Cumhurbaþkanlýðý Yatýrým Ofisi Baþkaný Daðlýoðlu: 2003 yýlýndan bu yana hýzlý büyümemiz devam ediyor
ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek'in ev sahipliðinde, Dýþiþleri Bakanlýðý, Hazine ve Maliye Bakanlýðý, Cumhurbaþkanlýðý Yatýrým Ofisi resmi desteði, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliði (TOBB) iþbirliðiyle, bu sene "Ýþ Birliðinde Yeni Dönem" temasýyla 14.'sü düzenlenen "Türk-Arap Ekonomi Forumu" Ýstanbul'da gerçekleþtirildi.

Daðlýoðlu, açýlýþta, Türkiye'nin 2003'ten bu yana Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan liderliðinde Arap ülkeleriyle iþbirliði açýsýndan doðru yolda ilerlediðini belirterek, "Türkiye'nin Arap ülkelerine olan ihracatý 20 yýl önce sadece 5 milyar dolardý. Bu, Türkiye'nin ihracatýnda yüzde 10'u temsil ediyordu. 2023'te 45 milyar dolarý geçti ve bu da Türkiye'nin yýllýk toplam ihracatýnýn yaklaþýk yüzde 20'sine ulaþtý. Son 20 yýlda Türkiye 50 milyar dolardan fazla doðrudan yabancý yatýrýmý Arap ülkelerinden aldý." ifadelerini kullandý.

Türkiye'nin dünyanýn en büyük 20 ekonomisi arasýnda yer aldýðýný anýmsatan Daðlýoðlu, "Türkiye sürdürülebilir ve dijital bir büyüme hedefliyor. Türkiye þimdiye kadar bir bölgesel merkez oldu ama bundan sonra bir küresel ekonomik güç olarak devam etmek istiyoruz. Özellikle Arap ülkelerinden yatýrýmcýlarýn bu büyümeye katkýda bulunmak için Türkiye'ye yatýrým yapmasýný bekliyoruz." deðerlendirmesini yaptý.

Türkiye'nin Afrika, Avrupa ve Asya'nýn tam ortasýnda bulunan coðrafi konumunun önemine dikkati çeken Daðlýoðlu, "Türkiye'de iþ dünyasý dostu bir yatýrým ortamý var. Türkiye'nin saðlam ve hýzlý büyüyen bir ekonomisi var. 2003 yýlýndan bu yana hýzlý büyümemiz devam ediyor. Türkiye, çok rekabetçi bir yetenek havuzuna sahip." dedi.

- "DÜÞÜK FAÝZE VE YÜKSEK KREDÝ AKIMINA DAYALI, KOLAY BÜYÜME DÖNEMÝ BÝTTÝ"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliði (TOBB) Baþkaný Rifat Hisarcýklýoðlu da dünyanýn zor bir dönemden geçtiðini, küresel ekonomi ve ticaret hacmindeki büyümenin yavaþladýðýný ve jeopolitik riskler, çatýþmalarýn arttýðýný dile getirdi.

Güçlü uluslararasý iþbirliðine ve dayanýþmaya ihtiyaç duyulduðuna iþaret eden Hisarcýklýoðlu, "El birliðiyle, ülkelerimizde özel sektörü güçlendirmeliyiz. Zira çaðýmýzda ülkelerin esas gücü, özel sektörlerinden geliyor. Türkiye ekonomisinin gücü ve dinamizmi de, özel sektöre dayalýdýr." diye konuþtu.

Hisarcýklýoðlu, Türkiye'nin giriþimci bir ülke olduðuna dikkati çekerek, "Pek çok sektörde, otomotiv, beyaz eþya, konfeksiyon baþta olmak üzere, Avrupa'nýn ana tedarikçisiyiz. AB'nin kendi dýþýnda, en çok otomobil ithal ettiði ülkeyiz. Tüm bunlarý, ticareti serbest hale getirip, rekabeti artýrmak suretiyle saðladýk. Zira ticaret zenginleþtirir, korumacýlýk fakirleþtirir. Özellikle geliþmekte olan ülkelerin istikrarý ve refahý için, ticaretin daha serbest olmasý þarttýr. Dolayýsýyla hep birlikte, serbest ticareti talep etmemiz gerekmektedir." ifadelerini kullandý.

Dünyanýn farklý bir çaða girdiðini dile getiren Hisarcýklýoðlu, "Ortaya çýkan yeni teknolojilerle birlikte, geçmiþ yüzyýlýn karbon bazlý büyüme dönemi sona eriyor. Ekonomileri doðal kaynaklara dayalý, rekabetçi piyasalara sahip olmayan, ticaret yapmayý bilmeyen ülkeler, mevcut iþ modelleriyle kalýrlarsa, bu asrýn kaybedenleri olacak." dedi.

Hisarcýklýoðlu, düþük faize ve yüksek kredi akýmýna dayalý, kolay büyüme döneminin bittiðine iþaret ederek, "Ülkeler ve özellikle bizler gibi geliþmekte olanlar, verimlilik artýþlarýna ve inovasyona dayalý, yeni ve farklý bir büyüme sürecine odaklanmak durumunda. Dünyaya entegre olmuþ, iþ yapma ortamýný iyileþtirmiþ ülkeler, bu yeni asrýn kazananlarý olacak." diye konuþtu.

- "AVRUPA DEVLETLERÝ, BÝRBÝRLERÝYLE YAPTIKLARI TÝCARETÝ ARTIRARAK ZENGÝNLEÞTÝLER"

Türkiye'nin çok büyük sanayi üretim gücüne sahip olduðunu belirten Hisarcýklýoðlu, Türkiye'nin ihracatýnýn yüzde 60'ýný geliþmiþ, zengin pazarlara, ülkelere gerçekleþtirdiðini aktardý.

Hisarcýklýoðlu, "Ülkelerimizi ve milletlerimizi daha müreffeh hale getirmenin yolu, bir araya gelmek ve bir arada durmaktýr. Bunun yolu da ticareti ve özellikle de birbirimizle yaptýðýmýz ticareti artýrmaktýr. Asýrlarca birbirine düþman olan Avrupa devletleri, birbirleriyle yaptýklarý ticareti arttýrarak zenginleþtiler. AB ülkeleri, dýþ ticaretlerinin yüzde 70'ini birbirleriyle yapýyorlar." ifadelerini kullandý.

Sanayi, turizm ve tarým alanýnda, Arap ülkelerinin sermaye birikimleriyle Türk özel sektörünün üretim tecrübesinin bir araya getirilmesi gerektiðini vurgulayan Hisarcýklýoðlu, sözlerini þöyle tamamladý:

"Coðrafyamýzda giriþimciliðin geliþtirilmesi ve KOBÝ'lerin güçlendirilmesi için de Arap dostlarýmýzla yakýndan çalýþmak istiyoruz. TOBB olarak bu konularda tecrübe ve bilgi paylaþýmý yapmaya hazýrýz. Yatýrým ihtiyacý olan Arap ülkelerinin yeniden inþasýný da beraber gerçekleþtirebiliriz. Küresel sorunlarý ve zorluklarý, Türkiye ile Arap ülkeleri olarak, daha fazla iþbirliði, ticaret ve ortak yatýrýmlar yaparak aþabiliriz. Birlikte çalýþmalý, birlikte yükselmeliyiz. Türk iþ dünyasý olarak dileðimiz, Arap kardeþlerimizle iliþkilerimizi daha da derinleþtirmek, çok boyutlu hale getirmektir."

- "TÜRKÝYE'NÝN ARAP ÜLKELERÝNE ÝHRACATI HER SENE ARTIYOR"

Arap Odalar Birliði Genel Sekreteri Dr. Khaled Hanafy ise Türkiye ile Arap ülkeleri arasýnda devam eden, geliþen, süreklilik arz eden ekonomik bir iliþkinin olduðunu ve bunun rakamlardan da anlaþýldýðýný belirtti.

Hanafy, Türkiye'nin Arap bölgesinde ekonomik olarak büyük bir ortak olduðuna iþaret ederek, "Türkiye'nin Arap ülkelerine ihracatý her sene artýyor. Yüzde 10 civarý bir artýþ söz konusu. Arap ülkeleri de Türkiye'ye yatýrýmýný sürekli artýrýyor ve direkt yatýrým yapýyor. Ayný zamanda direkt olmayan yatýrýmlar da var. Bu yatýrýmlar özellikle emlak sektöründe gerçekleþiyor. Her sene ortalama 10 milyon Arap turist Türkiye'ye seyahate geliyor. " deðerlendirmesini yaptý.

Hanafy, sözlerini, "Pazarlarýmýz hedef pazar olmamalý, bir yardýmlaþma ortamý olmalý, belki de özel bölgeler açýlmalý, büyük fýrsatlar deðerlendirilmeli. Þu anda uluslararasý alanda o kadar kötü bir durum var ki bizim bunu fýrsata çevirmemiz lazým. Þu anda tedarik zinciri eskiden çok daha zayýf. Biz coðrafi olarak bu ihtiyacý gidermeye daha yakýnýz." diye tamamladý.

- "DAHA SAÐLAM AÐ OLUÞTURMAK ÝSTÝYORUZ"

Al-Iktissad Wal-Aamal Group Ýcra Kurulu Baþkan Yardýmcýsý Walid Abou Zaki de Arap ülkelerinin reformlarý daha da derinleþtirmek ve kendi ülkelerindeki yatýrýmlarý daha da çeþitlendirmek istediðini söyledi.

Zaki, Arap ülkelerinin dünya ekonomisinde daha belirgin olmaya çalýþtýðýný belirterek, "Bu formunun yapýlmasý Türk-Arap iþbirliðinin ne kadar ayrýcalýklý bir noktaya geldiðini gösteriyor. Türk þirketleri Arap pazarýnýn çoðu bölgesinde, noktasýnda varlýðýna daha da gösteriyor, belirginleþtiriyor." dedi.

"Türkiye ile Arap ülkeleri arasýnda daha saðlam bir að oluþturmak istiyoruz. Bu aðla Türk ve Arap þirketleri birbiriyle daha iyi eþleþebilsin veya karþý karþýya kaldýklarý riskleri bertaraf edebilsin." diyen Zaki, ülkeler arasýnda daha çok ortaklýk hayata geçirilmesi gerektiðini sözlerine ekledi.