Gümüþhane Valisi Okay Memiþ, tekneyle Kürtün ilçesi sýnýrlarýndaki Özkürtün Barajý’na açýlarak bir süre teknenin dümenini eline aldý, burada faaliyet gösteren iþletmelere ait balýk üretim kafeslerini yerinde inceledi ve balýklarý yemledi.
Torul Kaymakamý ve Kürtün Kaymakam Vekili Mustafa Karali, Ýl Özel Ýdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoðan, Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Ýl Müdürü Edip Birþen ve Doða Koruma ve Milli Parklar Þube Müdürü Ýlbeyi Aydýn’ýn da eþlik programda iþletme sahipleriyle görüþerek sorunlarýný dinleyen Vali Memiþ, üreticilerin talepleriyle ilgili notlarýný aldý.
Harþit Çayý üzerinde enerji üretimi amacýyla yapýlan Torul ve Kürtün barajlarýnýn toplam göl alanlarýnýn 6,5 kilometre kare olduðunu ifade eden Vali Memiþ, incelemelerinin ardýndan gazetecilere yaptýðý açýklamada Karadeniz bölgesinin en önemli alabalýk ve Karadeniz somonu üretim sahalarýndan birisinin Torul ve Kürtün baraj gölleri olduðunu söyledi.
“2 BARAJ GÖLÜNDEKÝ 11 ÝÞLETMEDE YILDA YAKLAÞIK 3 BÝN TON BALIK ÜRETÝYORUZ”
Kürtün ve Torul barajlarýnýn elektrik enerjisi üretiminin yanýnda Gümüþhane’nin ve bölgenin ekonomisine çok ciddi anlamda katký saðladýðýna deðinen Vali Memiþ, baraj göllerinde ki 11 iþletmede yýlda yaklaþýk 3 bin tonluk alabalýk ve Karadeniz somonu üretiminin söz konusu olduðunu kaydetti. Bu barajlarýn temiz ve saðlýklý sularýnda üretilen balýklarýn tüm Karadeniz bölgesi illerine gönderildiðini, hatta Karadeniz somununun daha sonra denize giderek yetiþtirildikten sonra Japonya’ya ihraç edildiðine vurgu yapan Vali Memiþ, “Bizim için hakikaten mutluluk verici bir durum. Bu konuyu çok önemsiyoruz. Gümüþhane’de, Torul’da, Kürtün ve Özkürtün’de kafes balýkçýlýðý artýk bir kültür haline geldi” dedi.
“BAZI ÖLÇÜM CÝHAZLARI TÜRKÝYE’DE ÝLK DEFA KÜRTÜN BARAJI'NDA DENENÝYOR”
Devlet olarak diðer tüm tarýmsal sektörlerde olduðu gibi balýkçýlýk sektörünü de desteklediklerini ifade eden Vali Memiþ, þöyle konuþtu:
“Buradaki iþletmelerin birtakým sorunlarý var, ilgileneceðiz. Standartlara uygun iþletmeler olduðunu gördük. Hatta bazý ölçüm cihazlarý Türkiye’de ilk defa Kürtün Barajýnda deneniyor. Suyun sýcaklýðýný anýnda ölçerek hem iþletmelere hem de Bakanlýða aktarýlýyor. Böylece balýklarda meydana gelebilecek hastalýk gibi konulara da anýnda müdahale imkaný söz konusu.”
BARAJ GÖLLERÝNDE TEKNE TURU
Kürtün ilçesinin Karadeniz bölgesinde en fazla yaylaya sahip olan ilçe olduðun ve görülmeye deðer muhteþem bir coðrafyaya sahip olduðunu dile getiren Vali Memiþ, bir gazetecinin baraj gölleri üzerinde turizm amaçlý tekne turu yapýlabileceðiyle ilgili sorusunu da þu sözlerle cevaplandýrdý:
“Baraj gölünün 100 metreyi aþan derinliði var. Can güvenliðini tesis ederek burada iþlem yapmak durumundayýz. Eðer öyle bir durum mümkünse hemen yapabiliriz. Hatta burada su sporlarýna yönelik birtakým faaliyetlerde olabilir. Ama bu konuyu araþtýrmamýz gerekiyor. Devlet Su Ýþleri eðer izin veriyorsa bunlar yapýlabilir. Buralar henüz keþfedilmemiþ yerler. Hem yerli hem de yabancý turistlere yönelik mutlaka birþeyler yapmamýz gerekiyor. ‘Su akar Türk bakar’ misali deðil, buralardan daha fazla faydalanýp ekonomiye de katmamýz gerekiyor.”