Türk Sanayicileri ve Ýþ Ýnsanlarý Derneði'nin (TÜSÝAD) hazýrladýðý "Startuplar ve Teknoloji Firmalarý için Avrupa, Orta Doðu ve Afrika Bölgesinin Cazibe Merkezi Olarak Türkiye" raporu, TÜSÝAD Genel Merkezi'nde tanýtýldý.
Toplantýya, Cumhurbaþkanlýðý Yatýrým Ofisi Baþkaný Daðlýoðlu, TÜSÝAD Yönetim Kurulu Baþkaný Orhan Turan, TÜSÝAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Giriþimcilik ve Gençlik Yuvarlak Masasý Baþkaný Ýzel Levi Coþkun ve üyeler katýldý.
Daðlýoðlu, burada yaptýðý konuþmada, TÜSÝAD'ýn gündeminde Türkiye için çok kýymetli olan giriþimcilik ve teknolojinin olmasýnýn kendilerini de çok memnun ettiðini söyledi.
Temel görevlerinin Türkiye'ye daha fazla uluslararasý doðrudan yatýrým kazandýrmak olduðunu hatýrlatan Daðlýoðlu, bu faaliyeti de Türkiye'nin genel stratejileri çerçevesinde yaptýklarýný kaydetti.
Daðlýoðlu, Türkiye ekonomisinin son 20-21 yýllýk dönemde orta-düþük gelirli bir ülke seviyesinden yüksek-orta gelirli bir ekonomi seviyesine çýktýðýný vurguladý.
Daðlýoðlu, yakýn gelecekte Türkiye'nin yüksek gelirli ülkeler düzeyinde olacaðýný dile getirerek, "Türkiye'nin ihracatý 2002'de dünya ticaretinin yaklaþýk binde 58'ini alýrken artýk yüzde 1,1'lere yaklaþmýþ bir seviyede. Dünyadan aldýðýmýz payý da iki katýna çýkarmýþ durumdayýz. Dünyadaki uluslararasý doðrudan yatýrýmlardan aldýðýmýz pay, 20 yýl öncesin yaklaþýk binde 2'ler civarýndayken þimdi kabaca yýllýk ortalama yüzde 1 olarak söyleyebiliriz." diye konuþtu.
"Türkiye Yüzyýlý"na baþlarken bazý hedefler koyduklarýný anlatan Daðlýoðlu, Türkiye'yi dünyadaki ilk 10 ekonomiden birisi yapmanýn bu hedeflerin en önde geleni olduðunun altýný çizerek, þöyle konuþtu:
"Ýhracattaki payýmýzý önümüzdeki dönemde yüzde 1,5'e çýkartmak, dünyadan aldýðýmýz uluslararasý doðrudan yatýrýmlarý yine yüzde 1,5'lere çýkartmak bu hedeflerin içerisinde. Þimdi bu hedeflere nasýl ulaþacaðýz? Özellikle de dünyada bu kadar çok sýnama varken, dünyada çok kritik dönüþümler yaþanýrken, hep bahsedilen ikiz dönüþüm, dijitalleþme ve sürdürülebilirlik konularý. Ülkeler ve þirketler bazýnda bu konuda rekabetçiliðimizi nasýl artýracaðýmýz en önemli gündemlerden biri. Özellikle giriþimcilik ve teknoloji giriþimciliði bu baðlamda çok daha kritik bir rol alýyor. Tabii ki TÜSÝAD üyelerinin her birinin AR-GE birimi var, bazýlarý zaten kendileri bir giriþim platformu olarak faaliyet gösteriyor. Ama burada küçük þirketlerden gelen inovasyon kabiliyetini göz ardý etmemek lazým."
Cumhurbaþkanlýðý Yatýrým Ofisi Baþkaný Daðlýoðlu, Türkiye'nin gelecek dönemde yapacaðý atýlýmlarýn, koyduðu hedeflere ulaþmada giriþimciliðin çok önemli rolü ve yeri olduðunu belirtti.
Daðlýoðlu, Bu baðlamda Cumhurbaþkanlýðý Yatýrým Ofisi olarak 2015'ten bu yana stratejik bir þekilde dünyadaki bazý platformlarý kendilerine hedef göstererek, oralarda Türkiye'yi dünya arenasýna çýkardýklarýný aktardý.
Hedefledikleri finansal ve stratejik yatýrýmcýlarý, özellikle de teknoloji alanýndakileri birebir ziyaret ettiklerini dile getiren Daðlýoðlu, "Onlarý Türkiye'ye yatýrým yapmaya davet ettik. Son dönemde yapýlan çalýþmalarla sadece bizim kurumumuz da deðil, kamudaki bütün aktörler, özel sektör paydaþlarý, ekosistemdeki tüm paydaþlar çok özverili bir çalýþma gerçekleþtirerek bu bahsettiðimiz baþarýlarýn hepsine aslýnda ulaþmýþ oldu. Ama bu çok sürekli devam eden bir rekabet olduðu için durmamak, aksine hýzlanmak, faaliyetlerimizi artýrmak, çalýþmalarýmýzý artýrmaktan geçiyor." diye konuþtu.
Daðlýoðlu, dünyadaki likidite oranýna dair negatif göstergeler ýþýðýnda dahi Türk giriþimcilik ekosistemine iliþkin çok umutlu olduðunu ifade eden Daðlýoðlu, hem giriþimcilerle hem yatýrýmcýlarla yaptýklarý her toplantýda çok daha heyecanlandýðýný, gerçekten çok baþarýlý iþler olduðunu söyledi.
Çok baþarýlý, dünyada rekabetçi hizmetler ve ürünler üretildiðini dile getiren Daðlýoðlu, "Eksikleri ne? Fonlamaya eriþip, þimdi burada TÜSÝAD'dayýz. Fonlamanýn olduðu yerlerden birinden bahsediyoruz. Mentörlük bu giriþimcilere gerçekten o mentörlük desteði, onlara yol göstermek inanýn birçok maliyetten de kurtarýyor ve hedeflerine, belki iþte o rekabette öne geçmeleri için de çok kýymetli katkýsý oluyor. Bu baðlamda da aktif yürüyen çalýþmalar olduðu için teþekkür ediyoruz." açýklamasýnda bulundu.
Daðlýoðlu, giriþimcilik ve teknolojinin konuþulduðu her ortamda görev alanlarýna giren konularda iþbirliði yapmaktan her zaman memnuniyet duyacaklarýnýn altýný çizdi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýnýn TURCORN 100 projesine de deðinen Daðlýoðlu, yatýrýmcý perspektifiyle nasýl bir katma deðer üretebilecekleri noktasýnda beraber çalýþmaya hazýr olduklarýný sözlerine ekledi.
TÜSÝAD Yönetim Kurulu Baþkaný Turan da Türkiye'nin, son 5 yýlda giriþimcilik alanýnda önemli adýmlar attýðýna ve büyük ilerlemeler kaydettiðine dikkati çekerek, 2020'den bu yana 1 milyar dolarlýk ve 10 milyar dolarlýk deðerlemeye ulaþan toplamda 6 giriþim çýkarttýðýný söyledi.
Turan, "Türkiye genç ve dinamik nüfusu küresel pazarlar ile köprü görevi gören stratejik konumu, AR-GE yetkinliði ve Avrupa Birliði düzenlemeleriyle büyük ölçüde uyumlu mevzuatý ile giriþimcilik ekosistemi açýsýndan bir cazibe merkezi olarak öne çýkmaktadýr. Bugün tanýtýmý yapýlacak olan rapor, Türkiye'nin giriþimcilik konusunda sahip olduðu dinamizme ve rekabet gücüne odaklanýyor." dedi.
Rapora iliþkin bilgi veren Turan, konuþmasýný þöyle tamamladý:
"Türkiye'nin giriþimcilik alanýnda sahip olduðu gücü ve potansiyeli farklý yönleriyle ortaya koyan bu raporun tanýtým ve yaygýnlaþtýrma çalýþmalarý ile geniþ kitlelere ulaþarak ekosisteme daha fazla yabancý yatýrým çekilmesinde katký saðlayacaðýna da inanýyoruz. Teknoloji giriþimciliði son yýllarda uluslararasý doðrudan yatýrýmlarýn sürükleyici faktörlerinden birisi haline gelmiþ durumda. Bu noktada Cumhurbaþkanlýðý Yatýrým Ofisi'nin uluslararasý yatýrýmlarýn ve Türk giriþimcilerin ilgisini Türkiye'ye çekmek üzere paydaþlarýn da görüþlerini alarak hazýrladýklarý Türkiye Uluslararasý Doðrudan Yatýrým Stratejisi'nin çok önemli olduðunu düþünüyoruz."
TÜSÝAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Giriþimcilik ve Gençlik Yuvarlak Masasý Baþkaný Coþkun da hazýrladýklarý rapor ile Türkiye'nin giriþimcilik ekosistemine yönelik özellikle yurt dýþýndaki bakýþ açýsýna olumlu bir katký yapmayý amaçladýklarýný dile getirdi.
Coþkun, "Baþarýlarýmýzý ve ekosistemimizin güçlü yönlerini görünür kýldýðýmýz zaman giriþimcilerimizin baþarý konusunda da daha çok yürekleneceðine inanýyor, yurt içinden ve yurt dýþýndan yatýrýmcýlarýn ise ülkemize daha çok ilgi duyacaðýný biliyoruz. Bugünkü rapor tanýtým etkinliðinin ardýndan bir sonraki aþamada özellikle yurt dýþýnda ilgili mecralarda TÜSÝAD'ýn uluslararasý kanallarýnda kullanarak raporun ve ekosistemimizin tanýtýlmasýný hedefliyoruz." ifadelerini kullandý.
Açýlýþ konuþmalarýnýn ardýndan raporun sunumu TÜSÝAD Giriþimcilik Ekosistemi Çalýþma Grubu Eþ Baþkaný Barýþ Özistek, Maven Insights Þirket Ortaðý Berç Çubukciyan ve Maven Insights Kýdemli Direktörü Deniz Kayahan tarafýndan gerçekleþtirildi.
Rapor tanýtýmýndan sonra, "Küreselin Yükselen Oyuncusu: Türkiye Giriþimcilik Ekosisteminde Gelecek Öngörüleri" baþlýklý panel düzenlendi.