi ilk çeyrek itibarýyla tamamlanmýþtýr.

Enflasyon oranýný düþürdüðümüz ortamda, istikrar içinde ve kapsayýcý büyüme yaklaþýmý ile temel amacýmýz; yeþil ve dijital dönüþümü esas alan kalkýnma stratejisi ile yatýrýmlarý desteklemek, verimliliði artýran yapýsal reformlarý sürdürmek, teknolojik atýlýmlar ile rekabet gücümüzü yükselterek ihracatýmýzý geliþtirmek, oluþacak kalýcý refah artýþýný ise geniþ sosyal kesimlere yansýtmaktýr. Ýzlediðimiz politikalarýn oluþturacaðý 'mali alaný' öncelikli olarak nitelikli yatýrýmlar ile reel ekonomiyi güçlendirmek ve kalýcý sosyal refahý artýrmak üzere deðerlendireceðiz."

- "ÜLKEMÝZÝ ULUSLARARASI ARENADA FARKLI BÝR LÝGE TAÞIYACAKTIR"

Hiçbir vizyon, plan ve program ortaya koymadan, altý boþ ve aldatýcý popülist söylemler ile hareket edenlerin çözüm adresi olmadýðýný ülkenin tarihi tecrübesinden ve dünya örneklerinden gayet iyi bildiklerini ifade eden Yýlmaz, programlarýnýn olumlu etkilerinin daha belirgin þekilde ortaya çýkmasýnýn bu söylemleri de zayýflatacaðýnýn altýný çizdi.

Yýlmaz, gerçekçi ve güvenilir bir politikalar setinden bahsetmenin asgari þartýnýn, "ne yapýlacaðý" kadar "nasýl yapýlacaðýný" da ortaya koymak olduðunu belirterek, ülkede genel siyaset tarzýnýn bu yönde geliþmesinin samimi temennileri olduðunu, yapýcý her eleþtiriye ve öneriye açýk olduklarýnýn da bilinmesini istediklerini kaydetti.

Dünyada ekonomik aktivitenin tarihsel ortalamalarýn altýnda seyrettiði, bölgede jeopolitik birçok olumsuzluðun yaþandýðý, tarihin en büyük afetinin yaralarýnýn sarýldýðý bir dönemden geçildiðini belirten Yýlmaz, "Bu þartlara raðmen saðlayacaðýmýz baþarý, ülkemizi uluslararasý arenada farklý bir lige taþýyacaktýr." deðerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz, ülke için altýn deðerinde olan seçimsiz dört yýllýk sürenin, siyasi ve sosyal sahiplenme ile birleþtiðinde, tarihi bir fýrsat penceresi oluþturduðuna iþaret ederek, "Tüm çabamýz, Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn tecrübeli ve dirayetli liderliðinde, siyasi istikrar ve güven ortamýnda, AK Parti ve Cumhur Ýttifaký olarak, Türkiye Yüzyýlý'nda ülkemiz ve milletimiz için daha müreffeh ve güçlü yarýnlar inþa etmektir." ifadesini kullandý.