Deðiþim çaðrýsýnda bulunan Balasurýya: Türkiye muazzam bir ilerleme kaydediyor
ABONE OL

Srý̇ Lanka Dýþiþleri Devlet Bakaný Tharaka Balasurýya, Anadolu Ajansýnýn (AA) "Global Ýletiþim Ortaðý" olduðu, Belek Turizm Bölgesi'ndeki NEST Kongre Merkezi'nde düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu (ADF) 2024'te AA muhabirine açýklamalarda bulundu.

Saðlanan imkanlar dolayýsýyla ADF'yi organize eden ekibi takdir ettiðini belirten Belasurýya, "Diplomasi forumlarýný her zaman ilgi çekici bulmuþumdur. Özellikle de gerilimin yüksek olduðu bu gibi zamanlarda, dünya liderlerinin bir araya gelmesi, mevcut meseleleri tartýþmasý ve ileriye dönük bir yol aramasý kesinlikle zorunludur." ifadelerini kullandý.

Belasurýya, "Diplomasi baþarýsýz olduðunda savaþ baþlar ve dünyanýn mevcut durumu göz önüne alýndýðýnda, bu tür forumlarýn düzenlenmesi ve dünya liderlerinin siyasi meseleler, ekonomik meseleler ve teknoloji gibi konulara baðlý olarak bir dizi konuyu geniþ þekilde tartýþabilmesi gerekir. Bence tüm bu alanlar ele alýndý, bu nedenle ADF'yi kesinlikle ilgi çekici buldum." dedi.

- "TÜRKÝYE'DEN YATIRIMCILARI, SRÝ LANKA'YA YATIRIM YAPMAYA TEÞVÝK EDÝYORUZ"

Türkiye-Sri Lanka iliþkilerine de deðinen Belasurýya, iki ülkenin çok iyi siyasi iliþkilere sahip olduðunu söyledi.

Belasurýya, iki millet arasýndaki iliþkilerin çok köklü bir tarihe sahip olduðunu ve 11. yüzyýla kadar dayandýðýný kaydetti.

Türkiye'nin baðýmsýzlýðýný ilan eden Sri Lanka'yý tanýyan ilk ülkelerden olduðuna dikkati çeken Belasurýya, buna karþýn mevcut ekonomik iliþkilerin köklü siyasi geçmiþe uygun olmadýðýný ve geliþtirilmesi gerektiðini ifade etti.

Belasurýya, hem Türkiye hem de Sri Lanka'nýn çok stratejik konumlarda yer aldýðýný, Sri Lanka'nýn 2022'deki ekonomik krizin ardýndan mevcut yönetimin yaptýðý reformlarla önemli bir virajý döndüklerini aktardý.

Ülkesi Sri Lanka'nýn lojistik, yenilenebilir enerji, teknoloji, imalat ve tarým gibi alanlarda geliþme kaydettiðini vurgulayan Belasurýya, þunlarý söyledi:

"Ekonomi diplomasisi söz konusu olduðunda Sri Lanka ve Türkiye'nin görüþüp müzakere edebileceði pek çok potansiyel alan olduðunu düþünüyorum. Tabii ki Türkiye'nin turizm açýsýndan Avrupa'da önemli bir nokta olduðunu biliyoruz. Sri Lanka'nýn da turizm endüstrisi bu yýl hýzla büyüyor ve yýlýn ilk iki ayý harika geçti. Türkiye'den yatýrýmcýlarý, Sri Lanka'ya yatýrým yapmaya teþvik ediyoruz. Örneðin Sri Lankalý yatýrýmcýlar Maldivler'e yatýrým yaptý ve bu þirketler oldukça iyi durumda, Türkiye'deki otelciler de engin deneyimiyle Sri Lanka'ya yatýrým yapabilirler ve zamanla yatýrýmlarýndan harika geri dönüþler alabilirler."

Belasurýya, 2022'de döviz krizi yaþanan Sri Lanka'da ilaç ve yakýt gibi bazý ürünlerin alýmý için uzun kuyruklar oluþtuðunu, gýda güvenliðiyle ilgili sorunlar yaþandýðýný hatýrlatarak artýk her þeyin normale döndüðünü dile getirdi.

1948'de baðýmsýzlýðýný kazanmasýndan bu yana bazý Sri Lanka hükümetlerinin sosyalizme yaklaþtýðýný ve sübvansiyonlarý teþvik ettiðini kaydeden Belasurýya, mevcut hükümetin yakýt, elektrik ve su gibi ihtiyaçlarda maliyete dayalý fiyatlandýrmaya gittiðini, vergileri artýrdýðýný ve 2022'de yaklaþýk 750 milyar rupi zarar eden Kamu Ýktisadi Teþebbüslerinin 2023'te 313 milyar rupi kar ettiðini aktardý.

"Ne yazýk ki ekonomik krize girdiðimizde almamýz gereken ilaç acýdýr." diyen Belasurýya, söz konusu tedbirleri almasalar Sri Lanka'nýn ekonomik istikrara kavuþamayacaðýný, bu süreçte baþta Hindistan olmak üzere uluslararasý toplumun da kendilerine yardýmcý olduðunu belirtti.

- "BUNU ADÝL BÝR DÜNYA OLARAK GÖRMÜYORUZ"

Belasurýya, Ýsrail'in Gazze'ye yönelik saldýrýlarýna iliþkin de deðerlendirmelerde bulunarak "Sri Lanka'da birbirini izleyen tüm hükümetler Filistin davasýný destekledi. Hatta Filistin halkýnýn davasýna verdiði güçlü destek nedeniyle Filistin'de eski devlet baþkanlarýmýzdan birinin adýný taþýyan bir cadde bulunmaktadýr." dedi.

Bölgede kalýcý barýþýn saðlanmasý için 1967 sýnýrlarýna dayalý iki devletli bir çözüme ihtiyaç olduðunu savunan Belasurýya sözlerini þöyle tamamladý:

"Uluslararasý mimarinin deðiþmesinin zamanýnýn geldiðini düþünüyoruz. Ýkinci Dünya Savaþý'nýn galipleri tarafýndan tasarlanan uluslararasý mimariye sahip olmanýn adil olmadýðýný düþünüyoruz. Bunu adil bir dünya olarak görmüyoruz. Hindistan, Türkiye, Endonezya, Nijerya gibi bazý ülkeler muazzam bir ekonomik ilerleme kaydediyor. Birleþmiþ Milletlerde veto yetkisi açýsýndan Afrika ülkelerinin temsil edilmediði, Hindistan gibi ülkelerin temsil edilmediði, Latin Amerika ülkelerinin temsil edilmediði bir sistem var. Uluslararasý mimaride hem siyasi mimaride hem de dünyanýn finansal mimarisinde bir deðiþiklik olmasý gerektiðini düþünüyoruz."