Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin, Çin dahil Kazakistan ve Özbekistan ile diðer ülkelere doðal gaz nakletmek için yeni bir mekanizma oluþturmak üzere "doðal gaz birliði" kurulmasýný önerdi. Konuya iliþkin açýklamada bulunan Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, anlaþma saðlanýrsa Kazakistan ve Özbekistan'ýn "on milyarlarca dolar" tasarruf saðlayacaðýný söyledi.
Kazakistan Cumhurbaþkaný Kasým Cömert Tokayev'in konuyla ilgili Moskova'da Putin ile görüþtüðünü söylemesinden bir gün sonra, Rus Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov 29 Kasým'da teklifin üç ülke arasýnda tartýþýldýðýný çünkü o zamandan beri "senkronizasyona ihtiyaç" olduðunu doðruladý.
Putin'in önerisinin ilk aþamasýnýn plan için "bir koordinasyon mekanizmasýnýn oluþturulmasýný" öngördüðünü söyleyen Peskov, "Üç ülke arasýnda iþbirliði kurmak ve dýþ pazarlar için altyapýnýn geliþtirilmesini güvence altýna almak için konunun muhtemelen bir tüzel kiþilikle tartýþýlmasý gerekecek." dedi.
Tokayev'in Basýn Sözcüsü Ruslan Jeldibay, 29 Kasým'da Facebook'ta Kazak ve Rusya cumhurbaþkanlarýnýn "Rus gazýnýn Kazakistan ve Özbekistan topraklarý üzerinden taþýnmasý için ortak eylemlerin nasýl koordine edileceðini" tartýþtýklarýný yazdý.
Geniþ kapsamlý bir görüþmeye dikkati çeken Jeldibay, "Cumhurbaþkaný Kasým Cömert Tokayev ve Vladimir Putin, konuya ilgili tüm taraflarýn çýkarlarýný gözeten rasyonel bir çözüm bulmak için uzmanlarýn katýlýmýyla ayrýntýlý görüþmeler yapýlmasý gerektiðini düþündüklerini söylediler." dedi.
Astana'yý "on milyarlarca dolar" masraftan kurtaracaðýný dile getiren Kremlin sözcüsü Peskov, Kazakistan'ýn kuzey bölgelerinin Rusya'daki Sibirya'dan taþýnan doðal gaza baðlý olduðunu söyledi. Peskov, bu nedenle Kazak hükümetinin bölgeye Kazak gazý sevkiyatýný güvence altýna almak için yeni bir boru hattý inþa etme planýný takip etmek yerine Rus gaz arzýný artýrmanýn ekonomik olarak avantajlý olacaðýný kaydetti.
Rusya önemli bir doðal gaz ihracatçýsý olarak bilinirken, Kazakistan ve Özbekistan'ýn ürettiði doðal gaz miktarý ancak kendi tüketimlerine yetiyor. Orta Asya bölgesinin iki büyük ekonomisi, Rusya'ya giden bir gaz boru hattýný ve doðal gazý Türkmenistan'dan Çin'e taþýyan bir boru hattýný paylaþýyor.
Öte yandan Kremlin'in Þubat ayý sonunda baþlayan Ukrayna iþgali sýrasýnda Avrupa ülkeleri Rus gazýna olan baðýmlýlýklarýný azaltmaya baþladýðýndan beri Moskova, Çin'e doðal gaz sevkiyatýný artýrmýþtý.
Star Gazetesi