Dev doðal gaz hamlesi! Türkiye için tarihi fýrsat!
ABONE OL

Enerji arzýnda Rusya'ya baðýmlýlýðý azaltmak ve enerji kaynaklarýný çeþitlendirmek isteyen Avrupa, aradýðý çözümü Hazar gazýný Türkiye üzerinden Avrupa'ya aktaran Güney Gaz Koridoru'nu geniþletmekte buldu.

AB, Azerbaycan ile baðlayýcý olmayan bir gaz ithalat anlaþmasý imzalamaya hazýrlanýyor.

Avrupa Birliði (AB) Enerji Komiseri Kadri Simson, AB'nin doðalgaz ithalatýný artýrma ve Güney Gaz Koridoru'nun geniþletilmesini destekleme konulu bir anlaþma taslaðýný Azerbaycan hükümetiyle görüþmek üzere Temmuz ayý sonunda Bakü'yü ziyaret etmeyi planlýyor.

Bu ziyaretten önce her iki taraftan yetkililer 19 Temmuz'da Brüksel'de bir araya gelecek. AB sözcüsü, "Tedarikleri artýrmak için yakýn çalýþýyoruz." dedi.

Ýlgili hükümetlerin onayýný gerektiren ve deðiþikliðe tabi olan mutabakat zaptý, Avrupa Birliði'nin Ukrayna'daki savaþtan sonra Rus gazýna olan baðýmlýlýðýný azaltma çabalarýnýn bir parçasý.

Mutabakat zaptý taslaðýnda, "Taraflar, Güney Gaz Koridoru üzerinden Avrupa Birliði'ne ihracat da dahil olmak üzere, 2027 yýlýna kadar yýllýk en az 20 milyar metreküp doðal gaz ticaretini ticari canlýlýða ve piyasa talebine göre desteklemeyi amaçlýyor" ifadeleri yer alýyor.

Arzdaki büyüme, Azerbaycan'ýn kendi gaz üretimini geniþletmesini de gerektirecek.

Taslak anlaþmada, AB ve Azerbaycan'ýn yenilenebilir enerjiyi teþvik etmek ve gelecekteki hidrojen ticaretini tartýþmak için elektrik baðlantýlarýnýn geliþimini de araþtýrýlmasý yer alýyor.

DOÐAL GAZ ARZI 12 MÝLYAR METREKÜP ARTACAK

Azerbaycan'dan Avrupa'ya doðalgaz taþýyan Trans Adriyatik Boru Hattý'nýn (TAP) son günlerde maksimum kapasitesine ulaþtýðýný belirtiliyor. Günde 33 milyon metreküp, yani yýlda ortalama 12 milyar metreküp doðal gaz arzýndan bahsedilmektedir. Bu hacimlerin 10,5 milyar metreküpü Ýtalya'ya taþýnacak. Uzun vadeli hedef, boru hattýnýn kapasitesini ikiye katlamak.

TAP'ýn inþaatý Ekim 2020'de tamamlandý. TAP'ýn toplam uzunluðu 878 km olup, bunun 550 km'si Yunanistan'ýn kuzeyinden, 215 km'si Arnavutluk topraklarýndan, 105 km'si Adriyatik Denizi'nin dibinden ve 8 km'si Yunanistan'ýn kuzeyinden geçmektedir. Ýtalya topraklarý üzerinden km.

TAP konsorsiyumu, boru hattýnýn kapasitesini artýrmak için üç senaryo düþünüyor: sýnýrlý - 14,4 milyar metreküpe kadar, kýsmi - 17,1 milyar metreküpe kadar ve toplam - yýlda 20 milyar metreküpe kadar.

Azerbaycan'dan Ýtalya, Yunanistan ve Bulgaristan'daki tüketicilere TAP aracýlýðýyla gaz tedariki 31 Aralýk 2020'de baþladý.

TANAP'IN ÖNEMÝ ARTTI

Trans Anadolu Doðal gaz Boru Hattý (TANAP) Projesi ile, Azerbaycan doðal gazý Türkiye üzerinden Avrupa'ya taþýnýyor. Proje sayesinde Avrupa'nýn enerji ihtiyacý güvence altýna alýnýrken Türkiye'nin jeostratejik deðeri güçlendi.

Anlaþma ile Türkiye'nin de içerisinde bulunduðu hat Avrupa'nýn öncelikli tedarik rotalarýndan biri haline getirilmesi planlanýyor. AB'nin krizin çözümü için TANAP'a yönelmesi, geliþmiþ altyapýsý ile Hazar gazýnýn Avrupa'ya iletilmesinde ana güzergâh olan Türkiye'nin, enerji arzýnýn güvenliði konusunda sahip olduðu kilit rolü bir kez daha tescilledi.

GÜNEY GAZ KORÝDORU NEDÝR?

Güney Gaz Koridoru (GGK), 2008 yýlýnda Avrupa Komisyonu'nun önerdiði, Hazar ve Orta Doðu bölgelerinden Avrupa'ya doðal gaz tedarik rotasý oluþturma giriþimidir. 45 milyar dolar deðerindeki projenin amacý, Avrupa'nýn Rus gazýna olan baðýmlýlýðýný azaltmak ve enerji tedarik skalasýný geniþletmektir.

Azerbaycan'dan Avrupa'ya uzanan güzergah, Güney Kafkasya (Bakü, Tiflis Erzurum) Boru Hattý, Trans-Anadolu Boru Hattý (TANAP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattý'ndan (Türkiye, Yunanistan ve Arnavutluk üzerinden Adriyatik Denizi'ne, oradan Ýtalya'nýn güneyine ve Avrupa'ya) oluþmaktadýr. Avrupa'nýn enerji güvenliðinin Türkiye üzerinden saðlanacaðý yatýrýmýn ana tedarik kaynaðý Hazar Denizi'nde bulunan Þah Deniz gaz sahasýdýr.

Star Gazetesi