Dedusenko: Türkiye'nin nükleer enerjiyi geliþtirme planlarýný yakýndan takip ediyoruz
ABONE OL

Rosatom'dan yapýlan açýklamada, þirket yetkililerinin 2-3 Temmuz'da Ýstanbul'da düzenlenen 6. Nükleer Enerji Santralleri Fuarý ve 10. Nükleer Enerji Santralleri Zirvesi'ne (NPPES-2024) katýldýðý bildirildi.

Dedusenko, açýlýþ töreninde yaptýðý konuþmada, Akkuyu NGS projesinin hayata geçirilmesine odaklandýklarýný belirterek, "Ayný zamanda, yeni ufuklar açan iyi bir ivme kazandýk. Kurulu nükleer kapasitesini 2050'ye kadar 20 gigavata çýkarmayý öngören Türkiye'nin nükleer enerjiyi geliþtirme planlarýný yakýndan takip ediyoruz. Farklý iþlevleri yerine getiren büyük ve küçük ölçekli nükleer kapasiteler birbirini tamamlýyor. Rosatom'un her iki formatta ve diðer pek çok alanda sunacak pek çok önerisi bulunuyor." deðerlendirmesinde bulundu.

Akkuyu Nükleer AÞ Üretim ve Ýnþaat Organizasyon Direktörü Denis Sezemin de dünyanýn en büyük nükleer þantiyelerinden biri olan Akkuyu NGS'de ana ekipmanlarýn çoðunun ilk güç ünitesinin reaktör bölümüne yerleþtirildiðine deðinerek, "Uzmanlarýmýz, reaktöre nükleer yakýt yüklemek ve kullanýlmýþ nükleer yakýtý taze yakýtla deðiþtirmek için tasarlanmýþ yakýt yükleme makinesinin montajýný yapýyor. Ayrýca, santralin ilk devresinde soðutma sývýsýný, yani tuzdan arýndýrýlmýþ suyu dolaþtýracak ana sirkülasyon pompalarý için elektrik motorlarýnýn montajýný da tamamlýyoruz. Genel olarak, güç ünitesinin tüm sistemleri ve bileþenleri kademeli olarak faaliyete hazýr duruma getiriliyor ve bunlarýn projede belirlenen kriterlere ve özelliklere uygunluklarý kontrol ediliyor." ifadesini kullandý.

- "DÜÞÜK KARBONLU GEÇÝÞ ÝÇÝN NÜKLEER ENERJÝ" OTURUMU DÜZENLENDÝ

Zirvede, düþük karbonlu üretimin geleceði ve nükleer enerjinin Türk sanayi ve iþ dünyasý için rekabetçi ortam saðlamadaki rolünün ele alýndýðý "Düþük Karbonlu Geçiþ için Nükleer Enerji" konulu bir oturum da düzenlendi.

Oturumda devlet kurumlarýndan temsilciler ve uzmanlar, enerji dönüþümünü ve nükleer enerjinin bu dönüþümdeki rolünü destekleyecek ekonomik unsurlarý tartýþtý.

Rosatom Sürdürülebilir Kalkýnma Direktörü Pauline Lyon, nükleer enerjinin tüm elektrik kaynaklarý arasýnda en düþük karbon ayak izine sahip olduðunu belirterek, þunlarý kaydetti:

"Nükleerin doðasý gereði düþük karbonlu olmasý yeterli deðil, yasalar tarafýndan düþük karbonlu ve yeþil olarak tanýnmasý da önemli. Nükleer enerjinin yenilenebilir enerjiyle birlikte yeþil düzenleyici çerçeveye açýkça dahil edilmesi gerektiðine inanýyoruz. Bu yaklaþýmý Rusya'da halihazýrda uyguluyoruz, zira yeþil projeler taksonomisinde ve bu yýl Rusya'da baþlatýlan ulusal yeþil sertifikalar sisteminde nükleer enerjiye de yer veriyoruz. Akkuyu NGS'nin devreye girmesinden önce benzer giriþimlerin Türkiye'de de uygulanmasýný bekliyoruz. Bu tür yeþil düzenlemelerle nükleer enerji endüstrisi düþük karbon potansiyelini tam olarak gerçekleþtirebilir ve ulusal karbon nötr planlarýnýn uygulanmasýný destekleyebilir."

Zirve kapsamýnda, Rusya ve Türkiye'deki nükleer endüstrilerin kadýn topluluklarýnýn desteðiyle "Nükleer Endüstride Yüksek Teknoloji ve Ýnovasyonun Geliþtirilmesinde Kadýn Liderliði" baþlýklý uluslararasý bir oturum da düzenlendi.

Zirvede bulunan Rosatom standýnda, büyük ve küçük NGS projeleri, yüzer NGS'ler, rüzgar enerjisi gibi Rus nükleer sanayi iþletmelerinin modern yüksek teknoloji ürünlerine yer verildi. Lojistik ve týp, kompozit ve diðer malzemeler de dahil olmak üzere nükleer endüstrinin enerji ve enerji dýþý teknolojileri hakkýnda bilgi sunuldu.

Rosatom'un bünyesindeki þirket temsilcileri, Türk sanayisinin temsilcileriyle B2B oturumlarýna katýldý.

  • Rosatom
  • Akkuyu NGS
  • nükleer