Kacýr, Bakanlýkta basýn mensuplarýna yaptýðý açýklamada, deprem bölgesine yapacaklarý yatýrýmlarýn, üzerinde en yoðun çalýþtýklarý alanlarýn baþýnda geldiðini söyledi.
Ýlk ziyaretini Kahramanmaraþ'a gerçekleþtirdiðini hatýrlatan Kacýr, yarýn Gaziantep'e, ardýndan Hatay, Adýyaman ve Malatya'ya gideceðini bildirdi.
Kacýr, deprem bölgesindeki bazý þehirlerin Türk sanayisi için de çok önemli olduðunu belirterek, þehir özelinde bakýldýðýnda da son 10 yýlda gerçekleþen yatýrýmlarla sanayinin payýnýn çok arttýðýný kaydetti.
Kahramanmaraþ'ýn tekstil, metal sanayi için çok önemli olduðunu vurgulayan Kacýr, "Burada deprem sonrasýnda sanayinin yeniden inþasý için çok çalýþtýk. Elimizdeki tüm enstrümanlarý devreye alýyoruz. KOSGEB KOBÝ'lere verilen destekleri ilk andan itibaren ilan etti. Artýk yerinde dönüþümün önü açýldý. Sanayide de yerinde dönüþümün önü açýlýyor. Biz hemen KOSGEB tarafýndan 1 milyon liralýk faizsiz destek programý baþlattýk. 1 yýl geri ödemesiz ve 3 yýl içinde geri ödemesi tamamlanacak þekilde yerinde dönüþüm yapacak KOBÝ'lere KOSGEB doðrudan destek veriyor." diye konuþtu.
Bakan Kacýr, yeni sanayi alanlarýnýn kurulumunu da hýzlandýrdýklarýný vurgulayarak, Kahramanmaraþ, Hatay ve Malatya'da yeni sanayi siteleri oluþturduklarýný, ihalelerini gerçekleþtirdiklerini ve inþalarýnýn hýzla devam ettiðini anlattý. Bunlarý 1 yýl içerisinde teslim edeceklerini belirten Kacýr, þöyle devam etti:
"OHAL Kararnamesi kapsamýnda tüm bölgede 18 yeni sanayi alaný ilan ettik. Meclisin gündeminde, bugün yarýn yasalaþmasýný ümit ediyoruz, komisyondan geçti. Bu sürecin bir yýl devam etmesi yönünde Kanun gerçekleþecek. Önümüzdeki dönemde bölgede yeni sanayi alanlarýný hýzla tespit ve inþa etmeye yönelik yasal imkana kavuþmuþ olacaðýz. OSB için yer seçim süreçlerimiz 6 ay-1 yýl sürebiliyordu. Ancak þimdi 1 hafta içerisinde yeni sanayi alanlarýný tespit etme imkanýna kavuþuyoruz. Bu bölge sanayinin vizyonu açýsýndan da çok önemli. Buralardaki üretim alt yapýsýný güçlü kýlmak istiyoruz. Türkiye'de sanayinin üretim merkezlerinden birinin bu bölge olmasýný hedefliyoruz. Mersin, Ýskenderun denize açýlan kapýlarýyla, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraþ, Adýyaman, Malatya bu açýdan deðerli."
Bakan Kacýr, gelecek dönemde yeni sanayi alanlarýnda yeni yaklaþýmlar devreye alacaklarýný ve kamu-özel iþbirliði projelerini bu sektöre kazandýrmak istediklerini bildirdi.
Sanayi ve endüstri alanlarýnda bu yöntemi uygulamaya yönelik hazýrlýk içerisinde olduklarýný vurgulayan Kacýr, "Büyük ölçekli endüstri bölgelerinin özel sektör eliyle hýzla kurulmasýný saðlamaya dönük bir mekanizma oluþturacaðýz. Bu sayede hem deprem bölgesinde hem de Türkiye'nin farklý bölgelerinde yeni sanayi havzalarý kuracaðýz. 'Ulusal Sanayi Alanlarý Master Planý'ný da 6 ay içerisinde tamamlayacaðýz. Türkiye'de sanayi alanlarýnýn ölçeðini büyüteceðiz. Binde 3,5 seviyesindeki rakamý yüzde 1'e çýkarmamýz lazým. Bunun için de iyi bir planlama çalýþmasýna ihtiyaç var." ifadelerini kullandý.
Kacýr, Dünya Bankasý'nýn deprem bölgesi için saðlayacaðý finansmana iliþkin, "Dünya Bankasý ile hayata geçirdiðimiz proje kapsamýnda, deprem bölgesinde hasar gören ve gelir kaybýna uðrayan iþletmelere katký saðlamak amacýyla 450 milyon dolarlýk finansmaný sanayicinin hizmetine sunacaðýz." ifadelerini kullandý.
Az, orta ve aðýr hasarlý iþletmeler için finansmaný farklý kademelerde devreye alacaklarýný dile getiren Kacýr, þunlarý kaydetti:
"Aðýr hasarlýlar için 500 bin liraya kadar destek saðlýyoruz. Destekler 120 bin lira ile baþlayacak, hasar durumuna göre artacak. 1 ay içerisinde devreye almayý hedefliyoruz. Sýfýr faizli, ilk 2 yýlý geri ödemesiz, sonra 12 ayda ödemesi tamamlanacak þekilde saðlanacak. Bu kaynaðý çok yaygýn kullanmak istiyoruz. Bunun devamý gelecek. Bunu da bölgedeki KOBÝ'lerimize sunacaðýz."
Bakan Kacýr, deprem bölgesinde Cazibe Merkezleri Programý kapsamýnda 4 ay içerisinde 52,5 milyar liralýk yatýrým teþvik belgesi de düzenlediklerini dile getirdi.
Bunun da deprem bölgesinde sanayi yatýrýmýna yönelik iþtahýn yüksek olduðunu gösterdiðini vurgulayan Kacýr, "Deprem bölgesinde düzenlediðimiz 52,5 milyar liralýk yatýrým büyüklüðüne sahip teþvik belgeleri 458'e ulaþtý. Bu yatýrým gerçekleþtiðinde 25 bine yakýn istihdamýn önünün açýlmasýný hedefliyoruz." diye konuþtu.
Deprem bölgesine finansmaný KOSGEB yürütecek. Daha dezavantajlý gruplarý desteklemek amacýyla, toplam geri ödenebilir finansman fonlarýnýn yüzde 10'u kadýnlarýn sahip olduðu veya yönettiði KOBÝ'lere ayrýlacak.