Demir yollarý limanlara, Türkiye'nin ihracatý yeni rekorlara uzanacak
ABONE OL

AA muhabirinin derlediði bilgiye göre, sanayicilerin ürettikleri ürünleri daha kolay þekilde hedef pazarlara ulaþtýrabilmesi için yeni stratejilere odaklanýldý. Lojistik altyapýyý geliþtirmenin yaný sýra OSB'ler ile limanlarýn demir yollarýyla birbirine baðlanmasý hedefleniyor.

Bu kapsamda, yeni sanayi bölgeleri ve lojistik hatlarýn, afet riskleri gözetilerek oluþturulmasý için çalýþmalar devam ederken, mevcut demir yolu altyapýsýnýn daha etkin kullanýlmasý öngörülüyor. Ro-Ro dahil, sanayi bölgeleri ve limanlar arasýndaki iþleyiþ demir yollarý sayesinde daha da hýzlanacak.

Endüstri bölgeleri, OSB, küçük sanayi siteleri ve özel yatýrým yerlerinin ham maddeye eriþim, lojistik ihtiyaçlarýný gidermek de bu yolla kolaylaþacak.

Komþu ülkelere ihracatý kolaylaþtýrýcý önlemlerin alýnmasý ve demir yolu taþýma altyapýsýnýn iyileþtirilmesi yönünde gerekli adýmlarýn atýlmasý öngörülüyor.

Ýmalat sanayisi lojistiðinde demir yolu yük taþýmacýlýðýnýn payý artýrýlarak, sanayicilerin ürünlerini daha kolay hedef pazarlara iletebilmesi mümkün olacak.

- ETÜT PROJESÝ TAMAMLANANLARA ÖNCELÝK VERÝLECEK

Çalýþmalar kapsamýnda, yapýmýna devam edilen hýzlý tren projeleri tamamlanacak, darboðaz yaþanan bölgelerde hat kapasitesi artýrýlacak ve yük taþýma potansiyeli yüksek bölgelerin demir yolu aðýna baðlanmasý olanaðý getirilecek.

Etüt projesi tamamlanmýþ iltisak hattý projelerinin yapýmýna öncelik verilecek. Yük talebinin yüksek olduðu demir yolu koridorlarýnda çift ve yan hat gibi uygulamalarla kapasite artýrýlacak.

Üretim ve yük merkezlerinin uluslararasý pazara eriþimlerinin güçlendirilmesi, ülkenin küresel rekabetçiliðinin artýrýlmasý ve bölgesel endüstrilerin liman ve demir yolu baðlantýlarýnýn kurulabilmesi, bölgesel refahýn artýrýlmasý ve geliþmiþlik farklarýnýn azaltýlmasý amacýyla gerekli altyapý yatýrýmlarýnýn da yapýlmasýyla "bütünleþik kalkýnma modeli" uygulanacak.

- OSBÜK, ÇALIÞMALARA DESTEK ÝÇÝN LOJÝSTÝK KOMÝSYONU KURDU

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluþu (OSBÜK) Baþkaný Memiþ Kütükcü, AA muhabirine, Türk sanayisinin bel kemiði olan OSB'lerin, ülkenin toplam sanayi üretiminin yüzde 45'ini gerçekleþtirdiðini söyledi.

OSB'lerin demir yollarý ile limanlara baðlanmasýnýn Türk sanayisine büyük ivme kazandýracaðýný vurgulayan Kütükcü, bunun lojistik maliyetlerini de hafifleteceðini bildirdi.

Kütükcü, "OSBÜK olarak bu süreci yakýndan takip ediyoruz. Mevzuat, elektrik, doðal gaz, teþvik ve mesleki eðitim gibi alanlarda faaliyet gösteren komisyonlarýmýza bir de Lojistik Komisyonu ekledik. OSBÜK Lojistik Komisyonumuz, OSB'lerimizin lojistik avantajlarýný artýrmak için çalýþmalarýna devam ediyor." dedi.

67 binden fazla fabrikanýn üretim yaptýðý, 2 milyon 600 binden fazla istihdam saðlayan OSB'lerin Türkiye'nin 1000 büyük sanayi kuruluþundan 648'ine de ev sahipliði yaptýðýna dikkati çeken Kütükcü, þunlarý kaydetti:

"2024-2028 yýllarýný kapsayan 12. Kalkýnma Planý'nda yer alan OSB'lerimizin limanlara demir yolu ile baðlanmasý hedefi çok önemli. OSBÜK olarak bu hedefi destekliyoruz. Özellikle Anadolu'da limanlara nispeten daha uzak olan OSB'lerimiz baþta olmak üzere, tüm OSB'lerimizin demir yollarýyla limanlara baðlanmasý, sanayimizin uluslararasý arenadaki gücünü perçinleyecektir. Ayrýca OSB'lerimizin yatýrým ve üretim avantajlarýný da artýracaktýr."